دیابت بیماریای است که مربوط به قندخون بدن است. در هنگامی که فرد به دیابت مبتلا است توانایی تولید هورمون انسولین از بین میرود و انسولین کارکرد طبیعی خودش را از دست میدهد. بدین ترتیب قندخون بالا میرود. وقتی قند خون بالا برود، رگهای ریز در بدن از بین میروند و سیستمهای حیاتی بدن مثل کلیه، چشم، اعصاب اختلال پیدا میکنند. دیابت بیماری بسیار خطرناکی است که توصیه میشود حتما افرادی که احتمال ابتلا به آن را میدهند، آزمایش بدهند و در صورت مثبت بودن جواب آزمایش هرچه سریع تر عملیات جلوگیری و پیشروی از آن را انجام بدهند.
علائم دیابت
بسیاری از عوامل وجود دارند که احتمال ابتلا به دیابت را بیشتر میکنند. برای مثال افرادی که در خانوادهشان دیابت وجود دارد، یا افراد چاق و کسانی که تحرک کمی دارند، بیشتر در معرض بیماری دیابت قرار دارند. معمولا افرادی که دیابت دارند، پس از صرف غذا گرسنه اند و همواره احساس تشنگی میکنند. از دیگر علائم ابتلا به دیابت تکرر ادرار و خشک شدن دهان است. علائم دیابت در بزرگسالان و کودکان متفاوت است. برای مثال دیابت در کودکان خودش را به شکل کم کردن افراطی وزن نشان میدهد.
پیشگیری از دیابت
چند نمونه از بهترین راهکارهای پیشگیری از دیابت، متناسب نگه داشتن اندام، اصلاح رژیم غذایی و ورزش کردن است. خوردن انواع قندها، چربی ها، کشیدن سیگار، کم تحرکی از عوامل تحریک کننده است. برای پیشگیری از دیابت لازم است که افراد در خوردن غذاهای نشاسته دار حد لازم را رعایت کنند و نان و برنج را تا حد امکان در برنامه غذاییشان کاهش دهند. افرادی که سن بالاتری دارند، بیشتر در معرض دیابت هستند. توصیه میشود افراد در سنین میانسالی به بعد بیش از بقیه مردم به فکر رژیم غذایی و ورزش کردن باشند.
کنترل بیماری دیابت
برای کنترل کردن بیماری دیابت افراد ملزم به رعایت برخی نکات هستند که برای عدهای سخت به نظر میرسد. توصیه میشود تا حد امکان از خوردن فست فود در برنامه غذاییتان جلوگیری کنید. فست فود به دلیل چربی بالایی که دارد، باعث بسته شدن رگهای شما و افزایش احتمال دیابت در شما میشود. روزی چند دقیقه ورزش را فراموش نکنید. از خوردن میوههای پر قند مثل هندوانه پرهیز کنید. سیگار را ترک کنید. از مصرف نوشیدنیهای با کافئین پرهیز کنید و تا حد امکان، دمنوشهای گیاهی را جایگزین آن کنید.
عوارض دیابت
انسولین که وظیفهاش تنظیم قندخون است، در زمان دیابت نمیتواند به وظیفه خودش عمل کند بنابراین مشکلات قندخون گریبان بیمار را میگیرد. از انواع عوارض دیابت، مشکلات فشارخون و افزایش کلسترول در بدن است. افرادی که به دیابت مبتلا هستند بیش از بقیه به ضعف بینایی مبتلا هستند. در افرادی که دیابت حاد دارند، از کار افتادن کلیهها دیده میشود که بسیار خطرناک است. در افراد مبتلا به دیابت احتمال قطع عضو بسیار زیاد است. افراد مبتلا به دیابت کمتر از بقیه عمر میکنند و در طول زندگی از مشکل اعصاب و مشکلات قلبی همواره رنج میبرند.
دسته بندی دیابت
دیابت چند نوع دارد. در نوع اول انسولین، هورمونی را که موجب تنظیم قندخون میشود را متوقف میکند. در دیابت نوع دوم بدن نمیتواند از هورمون انسولین برای تنظیم قندخون استفاده کند، بنابراین چربی بالا میرود تری گلیسیرید افزایش مییابد که برای بدن بسیار مضر است. نوع دیگری از دیابت، دیابت بارداری است که در زمان بارداری این بیماری همراه با بیمار است اما پس از زایمان این مشکل رفع میشود اما در درصد کمی از زنان این بیماری به یک بیماری دائمی تبدیل میشود و همواره با فرد میماند.
آسیب شناسی دیابت
در زمانی که فرد به دیابت مبتلا میشود، انسولین نمیتواند قندخون را در بدن تنظیم کند. یکی از خطرناکترین دیابتها، دیابت در زمان بارداری است. در دیابت بارداری فرد بیمار با کنترل نکردن قند خونش به آسیبهای جدیای دچار میشود. آسیبها معمولا روی جنین تاثیر میگذارد. در برخی مواقع آسیبها آنقدر شدید است که گاها منجر به سقط جنین میشود. در بارداری هایی که با دیابت همراه هستند، اکسیژن کمتری به جنین میرسد، خون غلیظ تر میشود، متابولیسم فعال تر میشود، انسولین برای ترشح بیشتر تحریک میشود و مشکلاتی جدی را در نوزاد بوجود میآورد.
