مطالعه بحث گستردهای است که روشهای مختلفی دارد و هرکسی به سبک خاصی آن را انجام میدهد. مطالعه اهداف متفاوتی میتواند داشته باشد. یکی از هدفهای مطالعه امتحان و کنکور است. که خواندن برای کنکور و امتحان تفاوتهایی با همدیگر دارند. مطالعه برای کنکور روشهای مختلفی دارد و طبق جدیدترین متدها توسط افراد خبره درس داده میشود. بعضی از افراد یک متن را چندین بار میخوانند و برخی دیگر تنها یک بار و آن هم بصورت عمیق است. در هر دو شاید نتیجه و زمان یکسان باشد. روش مطالعهی کتابهای آزاد معمولا بصورت روزنامهوار و لذت لحظهای را سبب میشود و نیازی به چندباره خوانی وجود ندارد.
مطالعه چه مزایایی دارد؟
مطالعه باعث تغییر ساختمان مغزی میشود و پس از مدتی مثل یک تمرین عالی برای ذهن، باعث تکامل و پیشرفت کاربرد ذهن میشود. مطالعه علاوه بر فوایدی مثل در مرکز امور قرار گرفتن، پیشرفت شخصی، افزایش علم و آگاهی و سازماندهی ذهنی باعث ورزش مغز، کاهش استرس، ارتقای حافظه، شاخ و برگ دادن به تخیل، بهبود مهارت نوشتن، تمرکز زایی، بالا بردن اعتماد به نفس، خواب عمیقتر و بهتر و افزایش هوش میشود. مطالعه و سر و کار داشتن با کتاب یک سرگرمی آسان و ارزان است و شما را تا حدود زیادی ارتقای شخصیتی میدهد.
برای رسیدن به یک نمره عالی در یک زمان کوتاه چگونه به مطالعه بپردازم؟
روش مطالعه کاملا با خود شخص و نوع شخصیتش ارتباط مستقیم دارد. برای مثال افرادی وجود دارند که شخصا به مطالعه علاقمندند و بجز مباحث درسی، زمان زیادی را به مطالعه غیردرسی اختصاص میدهند. در مقابل افرادی وجود دارند که نه به مطالعه دروس اجباری و نه به مطالعه آزاد علاقمندند. این افراد برای ارتباط گرفتن با درس باید روی خودشان و شخصیتشان کار کنند و یا به نوعی علاقه را هرچقدر هم کوتاه مدت در خودشان به وجود بیاورند. فشار آوردن برای مطالعه در برخی افراد موثر است و در برخی دیگر تاثیر منفی دارد. اما برای رسیدن به یک نمره خوب در یک زمان کوتاه نیاز است تا ساعت خواب به شدت هماهنگ شده باشد. خواب کم و خواب زیاد در این روش تاثیر منفی دارد. خواب و خوراک دو عنصری است که تاثیر زیادی روی افراد میگذارد. بهتر است در مدت زمان کوتاهی که به مطالعه یک درس خاص اختصاص میدهید از بازی کردن و تلویزیون دیدن و هر نوع سرگرمی دوری کنید و ذهنتان را متمرکز روی درس قرار دهید و تنها زمانهای استراحت را به خلوت کردن و متمرکز بودن اختصاص دهید.
محیط تا چه حد میتواند بر مطالعه تاثیر بگذارد
محیط مناسب تاثیر به شدت مهمی روی مطالعه شما میگذارد. محیط مطبوع با یک تهویه مناسب، تمیز و منظم میتواند در متمرکز بودن شما کمک کند. برای مثال اتاق نامرتب و به هم ریخته ذهن شما را به جاهایی که نباید میفرستد و این موضوع به ضررشماست. بهتر است مکانی که در آن مطالعه میکنید به دور از هرگونه اشیای منحرف کننده باشد. صندلی مطالعه شما و فرم نشستن شما در تاثیرگذاری مطالعه خیلی مهم است. نوع نشستن شما به بدنتان فرم میدهد و زیاد نزدیک شدن به کتاب چشم شما را ضعیف میکند. صندلی مطالعه شما نباید خیلی سفت و محکم باشد، در اینصورت کمر شما در طولانی مدت فرم بدی میگیرد و در آینده ممکن است به انواع کمردرد دچار شوید.
