دکتر علیرضا زالی، رییس ستاد کرونای استان تهران عصر دوشنبه شانزدهم فروردین 1400 در نشست اضطراری این ستاد اظهار کرد: میزان بالای ابتلا و سرعت انتقال ویروس موجب شده است سرایتپذیری کووید 19 در موج جدید کرونا، بسیار بیشتر از دفعات قبل باشد.
وی با بیان اینکه هفته آینده، هفتهای بسیار سخت برای پایتخت خواهد بود، افزود: تجربه اخیر خوزستان که با گونه جهش یافته کرونا ویروس رخ داد، در تهران نیز در حال تکرار است و باید تمهیدات متفاوت از قبل برای مدیریت این بحران داشته باشیم.
زالی گفت: متأسفانه با جدی نگرفتن توصیههای کارشناسان نظام سلامت، امروز شاهد وقوع یک سناریوی تلخ هستیم که نباید رخ میداد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: میزان بستری بیماران کرونایی به 4400 تخت در استان تهران رسیده و 1120 نفر از این بیماران یعنی حدود 25 درصد آنها در بخشهای مراقبت ویژه هستند.
پیشنهاد تعطیلی 7 تا 10 روزه تهران به دلیل کرونا
رئیس ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران خاطرنشان کرد: پیشنهاد ما برای گذر از این بحران، تعطیلی یک هفته تا 10 روزه استان تهران است و آن را به معاون اول رئیس جمهور، وزیر کشور و وزیر بهداشت اعلام کردهایم.
ثبت رکوردی بیسابقه در 14 ماه گذشته
وی با اشاره به میزان بستری 1100 بیمار در روز دوشنبه خاطرنشان کرد: در 14 ماه گذشته چنین رکوردی در استان تهران ثبت نشده بود که نشانهای نگرانکننده برای روزهای آینده است.
زالی گفت: نخستین شاخص تغییریافته میزان مراجعه سرپایی افراد علامتدار به بیمارستانها است که بهشکلی چشمگیر افزایش پیدا کرده است که البته با بازگشایی درمانگاهها و مطبهای خصوصی بعد از تعطیلات نوروز احتمال تغییر دارد.
وی ادامه داد: شاخص بعدی میزان چرخش ویروس در استان است که براساس گزارشهای معاونتهای بهداشت سه دانشگاه ایران، تهران و شهید بهشتی به 47 درصد رسیده است و این یعنی از هر دو بیمار مشکوک، جواب آزمایش PCR یک نفر مثبت است که اگر جوابهای منفی کاذب را هم در نظر بگیریم، عدد واقعی بالاتر هم میشود.
75درصد مرگ کرونایی در افراد بالای 60 سال
رئیس ستاد کرونای استان تهران گفت: هرم سنی مبتلایان تغییر کرده و بر اساس گزارشهای دو هفته ابتدایی سال 1400، بالغ بر 43 درصد بیماران بستریشده بالای 60 سال سن داشتند و 75 درصد مرگومیر هم در همین گروه سنی بوده است.
وی خاطرنشان کرد: تعداد مبتلایان زیر 10 سال به 8.2 درصد رسیده است که نشان میدهد که نرخ بستری و مرگومیر در گروههای سنی پایینتر نیز در حال تغییر است.
زالی با اعلام اینکه بیشترین میزان مرگومیر در اسلامشهر، بهارستان، شرق و مرکز تهران رخ داده است، افزود: در این مدت بیشترین مراجعه سرپایی را در پاکدشت، مرکز و بخشی از شمال تهران و بیشترین بستری را در شرق، مرکز و بخشی از جنوب تهران شاهد بودیم.
مرگ 56 تهرانی در روز یکشنبه
وی یادآور شد: متأسفانه دیروز [یکشنبه] 56 نفر از شهروندان تهرانی را به دلیل کرونا از دست دادیم و با بررسی پرونده آنها به این نتیجه رسیدیم که افراد فوتشده تقریباً به همه مناطق تهران تعلق دارند و به جغرافیای خاصی اختصاص ندارند.
