اختلال نقص توجه یا بیش فعالی که اختلالی است که مربوط به رشد است، معمولا در سنین کودکی متوجه فرد میشود. اختلال نقص توجه در کودکان، خودش را به شکل فعالیتهای بدنی بیش از حد نشان میدهد. معمولا فردی که دچار اختلال نقص توجه است تمرکزش را نمیتواند روی یک کار واحد بگذارد. او در رابطه با حل تکالیف درسیاش و درسخواندنش دچار مشکل است و کندتر از بقیه میتواند به انجام چنین کارهایی رسیدگی کند. علائم مربوط به اختلال نقص توجه تا قبل از هفت سالگی خودش را نشان میدهد و در صورت بروز خیلی زود باید مراحل درمان شروع شود.
علل اختلال نقص توجه
درمورد علتهای ابتلا به اختلال نقص توجه هنوز پاسخ قطعی در دست نیست اما بسیاری از پزشکان معتقدند که ژنتیک و محیط پرورش و رشد کودک نقش پررنگی در بروز این بیماری دارد. درصد شیوع این اختلال در پسرها بیشتر از دخترها است به همین صورت احتمال فراگیری این بیماری از پدر به فرزند بیشتر است. اگرچه اختلال نقص توجه در کودک بهغیر از ژنتیک در مسائلی مانند دوران جنینی تاثیر زیادی پذیرفته اما قوی ترین عامل انتقال تا به امروز ژنتیک معرفی شده است. اگر مادر در دوران بارداری از سلامت رفتاری برخوردار نبوده است و مصرف کنندهی موادمخدر، دخانیات و الکل در این دوران بوده است، تاثیر مستقیمی روی رشد نوزاد گذاشته است.
علائم اختلال نقص توجه
اختلال نقص توجه انواع مختلفی دارد که در هرکدام نشانههای مختلفی بروز پیدا میکند. اگر کودک حداقل پنج سال سن داشته باشد و چندین رفتار مشترک این اختلال را بطور مداوم انجام دهد با مشاوره با پزشک متوجه میشویم که کودکمان دارای اختلال نقص توجه است. در نوع بیش فعالی این اختلال، کودک معمولا بسیار پرجنب و جوش است، معمولا اشیای دور و بر خود را تخریب میکند و از این کار لذت میبرد. با مفهومی به نام صبرکردن آشنایی ندارد و معمولا برای رسیدن به هرچیزی عجله دارد. در نوع کم توجهی، کودک تمرکزی برای انجام هیچ کاری که نیاز به فکر داشته باشد را ندارد. حافظهی کم قدرت دارند و معمولا وسایلشان را سهوا گم میکنند.
انواع اختلال نقص توجه
انواع اختلال نقص توجه علائم خاص و متفاوتی دارد که در هر فرد به نوعی بروز پیدا میکند. یکی از آنها بیش فعالی است که معمولا در قالب حرکات تند و سریع کودک دیده میشود. فردی که دچار بیش فعالی است از حرکات غیر نرمال بدنی برای رسیدن به اهدافی که دارد استفاده میکند. معمولا به دستور کسی گوش نمیدهد و اصطلاحا کاری که دلش بخواهد را انجام میدهد. افرادی که دچار اختلال نقص توجه هستند معمولا زندگی را جدی نمیگیرند حتی اگر این اختلال در دوران کودکی رفع بشود در بزرگسالی در مسائل حساس زندگی خودش را به شکل بیتوجهی نشان میدهد. در نوع دوم اختلال نقص توجه یا کم توجهی معمولا افراد به درستی نمیتوانند تمرکزشان را در هیچ کدام از مسائل درسی و غیردرسی بگذارند، این افراد خیلی زود بسیاری از مسائل را فراموش میکنند و توجهی به چیزی غیر از چیزهایی که بخواهند ندارند.