برای شروع یک زندگی پر مطالعه از خواندن چه کتابهایی شروع کنیم؟
برای آنکه به مطالعه علاقمند شوید، بهتر است از خواندن کتابهای مورد علاقهتان شروع کنید. برای علاقمند شدن به خواندن نیازی نیست از خواندن کتابهای خیلی سخت و انواع ادبی مثل شاهنامه شروع کنید. شما میتوانید از خواندن رمانهای جنایی شروع کنید و در ادامه راه خودتان را تغییر دهید. به مرور خواندن کتابهای سختتر را ادامه دهید. انواع شعر و رمان میتوانند یک شروع خوب و آسانی برای شما باشند. بد نیست همراه با خواندن کتابهایی مثل هری پاتر، فیلمهای آن را نیز تماشا کنید. این کار به هضم یک سری از داستانها کمک میکند.
آیا مطالعه تاثیر مثبتی روی زندگی ما دارد؟
مطالعه مثل ورزش مغز باعث تکاپو و جنب و جوش در ذهن میشود. ورزش ذهنی باعث افزایش آگاهی و بالابردن قدرت تحلیل و پردازش اطلاعات میشود. مطالعه درست آدمی را به کتاب و اصولا دانش و آگاهی علاقمند میسازد. وقتی انسان به مطالعه علاقمند شود، راهش از دستهی آدمهایی که اصولا زندگیشان را تلف میکنند و به فکر آینده خود نیستند و جدیت زندگی را درک نکردهاند، جدا میکند. مطالعه شاید در ابتدا هدفمند نباشد و راه درستی را نپیماید، اما در ادامه قطعا تاثیر مثبتی روی زندگی ما میگذارد و ما را به انسان جدیتر و آگاهتر تبدیل میکند.
مطالعه هدفمند چیست؟
مطالعه اصولی باید یک مطالعه هدفمند باشد. مطالعه هدفمند به زندگی شما نظم میدهد و آگاهی شما نسبت به چیزی که مطالعه میکنید بالا میرود. مطالعه هدفمند به مطالعهای گفته میشود که هدفی را دنبال میکند. اگر شخصی برای خواندن درس امتحانی ساعتها مطالعه کند اما در نهایت چیزی از آن درس را نفهمیده باشد، مطالعهی او هدفمند نبوده و به دور از تمرکز انجام شده است. مطالعهی هدفمند یعنی مطالعه با تمرکز بسیار بالا و با هدف مشخص که بسیار دقیق و حساب شده انجام گیرد. به همین دلیل است که بسیاری از افراد با یک بار خواندن متوجه موضوع میشوند و عدهای با هزار بار خواندن نیز متوجه نمیشوند.
تفاوت مطالعه در میان مردم مختلف در چیست؟
مطالعه و مطالعهگر بودن به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی از کودکان اصولا شیطنت زیادی دارند و بیشترین وقت خودشان را به بازی کردن اختصاص میدهند. برخی از کودکان از ابتدا شیفتهی مطالعه و کتاب میشوند و راه خودشان را پیدا میکنند، این افراد عموما بجای بازی کردن با دستگاههای مختلف به کتاب خواندن و اصولا علم گرایش دارند. مطالعه در افرادی که علاقهای به کتاب و اندوختن علم ندارند، معمولا با اجبار همراه است و عموما نتیجهی درستی در برنخواهد داشت. اما مطالعه در افرادی که علاقمند به علماندوزی هستند معمولا نتیجهی بهتری خواهد داشت. بهتر است در میان تمام اعمالی که انجام میدهیم، علاقه را به علم در خودمان بوجود بیاوریم.
