تا پیش از این اگر به دنبال خرید مک بوک با نمایشگر بزرگ برای تدوین ویدیو بودید، تنها میتوانستید مک بوک پرو با سختافزار قدیمی اینتل و AMD را انتخاب کنید. حالا جدیدترین مدلهای مک بوک پرو از راه رسیدهاند تا نقش قویترین لپتاپهای اپل را به عهده بگیرند. در این مطلب قصد داریم از مزایا و معایب مک بوک پرو ۲۰۲۱ از دید سایتهای معتبر حوزه فناوری بگوییم.
مک بوک پرو ۲۰۲۱ در مقایسه با نسل قبل پیشرفتهای قابل توجهی را تجربه کرده و حالا از نظر پورتها بسیار کاملتر شده و از نمایشگر Liquid Retina XDR، با حاشیههای کمتر، ناچ در بالا، نرخ رفرش ۱۲۰ هرتز و پشتیبانی از HDR بهره میبرد. پورت شارژ مگسیف به مک بوک پرو ۲۰۲۱ بازگشته که این موضوع به تنهایی میتواند برای برخی از کاربران یک نکته مثبت و برای برخی دیگر یک نکته منفی تلقی شود. تاچبار از مک بوک پرو ۲۰۲۱ حذف شده و این لپتاپ همچنین در خروجی ۳.۵ میلیمتری، از هدفونهای حرفهای با امپدانس بالا پشتیبانی میکند. از نظر شارژدهی هم شاهد اعداد ۱۷ و ۲۱ ساعت برای دو مدل ۱۴ و ۱۶ اینچی هستیم که اعداد بسیار بالایی به حساب میآیند. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به بررسی مک بوک پرو ۲۰۲۱ توسط وبسایتهای معتبر.
طراحی در مک بوک پرو ۲۰۲۱ دیگر اولویت اول نیست
با دیدن این تیتر شاید تصور کنید که در اولویت نبودن طراحی یک نکته منفی باشد اما برای مک بوک پرو ۲۰۲۱ این طور نیست. به گفته وبسایت ورج، اپل در گذشته برای مدتهای طولانی تلاشهای زیادی برای کاهش ضخامت انجام داده بود و این موضوع موجب شده بود برخی از ویژگیهای دستگاه فدا شود. به همین دلیل افزایش ضخامت یک اصلاح مهم تلقی میشود. همین افزایش ضخامت، موجب شده شاهد پورتهای فول سایز با تعداد بیشتر و سیستم کولینگ کارآمدتر در این لپتاپ باشیم. وبسایت سینت نیز بازگشت پورتهای متعدد به مک بوک پرو ۲۰۲۱ را یک موضوع مهم و مثبت میداند.
نمایشگر با کیفیت و صدای عالی
نمایشگر از بخشهای دیگری است که بهبودهای مهمی شامل حالش شده. یکی از این موارد پشتیبانی از نرخ رفرش ۱۲۰ هرتزی است که بسته به شرایط و در نرمافزارهای مختلف، به طور خودکار تنظیم میشود. البته وبسایتهای مختلف درباره این ویژگی نظرات متفاوتی دارند. وبسایت انگجت معتقد است که نرخ رفرش بالاتر نمایشگر، محسوس است و پس از چند ساعت استفاده، موجب احساس خستگی کمتر چشم نسبت به نمایشگرهای دیگر میشود.
اما از نظر ورج، تفاوت روان بودن نمایشگر ۱۲۰ هرتزی با حالت معمول، در استفادههای غیر گیمینگ بسیار کم است و تشخیص آن چندان ساده نیست. شاید نظر ورج در این باره صحیحتر باشد؛ چون اخیرا مشخص شده است که بسیاری از برنامههای بومی مک از جمله مرورگر سافاری از نرخ رفرش بالا پشتیبانی نمیکنند و حتی برخی از توسعهدهندگان هنوز نمیدانند که چگونه باید اپلیکیشنهای خود را برای این نرخ رفرش سازگار نمایند.
