اسکیزوفرنی یا روان گسیختگی یا شیزوفرنی اختلال خطرناک مغزی است که در برخی انسانها دیده میشود. شروع این اختلال معمولا در دوران نوجوانی آغاز میشود. این اختلال در میان بیماریهای روانی، خطرناکترین بیماری شناخته میشود. رفتارهای توهم آمیز شدید که شامل توهمهای دیداری و شنیداری است، بیمار را تا حد جنون پیش میبرد. اسکیزوفرنی ارثی یکی از گونههای این بیماری است که شخص بیمار در ابتلا به آن هیچ نقشی نداشته است. عدم درک صحیح بیمار از شرایط خود، دیگران و محیط اطراف باعث میشود تا واقعیتهای موجود برای او غیرقابل باور باشد. درمان اسکیزوفرنی به سختی قابل اجراست و درصورت موفقیت در درمان، بیمار تا مدتها دچار افسردگیهای شدید میشود.
پیشینه اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی اختلالی جدید و تازه نیست. در گذشتههای دور، مردم این بیماری را با جنون و دیوانگی یکی میدانستند. باورها و اعتقادات اشتباه در ایام قدیم باعث شده بود که اسکیزوفرنی را جنزدگی بدانند و درمان درستی برای آن پیدا نکنند. تا آنکه در قرن نوزدهم شخصی به نام اوگوستن مورل برای اولین بار شیزوفرنی را در کتاب خود توصیف کرد. در اواخر همین قرن امیل کریلین روانپزشک آلمانی و پس از او یک روانپزشک سوئیسی به نام ایگنا بلویلر روانپزشک سوئیسی از کلمهی اسکیزوفرنی برای نامگذاری این اختلال استفاده کرد.
تشخیص اسکیزوفرنی
افراد حاضر در اجتماع گاها دچار این نوع اختلال هستند که با شناخت درست نسبت به اسکیزوفرنی، بیماران بهراحتی قابل شناسایی هستند. ظاهر نامرتب و بیتوجهی به آراستگیظاهری، درست ادا نکردن کلمات و استفاده از جملات غیر منسجم از دیگر نشانههایی ست که به تشخیص فردی که اختلال اسکیزوفرنی دارد، کمک میکند. عجیب رفتار کردن افرادی که دچار اسکیزوفرنی هستند، امری عادی و بدیهی ست. این افراد مدام به شما نگاه پر از شک دارند و از توهمهای دیداری و شنیداری عجیب رنج میبرند. همواره بدنبال چینش توطئه برای دور شدن از محیطی هستند که برایشان غیر قابل باور و چند لایه است. افرادی که اسکیزوفرن هستند، واقعیت و رویا را به یک شکل میبینند و دارای قدرت تفکیک نیستند.
علائم اسکیزوفرنی
از اساسیترین علائم اسکیزوفرنی توهمهای شدید شنوایی و دیداری است. شنیدن و دیدن تصویرهایی که بر پایهی واقعیت نیستند و تصمیمگیریهایی گاها خطرناک که منجر به اتفاقات ناهنجاری در زندگی بیمار و اطرافیانش میشود از علائم اسکیزوفرنی است. اسکیزوفرنی در سنین نوجوانی و قبل از بلوغ خودش را نشان میدهد. این بیماری بیشتر مردان را درگیر خودش میکند. پاسخ ندادن به محرکهای احساسی، احساس گناه داشتن و شک داشتن به اطرافیان در همهی وضعیتها، ذهن پاره پاره از دیگر علائم اسکیزوفرنی است. افرادی که دچار اختلال اسکیزوفرنی هستند، بهدلیل داشتن حرکات غیر نرمال، معمولا در مرکز توجه قرار دارند.
پیشگیری از اسکیزوفرنی
یکی از عواملی که قبل از از عود شدن اسکیزوفرنی برای پیشگیری از آن لازم است، انجام تمرینهایی است که تمرکز افزا هستند. ورزشهایی مثل یوگا، شطرنج و انجام مدیتیشن میتواند به درمان کمک کند. یکی از عواملی که باعث بروز اسکیزوفرنی در افراد میشود حضور پر رنگ ژنتیک است. از این رو لازم است افرادی که در نزدیکیشان بیماران اسکیزوفرنی زندگی میکنند پیشگیری را قبل از اطمینان به مبتلا شدن به این اختلال شروع کنند. حضور در اجتماع، صحبت کردن میان آنها، برنامهریزی کردن در زندگی و کار و طبق برنامه پیش رفتن از عواملی ست که ابتلا به این اختلال را کم میکند.
طبقه بندی اسکیزوفرنی
در میان افرادی که به اختلال اسکیزوفرنی پرداختهاند، افرادی پیدا شدند که نگاه بسیار تخصصی تری به بحث اسکیزوفرنی داشتند. برخی از آنها مانند اشنایدر و بلولر، اسکیزوفرنی و علائم آن را تقسیمبندی کردند. بلولر علائمی مثل تغییر در تداعی و در خودماندگی، تغییر در عاطفه و دوسرگرایی به معنی ندامت سریع پس از ابراز نظرات را علائم اولیه در شناخت اسکیزوفرنی دانست. علائم پررنگی مثل توهمهای دیداری و شنیداری از علائم ثانویهی اسکیزوفرنی هستند. بلولر همچنین دو طبقه بندی دیگر برای اسکیزوفرنی قائل شد که آن را به بیماری حاد و بیماری مزمن تقسیم بندی کرد.
