تقریبا سه سال از عرضه ویندوز 10 در بازار جهانی میگذرد و این سیستم عامل کماکان رنگ و بوی تازگی را در خود احساس میکند. اگر شما نیز بر روی سیستم خود، ویندوز 10 داشته باشید مطمئناً به پارتیشن بندی نیاز مبر میخواهید داشت. پارتیشن بندی یکی از قسمتهای مهم و حائز اهمیت ویندوز به شمار میرود. اما بسیاری از کاربران این کار را انجام نمیدهند و به گونه ای نسبت به انجام این کار تردید دارند. علت تردید آنها این است که مبادا اطلاعات مهم آنها به اتفاق در یک پارتیشن بندی اشتباه از بین برود. لذا ما تصمیم گرفته ایم که پارتیشن بندی را در ویندوز 10 و همچنین کار با برنامه EASUEUS به شما آموزش دهیم تا مشاهده کنید که این کار نه تنها دشوار نیست، بلکه راحت تر از آنچه بود که فکر میکردید.
هدف از پارتیشن بندی هارد چیست؟
در حقیقیت پارتیشنها، بخشی از هارد دیسک به شمار میروند و پارتیشن بندی هارد از اصول اساسی هارد دیسکها هستند. هیچ گاه نمیتوان سخت افزار هارد دیسک را قطعه قطعه کرد و جدا نمود، اما بخش بخش کردن هارد از لحاظ نرم افزاری امکان پذیر است که به آن پارتیشن بندی گفته میشود. اما هدف از ایجاد پارتیشن چیست؟ پارتیشن بندیها به چند دلیل سودمند هستند ولی فقط به یک دلیل ضروری هستند. ضرورت پارتیشن بندی هارد دیسک، تعیین بخشی از هارد به عنوان نصب فایلهای مهم ویندوز و فضای ذخیره سازی آنهاست. در صورتی که در هارد پارتیشن بندی صورت نگیرد، تنها یک درایو به عنوان درایو ویندوز یا درایو C انتخاب میشود. اگر ویندوز در یک درایو باشد، در هنگام نصب مجدد ویندوز تمامی فایلها و اطلاعات شما از بین میروند. لذا بهتر است هارد درایو شما حداقل دو پارتیشن داشته باشد تا پارتیشن دوم به فایلها و اطلاعات شخصی شما اطلاق داده شود که در هنگام نصب مجدد ویندوز اطلاعات از بین نروند.
اصول پارتیشن بندی هارد، پارتیشن بندی از طریق سیستم
پارتیشن بندی هارد، معمولا به دو روش انجام میگیرد. یا از طریق خود ویندوز این عمل صورت میگیرد یا از طریق نرم افزارهای ویندوز در ابتدا کار با ویندوز را یاد خواهیم گرفت.
1. برای شروع ابتدا در دستکتاپ خود ، روی This PC کلیک راست کنید و Manage را انتخاب نمایید.
2. سپس در ستون سمت چپ وارد محیط Disk Management در بخش Storage شوید.
3. هم اکنون هاردهای (درایوها) شما در این بخش نمایش داده میشوند. هاردهایی که خط مستقیم آبی پر رنگ را دارند، در واقع از قبل تشکیل شده اند و دیگر نیاز به پارتیشن بندی نیست. اما موضوع ما بر روی Unallocated Space است که در واقع ساخته نشده و نا معلوم است. اکنون بر روی Unallocated Space کلیک راست کنید.
4. سپس بر روی پارتیشن مورد نظر کلیک راست کنید و بر روی New simple Volume کلیک کنید.
5. پنجره New simple Volume Wizard ، پنجره مشخص کردن سایز درایو نامعلوم شماست. در قسمت Simple Volume سایز نامعلوم درایو، به دقت و تا آخرین مقدار ممکن (با 4 رقم که هر رچهار رقم معادل گیگ می باشد) تخمین زده شده و شما بدون آنکه، تغییری حاصل کنید بر روی Next کلیک کنید.
6. در پنجره بعد، از بخش Assign the following drive میتوانید برای درایو خود، عبارتی بگذارید تا از درایوهای دیگرتان مجزا شود. نام دلخواه خود را انتخاب کنید و سپس بر روی Next کلیک کنید.