از نظر هر سه وبسایت انگجت، ورج و سینت، موضوع ناچ چندان آزار دهنده و مهم نیست؛ چون معمولا در منوی بالایی مخفی میشود یا در بسیاری از اپلیکیشنها از جمله حین تماشای ویدیو به خوبی با رنگ مشکی لبه بالایی نمایشگر، پنهان میشود.
این سه وبسایت همچنین اعتقاد دارند که کیفیت نمایشگر در مجموع بسیار بالا است. سینت، تصاویر نمایشگر مک بوک پرو ۲۰۲۱ را بسیار شبیه به نمایشگرهای امولد میداند. ورج اما کمی دقیقتر به بررسی نمایشگر پرداخته. به گفته این وبسایت، رنگ مشکی بسیار عمیق است اما این نمایشگر هم مشابه نمایشگر mini LED در آیپد پرو، محدودیتهایی دارد. در نمایشگر مک بوک پرو ۲۰۲۱ گاه زمانی که یک تصویر متحرک سفید را در پس زمینه تیره مشاهده میکنید، هالهای از نور در مسیر حرکت و در اطراف رنگ سفید به چشم میخورد. البته این موضوع در نمایش زیرنویسها چندان به چشم نمیآید. ورج در نهایت اشاره میکند که با وجود این نقص، اما نمایشگر برای استفاده روزانه عالی است و حتی از نمایشگر پرو دیسپلی XDR اپل کیفیت بالاتری دارد و بسیاری مشکلات پرو دیسپلی XDR، در مک بوک پرو ۲۰۲۱ دیده نمیشود.
در مجموع به عقیده ورج این نمایشگر، دقیق و تماشای آن لذتبخش است و به لطف تکنولوژی mini LED که امکان تنظیم روشنایی نمایشگر در بخشهای مختلف پنل به طور جداگانه را فراهم میکند، عملکردی به مراتب بهتر از نمایشگرهای HDR در کامپیوترهای ویندوزی دارد.
در مورد صدای اسپیکرها، بسیاری از وبسایتها از کیفیت عالی و حجم صدای بسیار بالا گفتهاند. انگجت از کیفیت صدای معجزه آسا در مدل ۱۴ اینچی و صدایی در حد اسپیکرهای کوچک رومیزی و با بیس مناسب گفته و حتی اشاره کرده که کیفیت صدای مدل ۱۶ اینچی کمی بهتر است. ورج هم با کیفیت عالی و حجم صدای بسیار بالای اسپیکرها موافق است و صداها در فرکانسهای پایین (بیس) را با کیفیت و دقیق ارزیابی کرده است. علاوه بر این به گفته ورج، مدل ۱۶ اینچی مک بوک پرو ۲۰۲۱ یکی از بهترین صداها بین تمامی لپتاپهایی را دارد که این وبسایت تاکنون تست کرده است.
بازگشت پورتهای دوست داشتنی
به گفته وبسایتهای ورج، تکرادار و سینت، اپل بعد از سالها، بالاخره به انتقادها در مورد مدلهای چند سال اخیر گوش داده و حالا مک بوک پرو ۲۰۲۱ را با پورتهای بسیار کاملتر از قبل روانه بازار کرده است. مک بوک پرو جدید به پورتهای HDMI و سه پورت تاندربولت ۴ مجهز شده و حالا پورت کارت خوان اسدی هم باز گشته است. البته ورج انتقادهایی هم به پورتها داشته؛ مثلا پورت HDMI به جای نسخه ۲.۱، تنها از نسخه ۲.۰ پشتیبانی میکند. علاوه بر این در کارت خوان اسدی به جای پشتیبانی از استاندارد سریعتر UHS III یا SD Express، شاهد پشتیبانی از نسخه UHS II هستیم. سینت معتقد است که درگاه کارت حافظه اسدی اگرچه برای استفاده روزمره به کار بسیاری از کاربران نمیآید اما برای فیلمبردارها و عکاسان مهم و کاربردی است.
