سرطان سینه یکی از شایعترین سرطانها میان زنها به حساب میآید. این بیماری باعث ایجاد تومور داخل سینه میشود که با توجه به بدخیم یا خوش خیم بودنش امکان رویش آن و انتشارش در حوالی سینه وجود دارد. سرطان سینه علائم مختلفی دارد و به دلایل مختلفی در فرد ظاهر میشود. بسیاری از رفتارها و عادات ما در زندگی روزمره موجب تشکیل بافت سرطانی در بدن ما میشود، پس بهتر است برای سالم زیستن بکوشیم. ورزش کردن یکی از عوامل موثر در پیشگیری از سرطان سینه است. با ورزش کردن از تولید استروژن بیش از حد در بدن جلوگیری میشود و بافت چربی بوجود نمیآید.
علائم سرطان سینه
سرطان سینه در هر کسی با نوعی نشانه خاص بروز پیدا میکند. یکی از علائم آن وجود غدههای ریز و درشتی است که با لمس سینه قابل بررسی هستند. در برخی از بیماران، سینه به شدت درد میگیرد و این به یک درد دائمی تبدیل میشود. در درصدی از بیمارانی که به سرطان سینه مبتلا هستند، ترشحاتی از نوک سینه مشاهده میشود. پوست سینه تغییر حالت میدهد و دانههای ریز روی سطح آن دیده میشود. برای تشخیص این بیماری در منزل از بیمار میخواهند تا کمر را به داخل خم کند، در حالی که افتادگی سینهها در هر دو سینه به یک شکل و میزان نباشد و یا سینه از یک جهت خاص بیشتر متورم شده باشد، احتمال ابتلا به سرطان سینه زیاد است.
تشخیص سرطان سینه
گاها سرطان سینه در مردان هم اتفاق میافتد اما ابتلای زنان به این بیماری صدبرابر بیشتر از مردان است. بدین صورت زنان باید در عادات زندگیشان به رعایت بسیاری از نکات مهم بپردازند و با این کار به خودشان و نسل آینده کمک کنند. ژنتیک در انتقال سرطانی مثل سرطان سینه بسیار موثر است و افرادی که دچار این بیماری میشوند، معمولا موارد ارثی، تاثیر قابل توجهی در آنها داشته است. سرطان سینه تودهای را در سینه شما تشکیل میدهد که با بی توجهی بزرگ میشود و در برخی موارد بی اعتنایی به آن موجب مرگ بیمار میشود، پس بهتر است همهی زنها بخصوص افرادی که مشکوک به این بیماری هستند، آزمایش بدهند.
سرطان سینه در چند سالگی به سراغ ما می آید؟
سرطان سینه برعکس تصور عده ی زیادی از مردم بیماریای است که در سنین جوانی بسیار عمیقتر و خطرناکتر اتفاق میافتد. سرطان سینه در قبل از ۳۵ سالگی به سختی قابل تشخیص است و اما مسئله جایی دشوار میشود که تهاجمیترین نوع سرطان سینه دقیقا در همین سن اتفاق میافتد. این بیماری مثل یک بمب ساعتی است که با وجود بی مراعاتی در زمانی بسیار کوتاه و در سن پایین میتواند گریبان زنان را بگیرد. جوانان زیادی در سراسر جهان با وجود سرطان سینه براحتی از دنیا رفتند.
پیشگیری از سرطان سینه
راههای آسان فراوانی وجود دارد که با رعایت آنان میتوانیم از ابتلا به سرطان سینه جلوگیری کنیم. از آنجایی که سرطان سینه از تودههایی است که از تجمع غیر عادی چربی تشکیل شده است، زنان برای پیشگیری از سرطان سینه باید در طول روز فیبر زیادی مصرف کنند. تعادل در خوردن و جذب چربی از دیگر راهکارهای پیشگیری محسوب میشود. افراد برای پیشگیری از سرطان سینه نباید ورزش را فراموش کنند و همواره به فکر تناسب اندامشان باشند. مصرف زیاد گوشت قرمز برای تولید بیش از اندازه استروژن برای بدن مضر و تا حد امکان باید بدنبال جایگزین مناسبی برای آن باشیم.
آمار سرطان سینه
سرطان سینه بعنوان یکی از شایعترین بیماریهای دنیا محسوب میشود. براساس آخرین آمار بدست آمده از بین چهار زن ایرانی یک نفر مبتلا به سرطان سینه است. ایران جزو کشورهایی است که آمار بالایی در این زمینه دارد. یکی از دلایل آمار بالای ایران در سرطان سینه کارخانههایی ست که موادشیمایی را وارد فضا میکند، آلودگی هوا، مصرف گوشت قرمز به فراوانی، ورزش نکردن و مصرف بالای چربی از دیگر دلایل نا سالم بودن فضای بهداشتی ایران و افزایش سرطان سینه است. با کمی تحقیق و بررسی متوجه میشویم که در کشورهایی که مسائل پیشگیری از سرطان را به درستی رعایت میکنند، بسیار کمتر از بقیه کشورها به سرطان سینه دچار میشوند.
