سیاره ناهید، خواهر دوقلوی زمین
سیاره ناهید، نام دومین سیاره از منظومه شمسی (از لحاظ نزدیکی به خورشید) میباشد که در زبان انگلیسی به آن «ونوس» میگویند. ونوس در اساطیر نام الهه عشق و زیبایی بوده و علت این نامگذاری بر روی ناهید میتواند همین زیبایی آن در آسمان باشد. ناهید از لحاظ قطر، گرانش و جنس شباهت بسیار زیادی با زمین دارد، از این رو به آن خواهر دوقلوی زمین نیز گفته میشود. ناهید به طور متوسط حدود 108 میلیون کیلومتر از خورشید فاصله دارد و پس از ماه، درخشنده ترین جرم در آسمان شب زمین میباشد.
چرا فعالیتهای آتشفشانی سیاره ناهید زیاد است؟!
جالب است بدانید، سیاره ناهید ورای ظاهر زیبا و دلفریبی که از دور دارد، یک چهره خشن را در زیر لایههای اتمسفر خود پنهان کرده است، ناهید دارای هزاران آتشفشان فعال می باشد که به نظر میرسد این آتشفشانها میلیونها سال است که در حال فعالیت اند و خاموش نمیشوند. یکی از علل مهم این پدیده میتواند دریافت گرمای بیش از حد از ناحیه خورشید باشد که میلیون ها سال است در درون زهره گیر افتاده، این گرما به صورت ناگهانی آزاد و به صورت فعالیتهای شدید آتشفشانی سطح این سیاره را دگرگون میکند.
اتمسفر منحصر به فرد سیاره ناهید
جو یا اتمسفر سیاره ناهید بسیار خاص و ویژه بوده و نظیر آن در سیارات سنگی وجود ندارد، بیش از نود و پنج درصد اتمسفر ناهید از «کربن دی اکسید»، و باقی آن از نیتروژن و سولفوریک اسید تشکیل شده است. اتمسفر سیاره ناهید آن قدر غلیظ است که مانع از دیده شدن سطح این سیاره شده؛ یکی از علتهای مهم درخشندگی بالای این سیاره در آسمان، همین اتمسفر غلیظ آن است. اتمسفری که باعث شده تا سیاره ناهید تبدیل به یک جهنم سوزان شود.
سیاره ناهید و هوای جهنمی اش
سیاره ناهید به دلیل دارا بودن اتمسفر غیر عادی خود گرم ترین سیاره منظومه شمسی است! اثر گلخانه ای که نام آن را این روزها در مباحث گرمایش زمین مطرح میکنند، مهم ترین عاملی است که باعث به وجود آمدن دمای بیش از چهارصد درجه سلسیوس بر روی سطح آن شده، کربن دی اکسید گرما را در هوای سیاره حفظ کرده و علاوه بر ایجاد خفگی، موجودات زنده را به سمت ذوب شدن جلو می برد! همچنین بارانهای داغ اسیدی متشکل از اسید سولفوریک مدام درحال بارش است؛ می توان گفت سیاره ناهید تفاوت چندانی با جهنم ندارد.
تقویم رسمی سیاره ناهید
حدود 225 روز زمینی طول میکشد تا سیاره ناهید یک دور کامل به دور خورشید بزند و در اصطلاح یک «سال ناهیدی» طی شود. کمتر بودن تعداد روزهای سال در این سیاره نسبت به زمین به دلیل نزدیک تر بودن به خورشید میباشد، اگرچه سرعت چرخش ناهید به دور خورشید نسبت به زمین کمتر است. همچنین جالب است بدانید یک شبانه روز در سیاره ی ناهید بسیار طولانی تر از یک شبانه روز بر روی زمین است، به گونه ای که 243 روز طول می کشد تا یک شبانه روز در این سیاره طی شود.
آیا میتوان به سیاره ناهید سفر کرد؟!
