اوتیسم یا در خود ماندگی اختلالیست که در رشد مغز کودکان تاثیر میگذارد و روند رشد کودک را از سایر کودکان تغییر میدهد. رفتارهای اجتماعی در اوتیسم با تغییرات محسوسی با مردم عادی همراه است. ارتباط گرفتن افراد مبتلا به اوتیسم به سختی قابل اجراست و این افراد معمولا تنهایی و خلوت خودشان را به حضور در اجتماع ترجیح میدهند. رفتار افرادی که به اوتیسم گرفتارند در اکثر مواقع به یک شکل دیده نمیشود و این بیماری خودش را در چند عادت رفتاری متفاوت نشان میدهد. گاها در رفتار افراد اتیستیک، پرخاشگری نیز دیده میشود.
تعریف اوتیسم
واژهی اوتیسم به معنای خودگرایی به زبان یونانی است. خودگرایی به معنای ویژگی افرادی که توجهی به محیط بیرونی خود ندارند و تنها تمرکز و توجه شان به خودشان است. اوتیسم یک بیماری غیرآشنا و ناشناس است که با خواندن حتی چندین کتاب، شاید به راحتی قابل درک برای طیف گستردهای از مردم نباشد. رفتار افرادی که مبتلا به اوتیسم هستند در طبقه بندی خاصی قرار میگیرد که این رفتارها در برخی مواقع یکسان و در مواقعی غیر یکسان هست. اوتیسم از طرق مختلف ژنتیکی، سبک زندگی، فشارهای روانی و ... میتواند فرد را درگیر کند و بخشی از مغز او را تحت تاثیر قرار دهد.
تشخیص اوتیسم
افراد مبتلا به اوتیسم گاها از بهرهی هوشی بسیار بالایی برخورد دارند و سرعت سیستم حسابگری و ریاضیاتشان در مقایسه با افراد عادی بسیار بالاتر است. اما نکتهی قابل توجهی که باعث میشود اتیستیکها با افراد عادی فرق داشته باشند، نوع رفتارهای اجتماعی خاصی است که این افراد را با مردم عادی جدا میکند. تاخیر در گفتار و گفتار غیر منسجم، حرکات تکراری قالبی، علاقه به درست کردن قالبهای هندسی و اشکال فانتزی، ناتوانی در ترک بسیاری از عادات رفتاری، ناتوانی در برقراری ارتباط و ... چند مورد از رفتارهای افراد مبتلا به اوتیسم است.
دلایل اوتیسم
بیشتر بیماران اوتیسم، مرد هستند و این بیماری در زنان بروز کمتری دارد. اوتیسم، معمولا در سنین کودکی و نوجوانی شکل میگیرد و در صورت فراهم بودن بستر مناسب رشد اوتیسم، در سنین بالاتر این بیماری شدیدتر میشود. ژنتیک، عامل بسیار مهمی در اتقال اوتیسم محسوب میشود. همچنین مسائلی مثل فشارهای روانی، شرایط محیط زندگی، تغییر در شرایط زندگی و ... از مواردی است که به رشد اوتیسم کمک میکند. برخی از دلایل هنوز به اثبات نرسیده اند و پژوهشگران در حال بررسی عمیق تری بر آنها هستند. مسائلی مثل عفونتهای ویروسی، تاثیر آلایندههای سمی روی مغز و مسائل شیمیایی زیستمحیطی در دست بررسی هستند.
حضور افرادی که اوتیسم دارند در جامعه به چه شکل است؟
مهمترین عامل اختلالگر در افرادی که به اوتیسم مبتلا هستند، نقص در رشد اجتماعی است. عدم درک صحیح افراد حاضر در جامعه توسط اوتیستیکها و متقابلا عدم درک این افراد در جامعه یکی از انواع معضلها است. اوتیسم کودکان در مقابل بسیاری از هیجانات، به صورت بیاحساسی صرف خودش را نشان میدهد. بسیاری از اوتیسمیها واکنشهایی همراه با پرخاشگری، خشم و برخورد فیزیکی انجام میدهند. رفتارهای غیرعادی و عادات شکلدهی و قالبگیری اشیا، دوری از سایر آدمها، احساس بی امنی و پاسخدهی غیر طبیعی به اتفاقات اطراف از ویژگیهای اوتیستیکها است.
اوتیسم در کودکان به چه شکل است؟
اوتیسم در دوران کودکی خودش را نشان میدهد و با فراهمشدن بستر نامناسب اجتماعی و فرهنگی، این بیماری به سرعت رشد میکند و منجر به اوتیسم حاد میشود. کودکانی که به اوتیسم مبتلا هستند، در ابتدا مجبور به گوشهگیریهای اجتماعی و فردی هستند. این افراد با ذهنیتی که نسبت به مردم عادی دارند، دائما احساس میکنند که مردم درک صحیحی نسبت به آنها ندارند و آنها نیز شرایط مردم را درک نمیکنند. این احساس متقابل باعث ایجاد فاصله و دوری بین این دو گروه میشود. علایق کودکان اوتیستیک در نوع بازی و سرگرمی و سبک زندگی با کودکان معمولی فرق دارد و هیچکدام از این دو دسته از سبک زندگی، قابل قضاوتکردن نیستند.