زالی با اظهار اینکه "در این فوتشدگان از کودک یکساله تا پیرمرد 85ساله وجود دارد"، اضافه کرد: این الگو در همه استان های کشور در حال شکلگیری است و تا اوایل هفته آینده همه استان ها به یک وضعیت همگن میرسند.
زالی ادامه داد: تقاضای ما واکسیناسیون سریع کادر درمان است و خوشبختانه وزیر بهداشت موافقت کرده است که 530 هزار نفر فعال در حوزه بهداشت و درمان کشور چه در بخش خصوصی و چه دولتی در کوتاهترین زمان واکسینه شوند.
لغو عملهای غیراورژانسی در بیمارستانها
دکتر نادر توکلی ـ معاون درمان ستاد کرونای استان تهران نیز در ابتدای این نشست اظهار کرد: در پنج روز اخیر آمار ابتلا بهشدت بالاتر رفته است و دو روز گذشته در هر 24 ساعت بالغ بر هزار بیمار مبتلا به کووید 19 در بیمارستانهای استان تهران بستری شدهاند.
وی با بیان اینکه میزان مراجعه و درمان سرپایی بیماران نیز روزانه به 5 هزار نفر رسیده است، یادآور شد: در زمان حاضر 103 بیمارستان از مجموع 175 بیمارستان استان تهران درگیر کرونا هستند و ناچاریم با لغو خدمات درمانی الکتیو در مراکز درمانی اصلی و جنرال ظرفیت بیشتری برای رسیدگی به بیماران کرونایی اختصاص دهیم.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران با اعلام اینکه در استان تهران تنها 20 هزار تخت بستری وجود دارد، خاطرنشان کرد: سعی میکنیم در این مدت بیماران غیرکرونایی را به بیمارستانهای تکتخصصی ارجاع دهیم.
دارو بهاندازه کافی داریم
دکتر جلیل کوهپایهزاده؛ رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران در این نشست با اشاره به تجربه خیز سوم کرونا و بهکارگیری حدود 7000 تخت بستری در آبان ماه سال گذشته، گفت: در وضعیت فعلی باید با وحدت رویه در مراکز درمانی استان تهران، مسیر را برای ارائه خدمات هموارتر کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در زمان حاضر برای تأمین دارو هم در درمانهای سرپایی و هم بستری محدودیت نداریم.
همچنین دکتر حسن ابوالقاسمی؛ رئیس دانشگاه بقیةالله(عج) در این نشست اظهار کرد: مراجعه بیماران کرونایی در بیمارستان بقیةالله به 300 نفر در روز رسیده است و از این تعداد 10 تا 12 درصد بستری میشوند، بنابراین متناسب با افزایش بستریها بخشهای عادی را به بخش کرونا تبدیل میکنیم.
وی با تذکر اینکه میزان سرایت بیماری در موج چهارم بسیار شدیدتر است، افزود: برای کنترل این موج انتظار میرفت تهران تعطیل شود اما این تصمیم هنوز گرفته نشده است.
ابوالقاسمی تأکید کرد: در این شرایط باید تصمیم بگیریم که چهکسانی در اولویت بستری قرار دارند و در این مورد به یک رویه مشترک برسیم.
دکتر کریمی؛ رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز در ارتباط وبیناری با ستاد کرونای استان تهران بر ارائه خدمات درمانی بهصورت سرپایی در این وضعیت تأکید و بیان کرد: افزایش میزان مراجعه و تعداد مبتلایان در چند روز اخیر وضعیتی نگرانکننده در روزهای آینده را نشان میدهد.
راهاندازی و ابلاغ دستورالعمل کلینیک درمان سرپایی با رمدسیویر، افزایش تخت و اعلام میزان ظرفیت بستری، لغو اعمال الکتیو غیرضروری، راهاندازی کلینیکهای عفونی تماموقت، ایجاد تریاژ دولایه در ورودی بیمارستانها، پیگیری واکسیناسیون تمامی کارکنان بیمارستانها و بررسی وضعیت اکسیژن درمانی از مصوبات نشست ستاد کرونای استان تهران با حضور وبیناری بیش از 300 شرکتکننده از دانشگاههای علوم پزشکی و بیمارستانهای خصوصی و دولتی این استان بود.