رمز موفقیت یک زندگی کامل، برنامه ریزی درست است. شاید تا بحال بارها به این موضوع برخورد کرده باشید که بی برنامگی و نداشتن یک برنامه واحد باعث شده تا شما در مسیر درستی قرار نگیرید. پس بهتر است اگر تابحال برنامه ریزی را امتحان نکرده اید، از امروز شروع کنید و با نوشتن یک برنامهی درست و انجام دادن آن، به زندگیتان نظم بدهید. در تمام مراحل زندگی از کودکی تا بزرگسالی، داشتن یک برنامه واحد، اجباری است. کسی که در زندگی برنامهریزی خاصی نداشته باشد، به مرور زمان اشتیاقش را برای ادامه زندگی بی برنامهی خود از دست میدهد و غم و رخوت بخش جدایی ناپذیر زندگی او میشود. برنامهریزی ذهنی نیز میتواند عملکرد مناسبی داشته باشد، اما اگر شما آدم فراموشکاری باشید، براحتی برنامهریزیتان را از یاد خواهید برد.
رمز موفقیت در برنامه ریزی
یک برنامه ریزی درست برنامه ریزی ای است که طبق شرایط انسان، با توجه به محدودیتها و عدم محدودیتها، در چارچوب قانون و با توجه به توانایی شخص، نوشته شده باشد. برنامهای که نوشته میشود اما عملی نیست، برنامه مناسبی نیست. برنامه باید با توجه به تواناییهای شما نوشته شده باشد. شاید برنامهای که در آن برای شما ده ساعت کار فشرده در نظر گرفته شده، از نظر کارآیی بهتر باشد، اما توانایی شما اگر خارج از این مقدار باشد، شما به مرور فرسوده میشوید و به کل تواناییهایتان را از دست خواهید داد. موفقیت در برنامه ریزی نیاز به پشتکار و تلاش دارد. نباید برنامه ریزی شما در میانه راه نادیده گرفته شود. برنامه ریزی در هر زمینهای اگر کمرنگ باشد، ارزش و اعتباری نخواهد داشت.
برنامه ریزی تحصیلی چگونه اتفاق میافتد؟
برنامه ریزی تحصیلی با توجه به مقطع تحصیلی، تواناییهای دانش آموز و با در نظر داشتن مشکلاتی که ممکن است در هنگام تحصیل با آنها دست و پنجه نرم کند، توسط افراد خبره و ماهر در این عرصه انجام میگیرد. اما متاسفانه امروزه سطح شهر پر شده است از افرادی که هیچ مهارت و استعدادی در زمینهی برنامه ریزی تحصیلی ندارند اما براحتی برای دیگران برنامه ریزی میکنند. در این موارد دانشآموز بجای گرفتن نتیجه درست، نتیجهی نامناسبی میگیرد و میزان رضایتش از خودش حتی قبل از برنامه ریزی نیز بیشتر بوده است. برخی از انسانها با برنامه ریزی فشرده کنار میآیند و برخی دیگر نمیتوانند این برنامه را تحمل کنند. برخی از انسانها ساعات زیاد مطالعاتشان همواره مفید نخواهد بود و در مقابل عدهای وجود دارند که کم میخوانند اما به همان اندازهای که مطالعه کردهاند، مطالب مفید جمع آوری کردهاند. همهی انسانها شبیه به یکدیگر نیستند و با توجه به شرایط و تواناییهای هرکسی باید برنامه ریزی انجام شود.
در اوقات فراغت برنامه ریزی داشته باشیم
اوقات فراغت یکی از بهترین فرصتهایی است که در اختیار انسان قرار میگیرد و میتواند بیشترین بازدهی را در انجام کاری که میخواهیم، داشته باشد. انسانها در اوقات فراغت از لحاظ روحی و روانی در آرامش بیشتری قرار دارند و در این فرصت میتوانند به کارهای انجام نشدهشان بپردازند. اوقات فراغت در ایام تعطیل مثل عیدها، فرصتی است که خیلی زود تمام میشود. با برنامه ریزی درست میتوانیم از هدر رفتن این روزها جلوگیری کنیم. برای مثال کتابهای نخوانده، وظایف انجام نداده، مطالب نوشته نشده و مرتب کردن مکانهایی در خانه که هیچ وقت فرصت تمیزکردنشان را نداشتیم را در این ایام انجام دهیم.
چگونه برای امتحانات مان برنامه ریزی داشته باشیم؟
بهتر است که هیچگاه خواندن مطالب امتحانی را به شب قبل از امتحان موکول نکنیم. شب امتحان با توجه به نوع امتحان و تمام شرایط، استرس و اضطراب بر دانشجو حاکم است. چونکه دانشجو برنامه ریزی درسی نداشته است، از حجم کتاب و نوع مطالب آن آگاهی ندارد و این موضوع بیش از پیش به استرس او میافزاید. حجم کتاب را دسته بندی کنید و خواندن هر فصل را به روز خاصی اختصاص دهید. تمام مطالب سخت را در یک روز نخوانید و کاملا با تعادل پیش بروید. برای رسیدن به هدفی که دارید، تلاش و پشتکار را فراموش نکنید و برای رسیدن به هدفتان عجول نباشید.
