بیماری لوپوس یک بیماری نسبتا خطرناک است که با گستردگی علائمش در بسیاری از مواقع به درستی تشخیص داده نمیشود. بیماری لوپوس با علائمی مثل درد در قفسه سینه، لکهای قرمز پوستی، احساس خستگی، سردرد شدید، ریزش موی سر، ورم ساق و مچ پا و گاها بیماری کلیوی بروز داده میشود. لوپوس بیماری خود ایمنی است و مسری نیست. لوپوس کسانی را که دچار بیماری خودایمنی و دفاعی هستند تهدید میکند. لوپوس زنان را به دلیل تغییرات هورمونی که همواره گرفتارش هستند بیشتر مورد تهدید قرار میدهد.
علل بیماری لوپوس
بیماری لوپوس علل بسیار روشن و واضحی ندارد و در برخی موارد ژنتیک میتواند در این بیماری موثر باشد و موارد ارثی این بیماری بسیار زیاد دیده شده است. در برخی موارد عوامل شیمیایی و افرادی که در معرض دود و آلودگیهای کارخانهها، شهرهای آلوده قرار دارند. مصرف داروهای هیدرالازین، پروکائین در بروز علائم لوپوس موثر است. هورمونهای زنانه در ایجاد بیماریهای دفاعی و ایجاد اختلال در سیستمهای ایمنی بدن تاثیر زیادی دارد. به همین علت است که مردانی که دچار بیماری لوپوس میشوند تعداد بسیار کمتری نسبت به زنان دارند.
تشخیص بیماری لوپوس
تشخیص بیماری لوپوس باید زیر نظر پزشک صورت بگیرد. به علت شباهت علائم این بیماری نسبت به بقیه بیماریهای مزمن در موارد زیادی این بیماری اشتباه گرفته میشود. سردردهای ناشی از لوپوس با مواردی مثل میگرن و حساسیت اشتباه گرفته میشود و به اشتباه داروهای غیرضروری تجویز میشود. عوارض پوستی لوپوس نیز نباید با حساسیت پوستی اشتباه گرفته شود. تشخیص لوپوس با عوامل هم زمانی مثل درد در قفسه سینه، سردرد، لکههای قرمز پوستی، تورم در مچ و ساق پا و گاها بیماریهای کلیوی در فرد بیمار بروز داده میشود. معمولا این بیماری بصورت ارثی در بیماران وجود دارد.
علائم بیماری لوپوس
علائم بیماری لوپوس در افراد بصورت مختلفی خودش را بروز میدهد. سردردهای شدید که بصورت میگرنی مینماید در افراد گاها بیماری لوپوس را هشدار میدهد. برخی مواقع قفسه سینه بیمار شدیدا درد میگیرد که اگر این درد همراه با یک یا دو مورد دیگر از علائم لوپوس همراه باشد فرد به این بیماری مشکوک است. بیماری لوپوس به صورت تورمهایی در ناحیه مچ پا و گاها ساق پا دیده میشود. اگر در فردی این تورمها یا لکههای قرمز پوستی دیده نشود، بیماری کلیوی و مشکلاتی که در آن ناحیه برای بیمار پیش میآید، لوپوس را هشدار میدهد.
درمان بیماری لوپوس
بهتر است افرادی که در معرض این بیماری از طریق ژنتیک هستند، مسائل پیشگیری از این بیماری را رعایت کنند. داروهای ضد التهابی برای التیام بخشی به تورمهای ناشی از این بیماری کمک میکنند. همچنین داروهای ضد مالاریا علائم حساسیتهای پوستی را از بین میبرند. با چند بار استفاده از این داروها این علائم از بین میروند. گاها کورتیکواستروئیدها برای سرکوب کردن علائم سیستم ایمنی تجویز میشود. بهتر است افراد در معرض نور مستقیم خورشید، مکانهای آلوده و شیمیایی، شهرهای پر دود و ترافیک قرار نگیرند و با این کار از مبتلا شدن به لوپوس پیشگیری کنند.
