یوتیوب بزرگترین و معروف ترین وبگاه پس از گوگل که وظیفه ی بارگذاری و تماشای ویدیو را برای کاربران جهان ایفا میکند، در سال 2005 توسط شرکت تجاری الکترونیکی بی بال آمریکا ایجاد شد. شرکت بی بال، اکنون در کالیفرنیا میباشد. این سایت به کاربران اجازه میدهد تا ویدیوهای خود را با استفاده از تکنولوژیهای ادوبی فلش ویدیو بارگذاری و مشاهده کنند. در یوتیوب، انواع کلیپ های تلویزیونی و فیلم های متنوع وجود دارد که بعضاً آن ها را در قالب ویدیوهای آموزشی هم میبینیم. ویدیوهای شرکت یوتیوب را نه تنها در موبایل و کامپیوتر، بلکه در پلتفرم های PS3 و ps4 وحتی xBox live میتوانیم مشاهده کنیم.
بیشتر ویدیوهای یوتیوب توسط افراد عادی و برخی از آنها توسط شرکتها و رسانههایی چون Vavo، CBS،BBC و ... بارگذاری میشوند. افراد در این وبگاه میتوانند پس از ثبت نام و ایجاد نام کاربری، فیلمهای مورد علاقه خود را آپلود کنند.
پیشینهی یوتیوب
ابتدا یوتیوب توسط سه کارمند شرکت بی بال آمریکا یعنی جاوید کریم، استیو چن و چاد هرلی ایجاد شد. این سه کارمند شرکت بی بال که دوره های موفقیت آمیز طراحی و دانش کامپیوتر را در دانشگاه های خود میگذراندند موفق شدند برای اولین بار وبگاهی را طرح ریزی کنند کنند که به بارگذاری عکسها و ویدیوها بپردازد. اولین ویدیوی بارگذاری شده در یوتیوب در سال 2005، ویدیوی «من در باغ وحش» اثر جاوید کریم است که او را در باغ وحش سن دیگو نشان میدهد. در ماه می 2005 نهایتا یوتیوب عمومی شد و بارگذاری هر ویدیویی با هر محتوایی برای هر کاربر در جهان آزاد شد. رشد روز افزون وبگاه یوتیوب را در سال 2006 با بارگذاری 65000 ویدیو شاهد بودیم. وبگاه یوتیوب هم اکنون چیزی حدود 900 میلیون کاربر خبره دارد که به بارگذاری و انتقال مفاهیم ویدیویی میپردازند.
فناوری ویدیویی، طریقه پخش در یوتیوب
برای تماشا کردن ویدیوها در یوتیوب با بسیاری از نرم افزارها از جمله موزیلا فایرفاکس نیاز به افزونه فلش پلیر دارید. لذا ابتدا افزونه فلش پلیر مخصوص همان نرم افزار را دانلود کنید تا بتوانید به راحتی ویدیوهای یوتیوب را مشاهده کنید. البته مرورگر گوگل کروم بدون نیاز به فلش پلیر قابلیت مشاهده ویدیو ها را دارد و شما میتوانید بدن هیچ دردسری ویدیوهای خود را در یوتیوب مشاهده کنید. دسته بندی محتوایی یوتیوب نیز از جمله قابلیت های زیبای طراحی شده در این وبگاه میباشد که شما بهتر میتوانید ویدیوهای خود را در دستههای خاصی بیابید. همچنین قابلیت جست و جو، این امکان را به شما میدهد که سریعتر به ویدیوی دلخواه خود دست پیدا کنید.
فناوری ویدیویی، طریقه بارگذاری ویدیو در یوتیوب
هر کاربری به طور دلخواه و بدون ایجاد اکانت میتواند ویدیوی خود را در وبگاه یوتیوب تا زمان 15 دقیقه آپلود کند. اما شما میتوانید با ایجاد حساب کاربری ویدیوهای چند ساعته را نیز بارگذاری کنید. حجم بارگذاری ویدیو در این وبگاه 10 گیگ و برخی از کاربران شاخص 128 گیگ میباشد. علی رغم اینکه به علت بارگذاری های غیر مجاز ویدیو در یوتیوب در سال 2006 امکان بارگذاریها به ده دقیقه محدود شده بود، اما در سال 2008 این ده دقیقه به 15 دقیقه تغییر یافت که هم اکنون شاهد فیلمهای چند ساعته در این وبگاه می باشیم.
فیلمها در یوتیوب با پسوندهای مختلفی چون mp4 و Avi ,3gp پشتیبانی میشوند. شما میتوانید ویدیوهای خود را از کیفیت پایین 360 تا نهایتا 1080 در یوتیوب بارگذاری کنید.
فناوری ویدیویی، طریقه دانلود ویدیو در یوتیوب
اما ویدیوهایی که در یوتیوب توسط کاربران گذاشته میشوند، چگونه قابل دانلود خواهد بود؟ بی شک سخت ترین کار ممکن در یوتیوب دانلود به نظر میرسد. اما اگر در عرصه تکنولوژی مهارت خوبی داشته باشیم و قدرت جست و جوی ما در اینترنت و گوگل خوب باشد میتوانیم راه های مناسبی را برای دانلود از یوتیوب پیدا کنیم.
