افسردگی چیست؟
افسردگی یک حالت اخلاقی است که در آن فرد دچار بیمیلی به انجام هر کاری میشود. احساس پوچی و بیحوصلگی میکند و نگاهش نسبت به هرچیزی از زندگی خودش و دنیایی که در آن زندگی میکند، منفی است. در برخی موارد افسردگی از حالتهای صرفا رفتاری فرد بیرون میآید و به صورت مشکلات دستگاه گوارشی، کمخوابی یا خوابیدن بیش از حد معمول خودش را نشان میدهد. افسردگی اختلالی است که شخص بیمار را به مرور نابود میکند و در بسیاری موارد افراد به خودکشی دست میزنند. افسردگی اختلال کم خطری نیست و اگر هرچه زودتر به بهبود آن کمک نکنیم زندگیمان را با خطرات جدیای روبرو کردهایم.
انواع افسردگی
در میان افرادی که به افسردگی مبتلا هستند بیشتر افراد دارای افسردگی دو قطبی هستند. افسردگی دو قطبی شامل یک دورهی شیدایی و یک دورهی افسردگی است. بیمار در این حالت یک دوره به دور از افسردگی به سر میبرد و به ناگاه افسردگی به سراغ شخص میآید. این بیماری دو قطبی به مالیخولیا نیز شهرت دارد. افسردگیهای شدید از بخش روحی فراتر میرود و در برخی موارد منجر به اختلال در سیستم گوارش، تاثیر در خواب، چاقی و لاغری غیر طبیعی و ... که بسیار خطرناک است، میشود و سلامت شخص را تهدید میکند.
علل افسردگی
بسیاری از علل افسردگی به عقدههای ارضا نشدهی فرد در دوران کودکی باز میگردد. مثل کمبود محبتی که از سمت خانواده دریافت کرده است و یا نیازهای آن دوران که سرکوب شده است. این احساسات سرکوب شده در دوران کودکی خودش را به شکل خشم، پرخاش و در اکثر اوقات بهصورت افسردگی نشان میدهد. علاوه بر این علت یکی دیگر از علل افسردگی، اتفاقات ناگواری است که در هر سنی میتواند برای هر شخصی اتفاق بیفتد، مثل مرگ اقوام نزدیک، شکست عشقی و نتیجه نگرفتن برای کاری که بیشتر وقت زندگیتان را به آن اختصاص دادهاید. شخصیتهای قوی در برابر این معضلات مقاومت میکنند اما بسیاری نمیتوانند و دچار افسردگی میشوند.
تشخیص افسردگی
در جامعهی ما بیش از نیمی از مردم دچار افسردگی هستند. حتی بسیاری از افرادی که هنوز متوجه سختی زندگی نشدهاند، مثل کودکان و نوجوانان نیز دچار این اختلال میشوند. افسردگی در نوجوانان یکی از شایعترین انواع افسردگی است. این حالت خودش را به صورت بی میلی نوجوان برای درس خواندن و رابطه برقرار نکردن با همسن و سالانش نشان میدهد. بسیاری از خانوادهها وقتی شاهد این هستند که فرزندشان رابطه ای با دوستانش ندارد خوشحال میشوند و از سربهراه بودن فرزندشان احساس غرور میکنند اما نمیدانند که این انزوا و میل به تنهایی از اولین علائم بروز افسردگی است. اگر این اختلال در همان نوجوانی درمان نشود در سنین بالاتر فرد را دچار بیماریهای رفتاری بسیار شدیدتری میکند.
نقش محیط زندگی در افسردگی
بسیاری از عناصری که در زندگی با آنها سروکار داریم، تاثیر مستقیمی روی روان و اعصاب ما میگذارند. برای مثال محیط زندگی هر شخص و چرخهی رنگهایی که در خانه و محل کار استفاده میکند در خلق و خوی او تاثیر میگذارند. تجربه نشان دادهاست هنگامی که در خانه و محل کارتان احساس سرزندگی نمیکنید و احساس میکنید که ممکن است هر لحظه افسردگی بر شما غلبه کند، از رنگهای متفاوتی در طراحی دکوراسیون محیط زندگیتان استفاده کنید. از رنگهایی که چشم را اذیت میکنند و بار منفی القا میکنند دوری کنید. سعی کنید محیط زندگیتان را با گل و گیاه بیارایید و محیطتان را باب سلیقهی خودتان طراحی کنید.
دنیا از نگاه افرادی که افسردگی دارند
افسردگی نمودهای زیادی دارد، در بسیاری موارد خودش را به شکل خشم و پرخاشگری نشان میدهد و در موارد زیادی نیز بصورت انزوا و نا امیدی بروز پیدا میکند. هنگامی که شخص هیچ احساس مثبتی نسبت به زندگی و دنیایی که در آن زندگی میکند، نداشته باشد، دچار افسردگی میشود. افسردگی مزمن یکی از نتایج نگرش منفی داشتن نسبت به زندگی است. با تقویت مثبتاندیشی و نگاه مثبت داشتن نسبت به وقایع و اتفاقاتی که در هستی رقم میخورد، میتوانیم از گرفتار شدن در دام افسردگی رهایی پیدا کنیم.