بدترین نوع اختلال نقص توجه
اختلال نقص توجه در ابتدا و سنین پایین، کودک را بعنوان فردی که فعالیتهای بدنی غیرطبیعی دارد نشان میدهد اما طولی نمیکشد که این اختلال در زندگی خودش را به شکل تمرکز بسیار پایین و ناموفق بودن در دورهی تحصیل نشان میدهد. اگر این اختلال در سنین پایین توسط روان درمانی و درمانهای دیگر رفع نشد، در سنین بالا خودش را به شکل مسئولیت ناپذیری، بی اعتنایی به مشکلات جدی زندگی و کم توجهی به آنها نشان میدهد. بسیاری از افرادی که درگیر اختلال نقص توجه هستند به بیماریهایی نظیر افسردگی مبتلا میشوند.
با افرادی که اختلال نقص توجه دارند چگونه رفتار کنیم؟
بسیاری از کودکان در سنین پایین دارای مشکلات خاص رفتاری هستند در برخی از آنها انزوا و گوشه گیری و در برخی افسردگی دیده میشود. اختلال نقص توجه نیز یک اختلال طبیعی است که ممکن است میان چندین هزار بچه درصدی از آنها به آن گرفتار شده باشند. با تحقیرکردن و عدم آگاهی نسبت به این اختلال، والدین رفتار بدی با فرزندانشان دارند و باعث پیشرفت روزافزون این بیماری میشوند. خانوادهها باید با شناخت و بهرهگیری از انرژی فراوانی که کودکان در زمینههای مختلف فیزیکی دارند، آنها را در راه درست قرار دهند که تخلیه شوند. صحبت کردن و ارتباط داشتن با کودک راهکار بسیار موثری است.
کنترل کودکانی که اختلال نقص توجه دارند
بسیاری از خانوادههایی که فرزندان دچار اختلال نقص توجه دارند از کمتوجهی آنها و انرژی زیادی که دارند، گلایه میکنند. اما جالب است بدانید اگر در راه حفظ رابطه با فرزندتان بکوشید و یک رابطهی کاملا دوستانه با او برقرار کنید، میتوانید از او بخواهید تا برای انجام مجموعه کارهایی به شما کمک کند. سعی کنید ارتباطتان را از حالت رئیس و مرئوسی دربیاورید و مانند دو دوست با همدیگر معاشرت کنید. با درنظر گرفتن هدایای هرچند کوچک رضایت قلبیتان را نسبت به پیشرفت کمی که در درسهایش داشته است ابراز کنید. در هنگام سرپیچی از دستورها با تندی با او رفتار نکنید و همواره او را درک کنید.
اختلال نقص توجه و هوش
در بسیاری از مواقع رابطهی هوش و بیشفعالی دچارخدشه میشود. یعنی هنگامی که شما با کودکی برخورد میکنید که دچار اختلال نقص توجه است او را کند ذهن خطاب میکنید. اما کودکان بیشفعال و کمتوجه از نظر ذهنی تفاوتی با یک کودک معمولی ندارند بلکه آنها تنها نمیتوانند که تمرکزشان را روی چند مسئله قرار دهند. اختلال نقص توجه بزرگسالان بدلیل کنترلشان بر روی خودشان و فشار محیط و اجتماع بصورتهای دیگری خودش را نشان میدهد. افرادی که دچار اختلال نقص توجه هستند معمولا با بالارفتن سن بهبود پیدا میکنند اما در بسیاری از موارد مثل عجول بودن، عدم تمرکز،عدم اعتماد به نفس، مشکلاتی بر سر راهشان قرار میگیرد.