دیر زمانی بود که یوتیوب اجازه میداد ویدیوها به راحتی و بدون پرداخت هیچ هزینهای دانلود شود. استفاده از عبارت ss قبل از لینک Youtube.com، ویدیوهای شما به قسمت دانلود ها هدایت میشد و شما میتوانستید ویدیوهای خود را به راحتی و با هر کیفیتی دانلود کنید. (www.ssyoutube.com).
اما این روش یکی دو سالی می شود که از کار افتاده و دانلود ویدیوهای این وبگاه پولی شده است. بسیاری نسخه های زیادی از افزونهها را ارائه داده اند که متاسفانه برخی از آنها بر روی ویندوزهای 32 بیتی پشتیبانی نمیکند. مانند افزونه youtube downloader . اما برای دانلود ویدیوها بدون نیاز به افزونهها در هر ویندوزی باید چکار کرد؟ پیشنهاد ما استفاده از سایت y2mate.com است که شما با قراردادن فقط لینک فیلم در فضای مستطیل شکل این سایت میتوانید برای دانلود ویدیوی خود در انواع کیفیتها و با حجم مناسب اقدام کنید.
بومی سازی و فیلترینگ یوتیوب
در ژوئن سال 2007 جهت شخصی سازی وبگاه یوتیوب، مدیر عامل شرکت گوگل، دکتر امرسون اسمیت، دست به تاسیس یک بومی سازی جدید در کشور خود، پاریس زد. نهایتا یوتیوب در 45 کشور بومی شد. آمریکا، برزیل، فرانسه، ژاپن و ... از کشورهایی هستند که یوتیوب از ابتدا در آنجا بومی شد. اما علی رغم بومی شدن، یوتیوب در برخی از کشورها مسدود شده است.
کشورهای ایران، چین، تایلند، ترکیه، مراکش، پاکستان، لیبی، امارات و حتی برزیل از جمله کشورهایی هستند که سطح دسترسی آنها به یوتیوب محدود شده است. وبگاه یوتیوب در کشور ما در سال 2006 به طور موقت مسدود شد. علت مسدود آن، رسوایی جنسی زهرا امیر ابراهیمی بود. اما بعد از چند مدت رفع فیلتر شد تا برای بار دوم به صورت مجدد در سال 1388 به دلیل اعتراضات مردم ایران به نتایج انتخابات ریاست جمهوری فیلتر شود. این وبگاه از 1388 تا کنون که مدت ده سال میگذرد، فیلتر است.
تاثیر اجتماعی – فرهنگی یوتیوب
در سال 2006 در مجله تایم نوشته شده بود که یوتیوب مکانی فقط برای گردش و تفریح ویدیویی است. اما ما بیشتر از اینها را در یوتیوب شاهد هستیم. تاثیری های مطلوب و تا حدودی نامطلوب این وبگاه در عرصه جهانی چشمگیر است. یکی از تاثیرات مثبت این وبگاه ویدیوی موفق «عمو اتوبوس» بود که در واقع گفت و گوی جذابی بین راننده مسن اتوبوس و جوانان جامعه بود که تاثیر بسزایی بر مردم جهان داشت. یکی از پر هوادارترین ویدیوهای کنونی ویدیوی «چارلی انگشت منو گاز گرفت» است که با 450 میلیون بازدید رکورد تماشای ویدیوها را در 2005 شکست.
در واقع یوتیوب یک قانون و دستورالعمل اجتماعی است تا شما سوءاستفاده کمتری نسبت وبگاه های خود داشته باشید. به طور مثال اگر ما در وبگاه خود ویدیویی را بدون تبلیغ منتشر کنیم، بسیاری از کاربران ممکن است این ویدیو را دانلود و به نام خود بزنند. لذا یوتیوب در هنگام بارگذاری ویدیوهایتان، برچسبی با نام اکانت شما خواهد زد که از تکثیر غیر قانونی آنها جلوگیری خواهد کرد.
علاوه بر تاثیر مطلوب یوتیوب، عواقب منفی ای را نیز دارد که در بارگذاری بسیاری از فیلمهای مستحجن و نامشروع شاهد آن هستیم.
قانون کپی و حق تکثیر در یوتیوب
یوتیوب بعد از تاسیس، قانون جدیدی برای جلوگیری از کپی و حق تکثیر محتوا وضع کرد و در صورتیکه هر گونه کپی و نسخه مشابهی در کانالی دیده شد، بلافاصله این وبگاه ویدیو را از آن کانال حذف میکند.
ویدیوهایی که مطابق قوانین وضع شده و دستورالعمل های یوتیوب حذف میشوند، ویدیوهایی است که به صورت اتوماتیک ساخته شده اند و یا نفر سومی این ویدیوها را در کانال خود گذاشته باشد و هیچ گونه صداگذاری و یا افکتی بر روی آن انجام نداده باشد و یا اینکه ویدیوها به صورت پر تکراری توسط بسیاری از کاربران آپلود شده باشند.
اگر هر کاربری هم سعی در دور زدن دستورالعمل های کپی رایت داشته باشد، با او برخورد خواهد شد. لذا برای اینکه بتوانید از محتوای اصلی در اکانت خود استفاده کنید، بهتر است به محتوای اصلی (ویدیوی اصلی) ارزش اضاف کنید تا ویدیوی شما مسدود نشود.