چگونه در مطالعه متمرکز شویم؟
فراهم کردن یک محیط درست برای مطالعه، دور کردن اشیای منحرف کنندهی ذهن و کار بر روی ذهن برای تمرکز بیشتر و ریلکس کردن در ساعاتی از روز باعث متمرکز بودن در مطالعه میشود. بیشتر از هرچیزی خودمان باید به مغزمان کمک کنیم و تمرکز را خودمان در مغزمان بوجود بیاوریم. باید مهارتی داشته باشیم یا به دست بیاوریم که با آن بتوانیم در آن واحد تمام چیزهایی که ممکن است ذهن مارا درگیر کرده باشد را دور بیندازیم و یک ذهن رها و آزاد برای مطالعه بدست بیاوریم. برخی از افراد دارای پرش ذهنی اند. به این منظور که در آن واحد ممکن است با هزاران فکر درگیر باشند و نتوانند کار اصلیشان را بدرستی انجام دهند. خوددرمانی و کار بر ذهن خود بهترین راه برای دوری کردن از این مشکلات است.
راههای موفقیت در مطالعه شامل چیست؟
مطالعه کتاب در اوقات فراغت به مرور زمان ما را از دسته بندی انسانهای معمولی ارتقا میبخشد. ما به مرور آگاهتر میشویم و راجع به مشکلات زمانه بهتر میتوانیم تصمیم بگیریم. یکی از راههای موفقیت در مطالعه لذت بردن از کتابی است که میخوانید. هرکاری اگر با عشق و لذت انجام شود، برای شما شیرین است. اگر در حین مطالعه با روشهایی که خودتان میسازید، مطالعه را شیرین کنید، هیچگاه از مطالعه خسته نمیشوید. برای مثال خط سیر درستان را مثل یک داستان برای خودتان تعریف کنید. همیشه سعی کنید چیزی که میخوانید را بفهمید و درک کنید. فقط به منظور رد کردن و گذشتن از آن موضوع مطالعه نکنید.
مکان مناسب برای مطالعه باید چه شرایطی داشته باشد؟
نور مناسب، تهویه مناسب، صندلی متناسب، زاویه دید خوب نسبت به کتاب، محیط خلوت و با آرامش میتواند به تمرکز بیشتر شما در حین درس خواندن و مطالعه کمک کند. اگر در کتابخانه درس نمیخوانید و خانه را برای مطالعه بر میگزینید، باید یکی از اتاقهایی که کمتر در معرض آلودگی صوتی است را انتخاب کنید. سر و صدا، هوای بد و گرفته، اتاق کثیف و به همریخته در فراگیری شما تاثیر معکوس دارد. بهترین انتخاب برای رنگ دیوار اتاقها رنگهای روشن و خوابیده است. بهتر است اتاقی که برای مطالعه انتخاب میکنید، نورگیر داشته باشد و از نور طبیعی تغذیه کند. رنگ تیره یا جیغ برای دیوار اتاق مطالعه بسیار منحرفکننده است و باعث پرش ذهنی و عدم تمرکز میشود.
زمان نرمال برای مطالعه باید به چه صورت باشد؟
زمان نرمال برای مطالعه تعاریف متفاوتی دارد. برای مثال نرمال از نظر شخصی که کنکور دارد، یک معنا است و از نظر کسی که فشاری از بابت درس و امتحان ندارد، معنای دیگری دارد. توصیه میشود که روزانه حداقل یک ربع به مطالعه بپردازید. هیچ وقت راجع به نکات منفی مطالعه زیاد صحبتی نشده است، اما واقعیت این است که مطالعهی خیلی زیاد چشمها را ضیف میکند و شما را به شخص منزوی تبدیل میکند و تا حدودی ارتباط اجتماعی شما را ضعیف میکند. بهتر است که مطالعه به اندازه مناسب انجام شود. چون هر کار مثبتی اگر در آن افراط شود، ممکن است عوارض جانبی داشته باشد و به ضرر شما باشد.