عوارض اختلال نقص توجه
فردی که دچار اختلال نقص توجه است در بسیاری از مواقع حتی تا دوران بزرگسالی رفتارهایی از گذشته را با خود حمل میکند. برای مثال فردی که در دورهی کودکی دچار اختلال نقص توجه است در بزرگسالی انسان به شدت ریسکپذیری میشود. با ازدواج کردن و تشکیل خانواده معمولا با بی اعتنایی نسبت به صحبتهای همسرش و خودخواهی هیچگاه نمیتواند زندگی خوبی داشته باشد. او رفتارهای عجیب و غیرقابل پیشبینیای انجام میدهد که باعث تعجب است و گاها زندگیاش را با خطرات جدیای همراه میکند.
رفتارهای کسی که به اختلال نقص توجه مبتلا است چگونه است؟
اختلال نقص توجه گاها خودش را به شکل حرکات فیزیکی شدید نشان میدهد که اصطلاحا به آن بیش فعالی میگویند. در بسیاری از موارد اختلال نقص توجه را میتوان در عدم تمرکز فرد در مسائل درسی و غیر درسی جستجو کرد. بی اعتنایی به دستوراتی که به او داده میشود و جدی تلقی نکردن زندگی از دیگر خصوصیات این اشخاص است. بهتر است با داشتن رفتارصمیمانه با این افراد بتوانیم بعنوان یک دوست برای آنها ظاهر شویم. برنامه داشتن در طول زندگی این افراد میتواند عامل بسیار مهم و موثری باشد.
نقش جنسیت در اختلال نقص توجه
اختلال نقص توجه بیشتر متوجه کودکان پسر است و در موارد کمی نیز دختران را درگیر میکند. پسربچهها بدلیل شرایط محیطی که در آن قرار گرفته اند بیشتر از دختران میتوانند اختلالشان را در قالب حرکات فیزیکی نشان بدهند اما دخترها مخصوصا در کشورهای اسلامی از آزادی حرکات در جامعه برخوردار نیستند و از ابتدای دوران کودکی با سرکوفتهایی که از سمت خانواده دریافت میکردند اجازه بروز بسیاری از حرکاتی که برای پسربچهها آزاد است را نداشتند بنابراین در دختربچهها این اختلال خودش را به شکل افسردگی و بیماریهای روانی دیگر نشان میدهد.
دنیا از نگاه افرادی که اختلال نقص توجه دارند
فردی که دچار اختلال نقص توجه است دنیا را بعنوان یک اسباب بازی میبیند. نگاهش به جهان اطرافش نگاه یک آدم است که تنها باید برای چند روز با آن سرگرم شود. به همین علت او هیچگاه جدیت دنیا را درک نمیکند. او برای حرفهای دیگران ارزشی قائل نیست و به نظرش بقیه حساسیتهای بیجا به خرج میدهند. فرد بیشفعال برای انجام حرکات فیزیکی از مغزش دستور میگیرد و حرکاتی که انجام میدهد و در بسیاری مواقع دیگران را میرنجاند سهوی است و دلیلی بر لجبازی او نیست.
درمان اختلال نقص توجه
بهتر است اختلال نقص توجه با رواندرمانی حل شود. حتی اگر کودک حاضر نشد که به رفتن نزد روانپزشک تن دهد، در خانه با فراهم کردن محیط دوستانه میتوان فرزند را به هدفی که داریم نزدیک کنیم. برای مثال مسئولیت پذیری را در شکلهای کوچکتر به او آموزش دهید. روزانه تکالیف سبکی را برای کودک در نظر بگیرید و از او بخواهید تا در ساعت مشخص به شما تحویل دهد و در صورت سربلند شدن از این آزمون به او هدیهی کوچکی بدهید. گاهی اوقات اختلال نقص توجه با رواندرمانی میسر نیست و با شروع دارو درمانی و خوراندن قرصهای خطرناک بصورت افراطی به کودک اعتیاد به قرص را در کودک تقویت میکنید.
اختلالات یادگیری....یکی از کتاب های رشته ی روانشناسی بود در دانشگاه...خود من هم همچین مشکلی دارم متاسفانه....یعنی داشتم و خوشبختانه دانشگاهم تموم شد☺