سفر به سیارهی ناهید بسیاری از ناشناختههای مربوط به این سیاره را حل خواهد کرد. اما سوال اصلی اینجاست که چگونه میتوان در آن جهنم سوزان دوام آورد؟! برای سفر به ناهید در بهترین حالت باید یک مسافت 48 میلیون کیلومتری را طی کرده و در آستانه ورود به این سیاره قرار گیرید. اگر فضاپیمای شما بتواند بدون خطر از اتمسفر غلیظ و داغ ناهید عبور کند، وارد سرزمینی میشوید که از شما با زلزله، آتشفشان و تندباد پذیرایی خواهد شد! بنابراین به نظر میرسد بشریت چنین سفری را هیچگاه تجربه نخواهد کرد.
کاوشگران سیاره ناهید
اگرچه بشریت هیچگاه نمیتواند بر روی سیاره ناهید فرود بیاید، اما این قاعده برای کاوشگرها و ربات های ساخته دست بشر مستثنی است! تاکنون کاوشگران زیادی روانه سیاره ی ناهید شده اند، عده ای از نزدیکی آنها عبور کرده و به ارسال اطلاعات پرداخته اند، عده ای وارد اتمسفر سیاره شده و عده ای نیز پس از فرود بر روی سطح ناهید به دلیل شرایط نامساعد موجود، از بین رفته اند. برای مثال کاوشگر ونرا-9 متعلق به شوروی توانست پس از فرود بر روی ناهید، حدود 2 ساعت دوام آورده و به ارسال نگاره هایی از سطح ناهید پرداخت و سپس از کار افتاد.
گذر معروف سیاره ناهید از مقابل خورشید
گذرها در اصل همان خورشید گرفتگی هستند، با این تفاوت که این بار یک سیاره از مقابل خورشید عبور میکند. سیاره عطارد و سیاره ناهید به دلیل آنکه در میان خورشید و زمین قرار دارند، در زمان هایی در این وضعیت قرار میگیرند. ویژگی خاص گذر سیاره ناهید این است که به طور معمول دو بار در یک قرن در چنین وضعیتی قرار میگیرد، بنابراین ممکن است فقط یک بار در عمرتان شاهد چنین گذری باشید. ناهید در این پدیده با چشم غیرمسلح به مانند نقطه ی گرد سیاهی از مقابل خورشید عبور می کند. آخرین گذر ثبت شده به سال 1391 برمیگردد که اگر آن را از دست داده اید، دیگر نخواهید توانست چنین پدیده ای را مشاهده کنید، زیرا که گذر بعدی 100 سال دیگر رخ خواهد داد.
سیاره ناهید در فرهنگ و ادب پارسی
نام «ناهید» ریشه در زبان فارسی پهلوی دارد، ناهید از «آناهید» و یا «آناهیتا» گرفته شده، آناهیتا الههای است که در میان ایرانیان باستان به الههی نگهبان تمامی آب های زمین معروف بوده است. این سیاره در ادبیات کهن پارسی یک نماد محسوب میشود و آن هم عشق و دلدادگی است. همچنین در اشعار فردوسی، حافظ، نظامی گنجوی و ایرج میرزا اشاره هایی به این نماد وجود دارد که نشان میدهد نگاه مردم به این سیاره یک نگاه ویژه و خاص بوده است.
آیا سیاره ناهید تصویری از آینده زمین است؟!
برخی از دانشمندان عقیده دارند، سیاره ناهید در ابتدا مانند زمین دارای دریا و رودهای فراوانی بوده و احتمالا زندگی بر روی آن جریان داشته، اما با گذر زمان و به بلوغ رسیدن خورشید شرایط تغییر کرد و تمامی آن شرایط مساعد از بین رفت. افزایش روزافزون درخشندگی خورشید باعث شد تا گرمای سیاره بیش از حد بالا رفته و تبدیل به یک جهنم شود. اتفاقی که برای زمین ما نیز محتمل است. افزایش درخشندگی خورشید همیشگی است و پیش بینی میشود تا پانصد میلیون سال آینده اوضاع به حدی برسد که زمین نیز شرایط مساعد خود را از دست بدهد و حیات از روی این سیاره برچیده شود، اتفاقی که وقوعش برای سیاره ی زمین قطعی است.
ممنون از مطالب آرامش بخشتون. دوباره از این دست موضوعات مطلب بنویسید.