با افرادی که اوتیسم دارند چگونه رفتار کنیم؟
عدم درک صحیح افرادی که اوتیسم دارند، باعث میشود که خیلی زود به قضاوت آنها بپردازیم. این افراد از شخصیتی مستقل و مهارتهای خاصی برخوردارند که با بیاعتنایی به آنها برای همیشه هویت مستقلشان را مورد تحقیر قرار میدهیم. درک کردن و نزدیک شدن به آنها باعث میشود تا اعتماد از دست رفته شان باز هم برگردد و بهعنوان دوست و کسی که میتوانند بهش اعتماد کنند رابطهای صمیمی با آنها شکل دهید. یکی از اشتباهترین رفتارها در این زمینه، فریب دادن اوتیستیکها است. آنها از بهرهی هوشی بالایی برخوردارند و تفاوت میان رفتاری که واقعا خوب است و کسی که تظاهر به خوب بودن میکند را بهراحتی متوجه میشوند.
رفتار های اشتباه با افرادی که اوتیسم دارند
بیگانه دانستن افرادی که اوتیسم دارند، ارتباط برقرار نکردن با آنها و با تمسخر با آنها برخورد کردن، نگاه منفی داشتن نسبت به آنها از نمونههای رفتارهای اشتباه با افراد اوتیستیک است. همواره باید بدانیم که علل بروز بیماریها در بسیاری از موارد خود افراد نیستند، اوتیستیکها نتیجهی انتقال یک عامل اشتباه را همواره بدنبال دارند. بنابراین عدم درک آنها و قضاوت نابجا باعث میشود تا آنها خیلی زود میلشان را برای حتی حضور بسیار کمرنگ در جامعه از دست بدهند و همیشه منزوی و تنها بمانند. با کمک کردن برای ارتباط برقرار کردن با آنها میتوانیم نقش بسیار پررنگی در زندگیشان داشته باشیم.
رفتارهای تکراری در افرادی که اوتیسم دارند
تکرارهای رفتاری و چیدن قطعات همشکل بر روی هم یکی از خصوصیات رفتاری اوتیستیکها است. اوتیسم بزرگسالان گاها خودش را به شکل ریاضی و هندسه نشان میدهد. در این زمینه یکی از فیلمهای مهم تاریخ سینما، فیلم مرد بارانی است که شخصیت اصلی آن مبتلا به اوتیسم است. او به شدت حسابگر و دقیق است و دوری از برنامهی ثبت شده در زندگی اش برایش غیر قابل تحمل است. افرادی که در سنین بالاتر به اوتیسم مبتلا هستند به سختی میتوانند حتی تعداد انگشتشماری از رفتارهایشان را کنار بگذارند. آنها دائما همهچیز را میشمارند و به نظم شکلدهی اجسام بسیار دقت دارند.
اوتیسم،اختلالی متفاوت
یکی از بزرگترین مشکلاتی که انسانها را همواره در شرایط بد سلامت قرار میدهد، علم و آگاهی اندک و اشتباه نسبت به بیماریهای جدید است. یکی از این بیماریها اوتیسم است. این بیماری با وجود سابقهی زیادی که دارد، نسبت به شناخت اندکی که به آن وجود دارد، اختلالی ناشناس و جدید محسوب میشود. اوتیسم به دلیل مشکلات روانی خاصی که در فرد بیمار شکل میدهد، یکی از اختلالات متفاوت روانی در رشد بیمار محسوب میشود. این بیماری در افراد، نمایش متفاوت خواستهها و نیازها است که با درک صحیح توسط مردم به درمانش کمک میشود.
درمان اوتیسم
افرادی که به اوتیسم مبتلا هستند، به سرعت برای پیشگیری از حادشدن آن باید مراحل درمان را هرچه زودتر شروع کنند. تعلل در درمان به رشد اوتیسم کمک میکند. گفتاردرمانیهای مخصوص بیماران اوتیسم، رواندرمانیهای ممتد و مشاورهی روانشناسی با پزشک متخصص از روشهای درمان اوتیسم است. هم چنین در بسیاری مواقع پزشکان دارو هایی را تجویز میکنند که در اصل برای درمان اوتیسم کارساز نیستند، اما برای درمان بخشی از این بیماری موثر است. این داروها در برخی مواقع بیخوابی ها و ناتوانیهایی که در افراد اوتیستیک موجب تمرکز زدایی میشود را بهبود میبخشد.
سپاس فراوان از مطالب عالی و به درد بخور...واقعا آموزنده بود