با افرادی که دچار افسردگی هستند، چگونه برخورد کنیم؟
در بسیاری از بیماریهای روحی روانی، شخص بیمار شاهد اموری است که بقیه اشخاص از درک آن عاجزند. با تمسخر شرایط این بیماران، بیماری آنها را تقویت میکنیم. هنگامی که بیمار در مورد مسائل خاصی واکنش عجیب و همراه با افسردگی دارد، باید او را درک کنیم. اگر زندگی را از چشم یک افسرده نگاه کنیم، در بسیاری موارد به این افراد حق میدهیم اما با ساختن یک دیوار بین خودتان و افسردگان آنها را بیش از پیش از خودتان میرانید. در صحبت کردن، برخورد کردن و انتقاد کردن با افراد افسرده بسیار باید محافظهکار باشید و سعی کنید که آنها را نرنجانید.
درمان افسردگی
بسیاری از افراد در هنگامی که اولین نمودهای افسردگی را مشاهده میکنند به سرعت شروع به خوردن قرصهای مضر ضدافسردگی میکنند و این درحالی است که ما میتوانیم با تغییر در سبک زندگی شاهد بهبود یافتن افسردگیمان باشیم. این تغیرات شامل تغییرات غذایی هم میتواند باشد. خوردن زعفران، لیمو و گل محمدی خاصیت ضد افسردگی دارند. زعفران از جذب سروتونین و دوپامین جلوگیری میکند. ژرانیول در گل محمدی اثر پیشگیریکنندگی بر روی آنزیم مونو آمینو اکسیداز دارد. ورزش کردن در بهبود افسردگی نیز بسیار موثر است. ورزش با افزایش ضربان قلب مثل داروی ضد افسردگی است.
نقش جنسیت در افسردگی
آمار ثابت کرده است که میزان افسردگی در زنان بیشتر از مردان است. با این وجود میزان خودکشی در مردان بیشتر از زنان است. دلایل افسردگیهای یک زن با مرد بسیار متفاوت است. همانطوری که دلایل افسردگی در هر شخصی با بقیه فرق میکند، اما در یک جنس مشخص مثلا زنان عوامل خودکشی از سه تا ده مورد خاص متغیر است و عوامل خودکشی در مردان نیز بین چند عامل متغیر است. دلایل زنان و مردان با توجه به جنستیشان متفاوت است. برای مثال بسیار کم تر از مردان برای زنان اتفاق میافتد که برای فقر و دلایل مادی خودکشی اتفاق بیفتد اما فقر یکی از چند عامل مهم خودکشی برای مردان است.
چه کسانی بیشتر در معرض افسردگی هستند؟
بیشتر افرادی که به افسردگی دچار شدهاند افرادی احساساتی و دارای شخصیتی ضعیفاند. این افراد در مقابل کوچکترین مشکلات، نمیتوانند از خودشان انعطاف نشان بدهند و سریعا زیر بار کمترین آنها خم میشوند. در مقابل افراد افسرده، انسانهای قوی و قدرتمند ایستادهاند که در مقابل بزرگترین مشکلات نیز صبوری میکنند و همیشه برای هر مشکل یک راهحل میسنجند. بزرگترین مشکل افراد افسرده باور نداشتن خودشان و عدم اعتماد به نفس است. در هنگامی که یک انسان خودش را باور ندارد هیچکس در دنیا نیز او را باور ندارد و شخصیت حقیری در جامعه پیدا میکند که در ادامه منجر به افسردگی میشود.
آمار افرادی که افسردگی دارند
روزانه در جامعه با افراد زیادی برخورد داریم که دچار افسردگی هستند. از برخورد کینهورزانه آنها، از فحاشیهایی که در خیابانها میشود و از ناراحتی غالب در جامعه به آمار بالای تعداد افسردگان در جامعه میرسیم. در ایران در میان بیماریهای شایع، افسردگی رتبهی چهارم را دارد. این بیماری که بیماری روانی است در بسیاری موارد نادیده گرفته میشود و در مقایسه با بیماریهایی که بدن را مستقیما مورد آزار قرار میدهند کمتر رسیدگی میشود. اما همواره باید در نظر داشت که افسردگی اجتماعی غالب بر جامعه یکی از خطرناکترین بیماری ها است که سلامت روح را تهدید میکند.
مختل کردن زندگی از راه افسردگی
افسردگی تنها یک بیماری نیست که زندگی شخص بیمار را مختل کند، بلکه این بیماری اطرافیان بیمار را نیز درگیر میکند. فردی که دچار افسردگی است به سختی میتواند به کسی بعنوان همسرش اطمینان کند. این بیماری اگر درمان نشود به بیماریهای خطرناکی مثل اسکیزوفرنی و یا پارانویا میتواند تبدیل شود. شخص افسرده خودش و همراهش را بیمار میکند. نگاه مریضی که به زندگی دارد به اطرافیانش سرایت میکند و جامعهی کوچکی از افسردگان را تشکیل میدهد. این بیماری مثل یک ویروس در کل جامعه پخش میشود و اگر درمان نشود، خیلی زود جامعه را فلج میکند.