7. بخش بعدی مربوط به فرمت پارتیشن شماست. Format this volume را انتخاب کنید و فایل سیستم را بر روی NTFS بگذارید. فرمت هارد درایو شما باید NTFS باشد. در بخش volume lable نام هارد درایو خود را به دلخواه بنویسید. توجه کنید که تیک Perform a quick format باید زده شده باشد. سپس بر روی Next کلیک کنید.
8. نهایتا یک پنجره باز میشود که با زدن Finish کار پارتیشن بندی را خاتمه دهید.
اکنون شما به راحتی توانسته اید دست به ایجاد یک پارتیشن در سیستم خود بزنید. وارد محیط This PC شوید و درایو جدید خود را مشاهده کنید.
اصول پارتیشن بندی هارد، حذف پارتیشن ها از طریق سیستم
در قسمت قبل، اصول پارتیشن بندی هارد را به خوبی آموختیم. اما چگونه یک پارتیشن ایجاد شده را حذف کنیم؟
1. برای حذف پارتیشن ایجاد شده، مجددا مسیر Disk Management را در پیش بگیرید.
2. بر روی پارتیشن ایجاد شده کلیک راست کنید و گزینه Delet Volume را بزنید.
3. پنجره ای باز میشود که به شما هشدار میدهد اطلاعات شما در صورت حذف پارتیشن، پاک میشوند. بر روی Yes کلیک کنید تا هارد درایو حذف شود.
4. اکنون پارتیشن شما حذف شده و حجم آن صفر شده است. برای اینکه حجم شما از بین نرود و مقدار فضای پارتیشن به حالت قبل برگردد بر روی پارتیشن کلیک راست کرده و Extend volume را انتخاب نمایید.
5. در نهایت یک صفحه باز میشود، بدون تغییر بر روی Next بزنید، در پنجره بعد مجددا بدون ایجاد تغییرات Next را بزنید و در پنجره آخر بر روی finish کلیک کنید، اکنون اگر به منوی Disk Management برگردید، خواهید دید که حجم پارتیشن حذف شده شما به درایو کناری خود اضافه شده است.
پارتیشن بندی هارد از طریق نرم افزار EASUEUS
اگرچه خود سیستم عامل بهترین راه برای پارتیشن بندی هارد به شمار میرود، ولی نرم افزارهایی هم وجود دارند که کار را برای افزایش فضای یک پارتیشن راحت میکنند.
افزایش فضای یک پارتیشن
مشکل بسیاری از ما کاربران، فضای کم درایو C میباشد. بخاطر اینکه بسیاری از نرم افزارها مستقیماً در درایو ویندوز شما نصب میشوند، فضای درایو C پر میشود و بر روی تحرک سیستم عامل شما اثر میگذارد. لذا لازم نیست فایلهای خود را هر روزه جا به جا کنید و به درایوهای دیگر انتقال دهید. فقط کافی است فضای درایو را افزایش دهید. اما چگونه این کار صورت بگیرد؟
1. ابتدا نرم افزار EASUS را دانلود و سپس نصب کنید. ما در این قسمت آموزش آخرین ورژن این نرم افزار را توضیح خواهیم داد.
2. برنامه را اجرا کنید. در تصویر مشاهده شده، به دلیل اینکه درایو C سیستم مورد نظر یک هارد مجزا و جداست، شما درایو H را به عنوان درایو C برای حذف یا اضافه در نظر بگیرید. زیرا درایوها در صورتی میتوانند حذف یا اضافه شوند که فقط در یک هارد سخت افزاری قرار داشته باشند. به طور مثال در تصویر زیر درایوهای H، J و K پارتیشنهای مختلف یک هارد 500 گیگ میباشند و درایو C یک هارد SSD مجزاست و نمیتوان فضای یک هارد کجزا ره دیگر هارد انتقال داد. (پس پارتیشنها در صورتی حذف و یا اضافه میشوند که همه ی آن ها در هارد خودشان وجود داشته باشند)
3. حال، قصد داریم فضای درایو H را افزایش دهیم. اکنون بر روی درایو J کلیک راست کنید و گزینه اولی که resize/move میباشد را بزنید.