فیلم و پکیج های آموزشی تا چه حد به مطالعه و یادگیری شما کمک میکند؟
آموزش از طریق دنیای مجازی و فیلم را دست کم نگیرید. تبلیغاتی که ممکن است حول محور مطالعه انجام شود، بسیار مهم است. تبلیغات با تاکید بر یک موضوع میتواند فرهنگسازی مطالعه انجام دهد. تبلیغ میتواند با تاکید بر بعد مثبت و یا تاکید بر بعد منفی فرهنگساز باشد. برای مثال میتوانیم با مشاهده افرادی که با مطالعه و کسب علم به جایگاه والایی رسیدند در کودکان و دانشآموزان اشتیاق مطالعه بوجود بیاوریم و یا با به تصویر کشیدن عاقبت افرادی که از علم و آگاهی دوری کردند، نوعی دیگر از تبلیغ را برای مشتاق کردن افراد برای مطالعه امتحان کنیم.
قبل از خواب مطالعه را فراموش نکنید
بهترین کار قبل از خواب مطالعه است. مطالعه مثل یک داروی آرامبخش میماند که برای افرادی که به سختی میخوابند، باعث میشود خواب آرامی را تجربه کنند. مطالعه قبل از خواب ذهن شما را از تماس استرسهایی که در طول روز تحمل کردهاید، خالی میکند. متاسفانه این روزها قبل از خواب تنها سرگرمی و وسیلهای برای خوابیدن تلفن همراه شده است که با اتصال به اینترنت، هزاران موج منفی را به بدن شما وارد میکند و پس از مدتی شما را دچار انواع بیماریهای روانی و جسمی میکند. اما مطالعه قبل از خواب برای اتمام یک روز پر استرس و پر تشنج مثل یک مرهم میماند که برای لحظاتی بدن و ذهن را از تمام استرسها و خستگیها رهایی میبخشد.
مطالعه شما را باهوش میکند
مطالعه بهرهی هوشی شما را بالا میبرد و به شما امکان این را میدهد که خیلی زود بهترین تصمیم را بگیرید. مطالعه در واقع شما را باهوش میکند. امروزه درصد بالایی از مردم هوش بیشتری نسبت به نسل پیش دارند. این موضوع نشانگر این است که قطعا مطالعه و دسترسی آسان به اطلاعات باعث میشود که شما امکان تحلیل بسیاری از مسائل را به آسانی داشته باشید. اما افرادی که در واقع تنها سرگرمیشان وابستگی شدید به دنیای مجازی یا وابستگیهای غیر سود ده است، افرادی هستند که از بهرهی هوشی کمتری برخوردارند. از طرز برخورد، نوع صحبت، مجموعه تصمیمگیریها و بسیاری از عوامل دیگر، میتوان متوجه شد که تفاوت افرادی که مطالعه میکنند با افرادی که سرگرمیهای نازلی را برای خودشان برمیگزینند در چیست.
نکته برداری در مطالعه را فراموش نکنید
همیشه در کنار کتابی که مطالعه میکنید، یک دفترچه کوچک داشته باشید، تا نکاتی که به نظرتان مهم میآیند را در آن یادداشت کنید. وقتی یادداشت کنید، با یک نگاه گذرا به یادداشتهایتان به یاد دروسی که خواندهاید میافتید و خیلی راحت بدون مطالعهی دوباره میتوانید درس را برای خودتان به یاد بیاورید. یادداشتهای شما حاصل مطالعهی زیاد شماست و گنجینهی با ارزشی است که ممکن است روزها یا ماهها بعد با مراجعه به آنها نکات خوبی را به یادتان بیندازد. نکته برداری همانطوری که از اسمش مشخص است، نباید خیلی طولانی و خسته کننده باشد، بلکه باید بصورت کلیدی و بسیار فشرده و کوتاه نوشته شده باشد.