سرطان سینه و مرگ
ما روزانه شاهد مرگ زنانی هستیم که در طول زندگی از بیماری سرطان سینه رنج میبردند. بی اعتنایی به این دسته از بیماریها عامل اصلی کشنده بودن آنهاست. در سرطان سینه بدخیم، بافت سرطانی شروع به رشد خارج از کنترل میکند. در این حالت از سرطان، بافتهای سرطانی به سرعت از نواحی خود دور میشوند و دور تر از محل رویش به تکثیر سلولهای سرطانی میپردازند. اگر بیمار سریعا متوجه بیماری خود بشود خیلی زود میتواند مراحل درمان را شروع کند و از پیشروی بیماریاش جلوگیری کند در غیر اینصورت بیماری در بدن پخش میشود و درمان به سختی ممکن است.
سرطان سینه بدخیم
برعکس عدهی زیادی از مردم که سرطان سینه را جدی نمیگیرند، زنان زیادی هستند تا به محض لمس کوچک ترین غدهای بیش از حد نگران میشوند. بسیاری از مواقع غدههای ریزی که در سینه قابل لمس است کیستهای چربی هستند که با سونوگرافی مشخص میشوند و با یک دورهی درمانی کوتاه از بین میروند. اما در این میان تودههای ریز سرطانی هستند که با کیست اشتباه گرفته میشوند. در این موارد سریعا باید نمونه برداری صورت بگیرد، در صورتی که مشخص شد بیماری شما از نوع سرطان بدخیم است، مرحله درمان باید خیلی زود آغاز شود، بی اعتنایی به این مورد باعث میشود تا سرطان بدخیم خیلی زود تکثیر یابد و فرد را از پای درآورد.
سرطان سینه خوش خیم
یکی از علائم سرطان سینه ترشحاتی است که با فشار از نوک سینه خارج میشود. در موارد بسیاری ترشحات نوک سینه دلایل دیگری دارد و در برخی موارد نشان از سرطان سینه دارد. تومورهای فیلودس نام دیگر سرطان سینه خوش خیم است. سرطان خوش خیم به کندی رشد میکند و خیلی دیر به نقاط دیگر منتشر میشود. برعکس تودههای بدخیم که امکان انتقال به بقیه نقاط را دارند، سرطان خوش خیم در جای خودش به کندی رشد میکند و عمل آن براحتی امکان پذیر است و امکان مرگ در این موارد کمتر است.
سرطان سینه در جوانی
سرطان سینه یکی از بیماریهایی ست که سن و سال نمیشناسد. اگرچه بدن شما، شرایط شما و سلامت شما مستعد سرطان باشد براحتی در هر سنی میتوانید به سرطان سینه مبتلا شوید. البته زنان پس از زایمان بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند، اما جوان بودن شما دلیل بر مبتلا نشدن به سرطان نیست. اگر شما به سلامتی بدنتان، تناسب اندامتان، ورزش کردن، چربی زیاد نخوردن، مصرف نکردن گوشت قرمز و ... اهمیت نمیدهید در معرض سرطان سینه قرار دارید.
سرطان سینه در بارداری
بهتر است قبل از اقدام به بارداری، فرد مورد آزمایش قرار بگیرد و از سلامت جسمانی خود اطمینان یابد. اگر فرد متوجه سرطان سینه در بارداری خود شد، بر اساس سن جنین و سن مادر چندین روش برای درمان وجود دارد. در صورتی که مادر به سرطان خوش خیم مبتلا بود تا زمان زایمان، درمانی انجام نمیشود و پس از زایمان، پرتو درمانی و هورمون درمانی صورت میگیرد که در حین این درمان، کودک تا پایان دوره درمان باید دور از مادر باشد. شیمی درمانی از دیگر انواع درمان سرطان سینه است که بدلیل دورهی سخت و فشردهای که دارد، معمولا عوارض جانبی بدی دارد که بخصوص برای مادرانی که به تازگی کودکانشان را به دنیا آوردهاند بسیار خطرناک و مضر است.
سرطان سینه خاموش
یکی از دلایل کشنده بودن سرطان سینه، دیر فهمیدن علائم آن است. تومورهایی که در سینه رشد میکنند در بسیاری از مواقع قابل تشخیص نیستند. برای افرادی که در خانوادهشان افرادی به سرطان سینه مبتلا بودند، توصیه میشود حتما چند ماه یکبار به آزمایشگاه بروند یا توسط ماموگرافی از بیمار نبودن خودشان مطمئن شوند. همچنین با معاینه شخصیشان جلوی آینه و بررسی دقیق سینهشان از نداشتن سرطان سینه مطمئن شوند. همچنین توصیه میشود روشهای پیشگیری از سرطان سینه را جدی بگیرند.
درمان سرطان سینه
برای درمان سرطان سینه بسته به نوع رویش سلولهای سرطانی، بدخیم یا خوش خیم بودن آنها، بزرگی یا کوچکیشان، سن بیمار، شرایط بیمار چند نوع روش وجود دارد. جراحی یکی از انواع درمان است. در جراحی اگر سرطان سینه به نواحی اطراف انشعاب پیدا نکرده باشد، بافت سرطانی برداشته و خود سینه حفظ میشود اما اگر سرطان در بدن ریشه دوانده باشد، سینه کامل برداشته میشود. از انواع دیگر درمان سرطان سینه میشود به رادیوتراپی، شیمی درمانی، پرتو درمانی، هورمون درمانی اشاره کرد.
هر چقدر اطلاع رسانی بشه در این زمینه بازم کافی نیست هنوز کلی نا آگاهی وجود داره در ایران. مرسی از انتشار این مطلب .