4. یک پنجره برای شما باز خواهد شد که نمودار مستطیلی پایین، میزان حجم کلی درایو J را برای شما نمایش خواهد داد. در دو طرف پارتیشن، یک دایره مشکی رنگ را میبینیم.
5. سپس دایره مشکی سمت راست را با نشانگر ماوس به سمت راست بکشید تا فضایی خالی مناسب با حجم انتخابی شما در سمت چپ پارتیشن، ایجاد شود (توجه داشته باشید که نشانگر ماوس فقط تا فضاهای کم رنگ برده شوند، در صورتی که وارد فضای آبی رنگ شوید بخشی از اطلاع شما حذف خواهند شد. لذا مراقب باشید). در تصویر زیر میبینید که حدود 25 گیگ فضای ناشناخته ایجاد شده است. سپس ok را بزنید.
6. اکنون در تصویر زیر میبینید که 1 عدد Operation به پارتیشنهای شما اضافه شده است.
7. حالا نوبت به درایو H میرسد. بر روی درایو H کلیک راست کنید و گزینه اولی یعنی resize/move را انتخاب کنید. سپس با نشانگر ماوس، دایره مشکی سمت راست را تا فضای خالی دیواره ی راست بکشید تا تمامی فضاهای خالی ایجاد شده به درایو H منتقل شود. سپس Ok را بزنید.
اکنون میبینید که حجم درایو H نسبت به قبل افزایش پیدا کرده است. در واقع شما بخشی از درایو J را کات کرده و آن را بر روی H اضاف کردهاید.
برای اینکه این تغییرات حاصل شود، بر روی Execute 2 Operations کلیک کنید و در پنجره باز شده Apply را بزنید. سپس سیستم شما ری استارت میشود و خواهید دید که حجم درایو H شما افزایش یافته است.
نرم افزارهای پارتیشن بندی هارد
از بهترین نرم افزارهای پارتیشن بندی هارد همانطور که در بالا اشاره کردیم، EASUS در رتبه اول قرار میگیرد. اما نرم افزارهای دیگری هم هستند که برای بهبود کامپیوترهای شما و مدیریت پارتیشن توسط بسیاری از برنامه نویسان ساخته شده اند. نرم افزار AOMEI Partition Assistant یکی از این نرم افزارها به شمار میرود.
از جمله نرم افزارهای مدیریت پارتیشن میتوان به :
BootIt Bare Metal: مدیریت پارتیشن
MiniTool Partition Wizard: مدیریت پارتیشن
Parted Magic: مدیریت پارتیشن
Macrorit Partition Expert: مدیریت پارتیشن
Macrorit Partition Extender: تغییر سایز پارتیشنها
IM-Magic Partition Resizer: تغییر سایز پارتیشنها
NIUBI Partition Editor: مدیریت پارتیشن
Partition Bad Disk: حذف سکتورهای معیوب
و ... اشاره کرد.
پارتیشن بندی هارد SSD و مشکلات آن
عموماً پارتیشن بندی هارد در هاردهای HDD به راحتی و بدون دغدغه امکان پذیر است. اما در SSD هاردها پارتیشن بندی با یک سری مشکلات مواجه ایم. ابتدا باید توجه داشته باشیم که SSD هارد ما دارای فضای خالی باشد که بتوان قسمتی از آن را جدا نمود. SSD هاردها همیشه به عنوان یک درایو ویندوز قرار میگیرند. لذا در حفظ اطلاعات بکوشید. اما بخش مهم قضیه این است که آیا این نمونه هاردها هم قابل بخش پذیری و پارتیشن بندی میباشد؟ بله، SSD هارد هم پارتیشن بندی میشود ولی نه از طریق Disk Manager ویندوز، بلکه نرم افزارهای AOMEI Partition Assistant و EASUS را به کار بگیرید تا بدون دغدغهی از دست رفتن اطلاعاتتان، پارتیشن بندیها به خوبی انجام بگیرد. البته به این نکته هم توجه داشته باشید که پارتیشن بندی SSD هاردهای کمتر از یک ترابایت موجب کندی آنها هم میشود، پس بیشتر سعی کنید در کنار SSD هاردهای کم حجم، از HDD هاردها به عنوان پارتیشنهای دیگر سیستم خود استفاده کنید.