سختافزاری قویتر از همیشه اما نه برای گیمینگ
اگر گشتی در اینترنت بزنید با تعریف و تمجیدهای متعدد در مورد قدرت سختافزاری مک بوک پرو ۲۰۲۱ مواجه میشوید. ورج میگوید که برای تولید محتوا، این دو مدل جدید، قویترین لپتاپهایی هستند که تا کنون کار با آنها را تجربه کرده و هر دو چیپست M1 Pro و M1 Max، لپتاپهای با پردازندههای رده بالای اینتل و AMD و نیز چیپهای انویدیا RTX3080 و AMD RX5900HX را در تستهای ادوبی پریمیر پرو شکست میدهند. به گفته ورج، در حال حاضر برای پریمیر پرو، هیچ لپتاپ ویندوزی را پیدا نمیکنید که کارایی بالاتری از دو مدل مکبوک پرو جدید داشته باشد.
اما شاید برای گیمرها این سوال پیش آید که بین دو مدل چیپ M1 Pro و M1 Max، کدام یک انتخاب بهتری است؟ اصلیترین تفاوتهای مدل بالاتر شامل پهنای باند بیشتر رم و البته مهمتر از آن، هستههای پردازشگر گرافیکی پر تعدادتر است. ورج در جواب این سوال میگوید که هیچ کدام از مدلهای مکبوک پرو را برای گیمینگ نخرید؛ چون هم بسیاری از بازیها برای آنها بهینه نشدهاند و هم با توجه به کارایی بالاتر برخی از پردازشگرهای گرافیکی دیگر، با همین مبلغ میتوانید لپتاپهای گیمینگ ویندوزی با کارایی گرافیکی بالاتر در بازیها را خریداری کنید.
انگجت معتقد است که قدرت هر دو مدل مک بوک پرو ۲۰۲۱ بسیار بالا است ولی آن دسته از کاربرانی که نیاز به حداکثر قدرت رندرینگ ۳ بعدی دارند بهتر است به سراغ کامپیوترهای دسکتاپ با کارت گرافیک جداگانه بروند. به گفته انگجت چیپهای M1 Pro و M1 Max نمیتوانند به طور معجزهآسایی مک بوک پرو ۲۰۲۱ را تبدیل به یک کامپیوتر گیمینگ نمایند.
ورج همچنین در جواب به کاربرانی که میپرسند آیا قیمت بالاتر مدل مجهز به M1 Max ارزش خرید دارد یا خیر، پاسخ منفی میدهد. چون پردزاشگر گرافیکی پیشرفتهتر این مدل منجر به کاهش شارژدهی باتری شده و علاوه بر این بیشتر کاربران از پردازشگر گرافیکی با هستههای بیشتر، بهره چندانی نخواهند برد. از طرف دیگر کارایی پردازنده این دو چیپ تفاوت چندانی با هم ندارد. همچنین به گفته ورج، حین خروجی گرفتن در ادوبی پریمیر پرو و ادوبی افتر افکت صدای فن چندان قابل شنیدن نیست و بدنه دستگاه فقط کمی گرم میشود.
نکته دیگری که بسیاری وبسایتها به آن اشاره کردهاند، بهبود کیفیت وبکم مک بوک پرو ۲۰۲۱ است که نسبت به نسل قبلی مک بوک پرو و حتی مک بوک پرو M1 کیفیت به مراتب بالاتری دارد. وال استریت ژورنال همچنین گفته که این وبکم با وجود بهبود نسبت به نسل قبل اما در مقایسه با دوربین سلفی آیفون ۱۳ کیفیت پایینتری دارد.
کیبورد آشنا اما با کیفیت
بسیاری از وبسایتها از جمله ورج حذف تاچبار از مک بوک پرو را یک نکته مثبت میدانند. ورج معتقد است که اگر اپل میخواهد از تکنولوژی تاچ استفاده کند، بهتر است به سراغ اضافه کردن نمایشگر لمسی به مک بوک برود. همچنین افزوده از مزیت کیبورد قابل اعتماد و با کیفیت و با ساختار قیچی مانند گفته است. انگجت هم کیبورد را بسیار با کیفیت میداند و اشاره میکند که دلش برای تاچبار مک بوک پرو قبلی تنگ نشده است. سینت نیز معتقد است که تاچباری که هیچکس آن را دوست نداشت حالا در مک بوک پرو ۲۰۲۱ حذف شده است.