اسکیزوفرنی پنهان
بسیاری از افرادی که شناخت درستی از اسکیزوفرنی ندارند معتقدند در صورت نمایش اولین علائم در بیمار به سرعت متوجه این بیماری میشوند. اما یکی از بیماریهایی که در خاموشی رشد میکند، اسکیزوفرنی ست. توهمها و رشته رشته شدن افکار بیمار بهکندی شروع میشود و هنگامی که خیال و واقعیت با یکدیگر عوض میشود، بیمار به سختی میتواند این اتفاق را درک کند. یکی از علائم بارز اسکیزوفرنی، منزوی بودن فرد بیمار است که با شناخت اشتباه از این بیماری، معمولا افراد متوجه این علامت نمیشوند و آن را با نوعی افسردگی یکی میدانند.
اسکیزوفرنی خطرناک
بسیاری از افراد با بیماران اسکیزوفرنی رفتارهای بدی دارند. مردم با دوری کردن از این بیماران، تنهاییشان را بیشتر میکنند و بیش از پیش آنها را به انزوا میکشانند. فشارهای روانی و اجتماعیای که به افرادی که اسکیزوفرنی دارند، وارد میشود بسیار بیشتر از افرادی عادی است. دوری از جمع و گروهها، حاضر نشدن در اجتماع و اعتماد نداشتن به نزدیکان و اطرافیان یکی از چند دلیل رفتارهای غیرعادی این دسته است. بسیاری از مردم با شناخت ناکافی نسبت به اسکیزوفرنی، این بیماران را خطرناک میدانند و از نزدیکی با آنها هراس دارند. این در صورتی است که اختلال اسکیزوفرنی در شخص بیمار با مشاهدهی رفتار اشتباه اطرافیان بیشتر شده و در صورت فشار زیاد اسکیزوفرنی شان گاها به نوع خطرناکی تبدیل میشود.
رابطه اسکیزوفرنی با هوش
در اکثر مواقع، اختلال اسکیزوفرنی با کمهوشی یکی گرفته میشود. این در صورتی است که در میان بیماران اسکیزوفرن دانشمند معروفی به نام جان نش حضور دارد. فیلم ذهن زیبا از شخصیت جان نش الهام گرفته است. جان نش عالم علم ریاضیات است و نظریاتی که او در علوم ریاضی به ثبت رسانده است از دسته اول ترین و بی رقیب ترین نظریه ها است. بیماران اسکیزوفرن برای مشکلات ارتباطیای که دارند گاها نمیتوانند نیازهای خودشان را مانند باقی انسانها بروز بدهند و همین مورد باعث میشود تا بسیاری از افراد جامعه نگاه درستی به آنها نداشته باشند.
اسکیزوفرنی حاد چیست؟
بیماری اسکیزوفرنی در بیشتر مواقع، سالهای زیادی را سپری میکند تا بعنوان یک اختلال در فرد بیمار قابل تشخیص باشد. اما گاها این بیماری در دورهای از زندگی شخص به ناگاه رشد کرده و یکی از خطرناکترین بیماریها را به شکل بروز رفتارهای ناهنجار، بیرونی میسازد. اسکیزوفرنی حاد، خیلی زود رشد کرده و ارتباطی با سابقهی روانی شخص ندارد. توهمهایی که به یکباره وارد ذهن اسکیزوفرن میشود از نوع شدیدترین توهمهای شنیداری و دیداری، باعث میشود تا زندگی شخص مختل شود. واقعیت و خیال در این نوع بیماری به سختی قابل تشخیص است.
اسکیزوفرنی خفیف چیست؟
اسکیزوفرنی خفیف نوعی اسکیزوفرنی جوانی میتواند باشد که بر اثر فشارهای جدی زندگی و درگیریهای عاطفی و احساسی باعث میشود تا انزوا به سراغ شخص بیاید. پس از چند سال اگر شخص موفق به درمان آن شد، این بیماری خیلی زود میتواند ریشهکن شود. اما در صورت بیاعتنایی به اسکیزوفرنی خفیف این بیماری، خودش را به شکل توهمهای جدی و روانپریشیهای کلامی و فکری نشان میدهد. در بسیاری از مواقع اسکیزوفرنی با افسردگی و شیدایی یکسان گرفته میشود و این عدم آگاهی در طول زمان ضربهی سنگینی را به بیمار وارد میکند.
چگونه با افرادی که دچار اسکیزوفرنی هستند، رفتار کنیم؟
اسکیزوفرنی دوران کودکی، خودش را به شکل انزوا و رفتارهای عجیب نشان میدهد. در اکثر مواقع این کودکان از جمع دور مانده میشوند و قابل پذیرش در گروه مدرسه، دوستان و فامیل نیستند. شناخت درست نسبت به اسکیزوفرنی باعث میشود تا در رفتارهای خودمان با این بیماران تجدید نظر کنیم. درک درست شرایط آنها و قرار دادن خودمان در موقعیتشان باعث ایجاد صمیمیت و روابط دوستی با آنها میشود. باور کردن آنها و ارتباط گرفتن با آنها، اگرچه با سختی های زیادی همراه است، اما باعث میشود تا خیلی زود مورد قبول آنها قرار بگیریم.