انواع دیابت
برخی از افراد، بیمارانی هستند که به تازگی به دیابت مبتلا شدهاند. این افراد با رعایت کردن برخی نکات به راحتی میتوانند سلامت خود را بازیابند. مثلا با یک آزمایش ساده متوجه میشوید که کمی قندخون شما بالا است. در اینصورت با رعایت کردن رژیم غذایی و دورهی کوتاهی ورزش میتوانید به عدد درست قندخون برسید و لازم است این نکات را تا همیشه رعایت کنید. اما برخی به دیابت نوع حاد دچارند. این افراد مجبور به تزریق انسولین هستند. حتی خوردن یک دانه قند برای این افراد مثل مصرف سم میماند. این افراد بصورت خیلی جدی باید مراقب سلامتی خودشان باشند.
تشخیص دیابت
در موارد بسیاری، دیابت از طریق ژنتیک منتقل شده است. بنابراین توصیه میشود افرادی که در خانوادهشان دیابتی دارند بیش از بقیه نسبت به این مسئله حساس باشند. اگرچه شما کسی هستید که دچار اضافه وزن اید و یا معمولا غذاهای چرب مصرف میکنید، قطعا باید قندخون خود را چک کنید و با آزمایش از نداشتن دیابت مطمئن شوید. معمولا افراد چاقی که پس از خوردن غذا بازهم گرسنه اند، به بیماری دیابت مبتلا هستند. چشمان افراد دیابتی معمولا پس از مدتی ضعیف میشود و مشکلات کلیوی و درد کلیه به آنها فشار میآورد.
زخم های دیابت
یکی از عوارض دیابت، زخمهای دیابتی است. دیابت تاثیر مستقیمی روی اعصاب بیمار میگذارد. در این حالت بیمار دچار بیحسی موضعی در برخی نقاط بدن میشود. این بی حسی باعث میشود تا زخمهای ناشی از دیابت را روی بدن احساس نکنید. زخمهای دیابتی از طریق مشکلات و جراحاتی که در رگهای خونی ایجاد میشود بدن را مورد صدمه قرار میدهد. افرادی که فشارخون دارند یا چاق هستند، بیشتر در معرض زخمهای دیابتی قرار دارند. این زخمها با خارش و سوزش ایجاد شده و معمولا در ناحیه پاها اتفاق میافتد.
درمان دیابت
دیابت به زبان ساده، افزایش قندخون و از کار افتادن هورمونهای تنظیم کننده این قند است. هر دارو و درمانی که به تنظیم قندخون کمک کند، بیمار را از شر این بیماری رها میکند. از انواع درمان سنتی آن توسط دمنوشها و عرقیجات گیاهی که بگذریم، مهمترین درمان در این بیماری، اصلاح عادات غذایی و تناسب اندام است. اما در حالی که بیمار تمامی نکات ذکر شده را رعایت میکند و بازهم مبتلا به این بیماری است، لازم است تا انسولین به بدنش وارد کند. امروزه انسولین از راههای مختلفی مثل پمپاژ شدن، تزریق به بدن و ... وارد میشود و بیشترین تاثیر را در بهبود این بیماری دارد.
پرهیز غذایی در دیابت
افرادی که مبتلا به دیابت هستند و یا احتمال دیابت در آنها بیش از بقیه است، لازم است تا خیلی بیشتر از بقیه به خوردن و نخوردن برخی از موادغذایی اهمیت دهند. خوردن هر سه وعده غذایی و سه میان وعده برای این افراد توصیه میشود. مصرف قندهای طبیعی در حد لازم و جایگزین کردن آنها بجای قند و شکر لازم است. توصیه میشود افراد دیابتی از روغن های حیوانی استفاده نکنند و روغن زیتون و کنجد را جایگزین آن کنند. لازم است از خوردن فست فود خودداری کنند و تا حد امکان از غذاهای آبپز و بخارپز استفاده کنند.
دیابت در ایران
دیابت بیماری شایع است که در سراسر جهان گسترش مییابد. ایران یکی از کشورهایی ست که بدلیل رعایت نکردن برخی مسائل بیماران زیادی دارد. مصرف بیش از اندازه فست فود در کشور ایران، اهمیت ندادن به سلامتی و تناسب اندام، ورزش نکردن، مصرف چربی و قند بالا، سیگار کشیدن باعث میشود تا کشور ما بیش از بقیه کشورها به دیابت مبتلا شود. زیاد خوابیدن و مصرف غذاهای چرب و پر از کربوهیدرات در زمانهایی نزدیک به نیمه شب باعث میشود تا به سختی این چربی و قند از بدن خارج شود.
تغذیه مردم درست بشه بیماری ها کم میشه بابت وضع اقتصادی نامناسبه اغلب که مردم رو مجبور به استفاده از این غذاهای سریع و ارزان میکنه