چه کسانی در معرض بیماری لوپوس هستند؟
زنان بارداری که به اس ال ای مبتلا هستند و بصورت کلی زنها بعلت تغییرات هورمونی که ممکن است بر سیستم دفاعی و عصبیشان تاثیر بگذارد بیشتر در معرض لوپوس قرار دارند. لوپوس بیماریای مزمن است که مثل بسیاری از بیماریهای مسری در اثر نزدیکی، انتقال خون و ... منتقل نمیشود. اما افرادی که در ژنتیکشان این بیماری وجود دارد باید بیشتر از بقیه انسانها به مسائل بهداشتی و مراقبتی خودشان اهمیت بدهند.
آیا بیماری لوپوس خطرناک است؟
لوپوس بارداری گاها میتواند منجر به سقط جنین بشود، پس توصیه میشود مادران قبل از بارداری با آزمایش از سلامت خودشان مطمئن شوند. این بیماری بدلیل اینکه با سیستم دفاعی و ایمنی بدن سروکار دارد، بیماری مهمی است که باید سریعا درمان شود. لوپوس میتواند حساسیتهای پوستی که به شکل پروانهای به رنگ قرمز هست روی اندامهای بدن، مثل دست و پاها و بویژه صورت، ایجاد کند. لوپوس دردهای عضلانی، سردردهای شدیدی را ناشی میشود که ممکن است به اندامهای بدن آسیب جدی وارد کند.
آیا بیماری لوپوس واگیردار است؟
لوپوس بیماری مزمن است که دورهی بیماری و درمان نسبتا طولانی دارد. این بیماری مسری نیست بنابراین مثل خیلی از بیماریها واگیردار نیست. پس افراد از نزدیکی با بیماران لوپوس نهراسید. تنها در ژنتیک است که این بیماری احتمال سرایت دارد که درصورتی که شخصی در خانوادهاش این بیماری را دارد بهتر است از انجام اعمالی که باعث میشود لوپوس را تهدید کند، اجتناب کند. در صورتی که در ژنتیکتان لوپوس وجود دارد چند سال یکبار خودتان را مورد آزمایش قرار دهید و از سلامتتان اطمینان یابید.
دانستنیهای بیماری لوپوس
لوپوس یک بیماری روماتیسمی است که در برخی با درد در عضلات و استخوانها آغاز میشود، اما بطور کلی این بیماری علائم مختلفی دارد که هر نشانه جایی از اندامها را تهدید میکند. لوپوس استخوان، استخوانهای بدن را مورد ضربه قرار میدهد و در آن نواحی سیستم دفاعی و ایمنی بدن را مورد ضربه قرار میدهد که باعث دردهای شدید میشود. با مصرف قرصهایی که مورد تایید پزشک نیست، مثل انواع بروفنها، گاها این بیماری و دردهایش را تشدید میکنیم. پس بهتر است در هنگام مشاهده اولین علائم این بیماری به پزشک مراجعه کنیم و مورد آزمایش قرار بگیریم.
حساسیتهای لوپوس
افرادی که به لوپوس مبتلا هستند باید بیش از بقیه افراد به مسائل مراقبتی اهمیت بدهند. برای مثال بیماران نباید به هیچ عنوان در معرض مستقیم نور خورشید قرار بگیرند. مشاهدات نشان داده است که جاهایی از بدن بیماران که در معرض نور خورشید قرار دارد دچار لکههای پوستی شده است اما برای بقیه سطح پوست این اتفاق نیفتاده است. بیماران لوپوس گاها دچار زخمهایی در ناحیه بینی و دهان میشوند که در مخاط آنها خون دیده میشود. بیماریهای کلیوی بخشی دیگر از عوارض بیماری لوپوس است.
این بیماری نسبتا ناشناخته محسوب می شود و چون با سیستم ایمنی افراد ارتباط دارد، باید به طور سریع برای درمان آن کوشید.