بیشتر بخوانید:بهترین لپ تاپ های مایکروسافت
شارژدهی عالی و بازگشت مگسیف
شارژ باتری از بخشهایی است که اپل روی آن مانور فراوانی میدهد. به گفته اپل، مک پرو ۲۰۲۱ مدل ۱۶ اینچی تا ۲۱ ساعت شارژدهی دارد و مدل ۱۴ اینچی تا ۱۷ ساعت دوام میآورد. البته شکی نیست که این اعداد در دنیای واقعی قابل دستیابی نیست؛ چون اپل در شرایط خاص خود از جمله تماشای ویدیوی آفلاین، با خاموش بودن وایفای و محدود کردن نور پسزمینه نمایشگر به این اعداد دست یافته است. با این حال بیشتر وبسایتها شارژدهی باتری بالای مک بوک پرو ۲۰۲۱ را ستودهاند.
ورج در این باره گفته که شارژدهی باتری بالاتر از هر لپتاپ دیگری است که تاکنون تست کرده. همچنین نکته مهم دیگر از نظر ورج، تکرادار و انگجت این است که مک بوک پرو ۲۰۲۱ بر خلاف بیشتر لپتاپهای دیگر، حتی حین کار با باتری با افت کارایی مواجه نمیشود؛ البته به گفته ورج مگر این که شارژدهی باتری نزدیک به انتها باشد. در تستهای ورج، باتری لپتاپ در کار سنگین با ادوبی افتر افکت در حدود ۴ ساعت دوام آورد و تنها در نیم ساعت آخر، با لگ قابل توجه مواجه شد.
یکی از تغییرات مهم دیگر مک بوک پرو ۲۰۲۱ اضافه شدن پورت مگ سیف است که از نظر ورج و سینت نکته مثبتی محسوب میشود. از مزایای مگسیف این است که اگر تصادفا پایتان به کابل شارژ بگیرد، لپتاپ در جای خود باقی میماند و اتصال آهنربایی مگسیف به سادگی از لپتاپ جدا میشود. به این ترتیب نه به لپتاپ آسیبی وارد میشود و نه به کابل و پورتهای شارژ.
البته مدل ۱۴ اینچی از شارژ سریع استاندارد پاور دلیوری روی پورت USB-C پشتیبانی میکند اما در مدل ۱۶ اینچی، شارژ سریع ۱۴۰ واتی تنها از طریق پورت مگسیف امکان پذیر است. دلیل این موضوع این است که در مدل ۱۶ اینچی، پورت مگسیف تنها پورتی است که از استاندارد شارژ سریع پاور دلیوری پشتیبانی میکند و سایر پورتهای USB-C لپتاپ از این استاندارد بی بهرهاند. به همین دلیل برای شارژ مدل ۱۶ اینچی با شارژر USB-C سایر برندهای لپتاپ با محدودیتهایی مواجه خواهید شد که از نظر سینت برای برخی از کاربران نکته منفی محسوب میشود.
اما یکی از نکات منفی که ورج به آن اشاره میکند این است که هیچ علامتی روی لپتاپ یا در سطح سیستمعامل وجود ندارد که نشان دهد در حال شارژ سریع هستید. به همین دلیل اگر کابل دیگر یا شارژری از برند دیگر را استفاده کنید، به سختی میتوانید متوجه شوید که شارژ سریع انجام میشود یا خیر.
قیمت بالای مک بوک پرو ۲۰۲۱
قیمت پایه مک بوک پرو ۲۰۲۱ برای مدلهای ۱۴ و ۱۶ اینچی به ترتیب ۱۹۹۹ و ۲۴۹۹ دلار است. ورج، انگجت، تکرادار، سینت و بسیاری از سایتهای دیگر معتقدند که مک بوک پرو ۲۰۲۱ در هر دو مدل قیمت بالایی دارد و حتی انگجت از قیمت، به عنوان مهمترین نقطه ضعف یاد میکند.