برای آینده شغلی چگونه برنامه ریزی کنیم؟
هرکسی با توجه به شغلی که انتخاب میکند، آیندهای را برای خودش رقم میزند. آیندهای که ما میسازیم به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال هرچقدر ما تلاش بیشتری کنیم، وقت بیشتری را اختصاص دهیم و قبل از انتخاب شغل به درستی فکر کنیم و تصمیم درستی بگیریم در آینده موفق تر خواهیم بود. گاهی ما به شدت به شغل یا رشتهای عشق میورزیم اما نه آنچنان استعدادی در آن شغل داریم و نه تلاشی برای بهتر انجام شدن آن شغل میکنیم. در اینصورت شما برای آینده خودتان برنامه ریزی درستی نداشتهاید و موفقیت شما با ریسک زیادی همراه است.
تا چه حد در زندگی میتوانیم با برنامه ریزی پیش برویم؟
اگر در زندگی به برنامه ریزی هایمان پایبند باشیم میتوانیم به خواستههایمان برسیم. برنامه ریزی درست مستلزم دقت، توجه و عمل است. اگر ارادهای برای عمل کردن به برنامه ریزیهای انجام شده نداشته باشیم، هیچ کس ما را نمیتواند مجبور به انجام آنها بکند. برنامه ریزی در هر سطح و اندازهای که باشد نیاز به فردی عملگرا دارد. برای مثال برنامه ریزی روزانه که به عوامل سطحی ختم میشود، اگر به درستی به آن عمل نشود، در جریان زندگی با خلل روبرو میشود. عملگرایی به برنامه ریزی به خودمان و شخصیت با اراده مان بستگی دارد.
برنامه ریزی دقیق یا برنامه ریزی کلی؟
اینکه ما چه برنامه ریزیای را برای خودمان به الگو تبدیل کنیم و به آنها عمل کنیم، یک امر کاملا سلیقهای هست. برای مثال در بسیاری از موارد ما میتوانیم برنامه ریزی بسیار دقیقی داشته باشیم اما در مواردی با اختلال مواجه میشویم. شخصی که برنامه ریزی دقیقی برای امتحاناتش انجام داده است اما به ناگاه دچار بیماری میشود، نمیتواند طبق برنامه ریزیهایش پیش برود و مجبور به تغییر آنهاست. بهتر است برای انجام کارهایی که از شرایط دقیق و پیش آمدهایش خبر نداریم، در ابتدا یک برنامه ریزی کلی داشته باشیم.
آیا برنامه ریزی مالی موثر است؟
برنامه ریزی در مدیریت پول یکی از سختترین برنامه ریزیها است. ما معمولا انسانهایی با میل به مصرف پول هستیم. مدیریت پول کار بسیار سختی است و باید در وجود ما مثل یک عادت نهادینه شود، چرا که برنامه ریزی بدون عمل کردن کار عبثی است. برنامه ریزی مالی بر اساس حقوق ما و با در نظر گرفتن مقدار پس اندازی که میخواهیم کنار بگذاریم، باید انجام گیرد. برنامه ریزی مالی به شما کمک میکند که به یک اندازه استاندارد در دخل و خرج مالتان برسید و به کمک شما برای به تحقق رسیدن آرزوهایتان میآید.
چگونه برنامه ریزی مان را عملی کنیم؟
برای عملی کردن برنامه ریزی هایمان باید اراده را در خود پرورش دهیم و طبق اصول به برنامه عمل کنیم. نباید آنقدر به خودمان سخت بگیریم که خسته شویم و از ادامه عمل کردن به برنامه سرباز کنیم. برنامه ریزی باید فرصتهایی را برای استراحت، تفریح و برنامههای مفرح داشته باشد. برنامه ریزیای که مدام فرد را تحت فشار بگذارد و یا هیچ فرصتی برای تفریحاتش در نظر نگیرد، یک برنامه ریزی معقول نیست و به درستی پیش نخواهد رفت. برنامه ریزی درست شامل تمام برنامههای جدی و سخت و گاها مفرح است.
اگر به برنامه ریزیمان درست عمل نکردیم چه کنیم؟
بدترین اتفاق را افرادی رقم میزنند که پس از آنکه برنامه ریزیشان بدرستی پیش نرفت، به کل قید برنامه ریزی را میزنند و دیگر آن را ادامه نمیدهند. باید بدانیم که غفلت در برنامه ریزی و اشتباه ممکن است برای هر انسانی پیش بیاید، افرادی موفق میشوند که زمانی که در انجام برنامهشان غفلت کردهاند با یک توقف کوتاه، خیلی زود به ادامه برنامه بپردازند و نا امید نشوند. نا امیدی در تمام شرایط، میتواند یک انسان را تا سرحد مرگ پیش ببرد. اما امید حتی از یک انسان مرده، یک قدرتمند واقعی میسازد. امید و اراده را در خودتان پرورش دهید و از خودتان مطمئن باشید. تمام انسانها در شرایطی قرار گرفتهاند که هیچ چیز باب میلشان اتفاق نمیافتد. در این شرایط معمولا همه نا امید میشوند و از ادامه عمل کردن به برنامه سر باز میزنند اما کسی که به خودش و برنامهاش ایمان داشته باشد، در صورتی که گاهی نا امید میشود به این حفره به چشم یک اتفاق گذرا نگاه میکند و هیچگاه کل تلاش و هدفش را نادیده نمیگیرد. پس در صورتی که نا امیدی به شما رخنه کرد، اجازه دهید که گذر کند و آن را برای همیشه به بخشی از خودتان تبدیل نکنید.