آیا از بر کردن در مطالعه برای شما دشوار است؟
یکی از مشکلاتی که عدهی زیادی از افراد دارند و مطالعه را برایشان دشوار کرده است، مبحث حفظ کردن یا از بر کردن است. حتما شنیدهاید که گفتهاند، افرادی در درسهای حفظی بهترند و افرادی در درسهای تفهیمی، درست است. عدهی زیادی از افراد در مباحث درسی مثل درس ریاضی بسیار باهوش و تیزند اما در مقابل حفظ کردن درس و کتاب از خودشان مقاومت نشان میدهند. این افراد برای از بر کردن یک درس تلاش بسیار زیادی باید انجام دهند. مشکل اصلی یا تفاوت این دو افراد در واقع در استفاده بیشتر از نیمکره چپ یا راست مغز است. افرادی که در زمان کوتاه سریعا یک مبحث را حفظ میشوند، در واقع حافظه کوتاه مدتشان قوی است و پس از چند روز ممکن است مبحثی که از بر کرده بودند را فراموش کنند و در مقابل افرادی که درک و فهم بالایی دارند با استفاده از هوش خودشان بهترین راه را برای حفظ کردن پیدا میکنند و در نهایت در مدت طولانیتر میتوانند درسی را از بر کنند. این نوع تفاوتها نباید در شما مشکل بوجود بیاورد، بلکه تنها با نگاه تمایز باید به آنها نگریست.
مدیریت زمان در مطالعه را فراموش نکنید
همیشه آمار دقیقی از میزان مطالعهتان داشته باشید. با این کار میتوانید به دقت برنامه ریزی کنید و از درس و مطالعه بخشهایی از کتاب که خواندنش برایتان مهم تر است، عقب نمانید. اگر ساعات زیادی را به مطالعه بخش خاصی از کتاب اختصاص دهید و توجهی به گذر زمان نداشته باشید، به احتمال زیاد نمیتوانید بخشهایی از کتاب را که به دقت و زمان بیشتری نیاز دارد را بخوانید. بهتر است قبل از مطالعه خیلی دقیق برنامهریزی داشته باشید. ممکن است در حین مطالعه نتوانید دقیقا طبق برنامه عمل کنید اما قطعا داشتن یک برنامه برای نظمدهی به سیستم درسی شما کمک میکند.
هر از گاهی بعد از مطالعه از خودتان آزمون بگیرید
بهترین راه برای آنکه متوجه شوید تا چه حد آزمونی که از سر گذراندهاید، موفقیت آمیز بوده یا خیر، این است که از خودتان آزمون بگیرید. شما میتوانید از آزمونهای آماده استفاده کنید و بدون اینکه به پاسخنامه نگاه کنید، جوابها را خیلی دقیق بنویسید و سپس پاسخها را چک کنید و به خودتان نمره دهید. اگر دسترسی به آزمونهای آماده ندارید، در هنگامی که در حال مطالعه هستید، سختترین و مهمترین متنهای کتاب که به نظرتان مطالعه را برای شما دشوار میسازد را روی یک کاغذ بنویسید و در نهایت آنها را به سوال تبدیل کنید. پس از آنکه آزمون را حل کردید از درست یا غلط بودن پاسخها مطمئن شوید. اگر در حل کردن سوالی مشکل داشتید، حتما چندین بار پاسخنامه را مطالعه کنید. پس از مرور درس، حتما آخرین کاری که میکنید این باشد که به سوالات آزمون و پاسخهایشان نگاهی بیندازد و گاها چندین بار آنها را بخوانید، زیرا این سوالات در واقع مهمترین نکاتی است که از درس خارج کردهاید.
مطالب جامع و مفیدی ارائه شده.ممنون از زحمات زیادتون.موفق باشید