برنامه ریزی غذایی و رژیم سلامت داشته باشیم
اگر در زندگی با برنامه ریزی قدم برداریم، میتوانیم این برنامه ریزی را به تمام ابعاد زندگی سوق دهیم و در نهایت یک زندگی هدفمند را بسازیم. برنامه ریزی فقط مختص به شغل و تحصیل نیست، بلکه با داشتن یک برنامه ریزی غذایی سالم و رژیم سلامت، میتوانیم تا حد زیادی به شاد زیستن و امید داشتن در زندگیمان کمک کنیم. تغذیه و ورزش برای انسانها بسیار کمک کننده است و تا حد بسیار زیادی میتواند در روش زندگی تاثیرگذار باشد. انسانهایی که از مواد ارگانیک در زندگیشان، تغذیه میکنند و کمتر از فست فود و غذاهای پرچرب و پر از کلسترول استفاده میکنند، روحیاتشان با افرادی که به فکر سلامتی بدنشان نیستند، بسیار متفاوت است. کسانی که ورزش را رکن مهمی از زندگیشان میدانند، به مراتب انسانهای سالم تر و مفیدتری برای جامعه هستند. رژیم نداشتن و ورزش نکردن، مریضی و بیماری را در جامعه ترویج میکند.
برنامه ریزی در تجارت چگونه ممکن است؟
برای رسیدن به یک آینده موفق باید برنامه ریزی تجاری داشته باشیم. با داشتن یک برنامه آینده نگرانه، میتوانیم به خواستههایمان هرچند بزرگ برسیم. اما بدون برنامه ریزی، هرچقدر هم با استعداد و توانا باشیم، نمیتوانیم به بسیاری از نقاطی که انتظار داریم برسیم. برنامه ریزی باعث نظم بخشی به ذهن و تمام حرکات بدن میشود. با برنامه ریزی، هیچ وقت امکان هرز رفتن و اشتباه پیمودن مسیری وجود ندارد. برنامه ریزی در تجارت بر اساس حرفه و شغل متفاوت است. گاها برنامه ریزی دقیق در یک شغل باعث پیشرفت هرچه سریع تر و بهتر میشود اما در یک شغل دیگر برنامه ریزی دقیق داشتن باعث میشود که در بسیاری از مواقع مانند برنامه پیش نرویم و باعث دردسر و پریشان حالی میشود.
برنامه ریزی مان را بنویسیم
نوشتن برنامه ریزی باعث میشود که با هر بار نگاه کردن به آن برنامه، به خودمان انجام کارها را یادآوری کنیم. ننوشتن برنامه ریزی گاها باعث فراموشی میشود. اما اگر برنامه بصورت منظم نوشته شود و در جلوی دید قرار داشته باشد، به مرور در ذهن بزرگ و بزرگ تر میشود. نوشتن برنامه ریزی باعث میشود که ترتیب برنامهها را فراموش نکنیم و با منطق و به ترتیب برنامهها را پشت سرهم انجام دهیم. اصولا امر نوشتن به خودی خود باعث تاکید میشود. تاکید کردن روی یک موضوع باعث میشود که برای ما بزرگ به نظر برسد و برای انجام آن بیش از پیش وقت و انرژی بگذاریم. برنامه ریزیهای عملی معمولا باید نوشته شوند و با دیدن و قبول کردن بزرگ بودن هدفمان به عمل کردن روی بیاوریم.
برنامه ریزی عملی داشته باشیم
برنامه ریزی کردن آسان ترین کار دنیا است. کافی ست برنامههایتان را روی کاغذ بنویسید. اما زمانی که برنامه ریزیهایتان را به مرحله عمل میخواهید برسانید، سختیها شروع میشود. سختیهای همراه با برنامه ریزی شامل تلاش کردن، به نتیجه رساندن کاری در فرصتی محدود، گاها نتیجه نگرفتن، پرداخت هزینههای جانی و مالی، خستگی شدید و نا امیدی میتواند بخشی از این برنامه ریزیها باشد که ناخودآگاخ به سمت شما میآیند. برنامه ریزی عملی در یک شخصیت عملگرا معنی پیدا میکند. شخصی که عملگرا نیست و اراده عمل کردن به برنامه ریزی را ندارد، حتی با وجود افرادی که او را کمک کنند نیز به نتیجه نخواهد رسید. اما شخصی که برای رسیدن به هدفش اراده دارد، با وجود بدترین اتفاقات ممکن بازهم به برنامه ریزیهایش عمل میکند.