اخترشناسان سوالات زیادی درباره سیاره «مشتری» دارند و با وجود اینکه مشتری بزرگترین سیاره در منظومه شمسی محسوب میشود، اطلاعات زیادی درباره آن نداریم. البته فضاپیمای «جونو» ناسا کم کم اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار میدهد. اما حالا پژوهشگران مدعی شدهاند که مشتری احتمالا با بلعیدن سیارههای کوچکتر، رشد کرده است.
مشتری بچه سیارهها را بلعیده است؟
ایده بلعیدن سیارهها شاید شبیه موضوع فیلمهای علمی تخیلی باشد، اما دانشمندان میگویند مشتری در زمان شکلگیری احتمالا سیارههای اطرافش را بلعیده است. تیمی از اخترشناسان بینالمللی به رهبری «یامیلا میگل» از موسسه تخقیقات فضایی SRON هلند پژوهش اخیر را اخیر دادهاند و در ژورنال «Astronomy & Astrophysics» منتشر شده است.
مدتهاست میخواهیم به اطلاعاتی درباره این سیاره به دست بیاوریم، اما چنین موضوعی برایمان مقدور نبود و حالا با جونو میتوانیم کمی از کنجکاویمان را پاسخ دهیم.
پژوهشگران برای ادعای خود از دادههای گرانشی جمعآوری شده توسط فضاپیمای جونو استفاده کردند. این اطلاعات به دانشمندان اجازه داد تا مواد سنگی موجود در هسته این سیاره غولپیکر را ترسیم کنند و با حجم بالای عناصر سنگین روبهرو شدند. همین ترکیب شیمیایی باعث شد دانشمندان این ایده را مطرح کنند که مشتری برای سوخت رشد خود بچه سیارهها یا خردهسیارهها را بلعیده است.
بیشتر بخوانید: تصویر روز ناسا: پرده کیهانی درخشان
سیاره مشتری
اگرچه در حال حاضر مشتری یک غول گازی است، اما همیشه این شکلی نبوده و زندگیاش را با یک تجمع سنگی شروع کرد، درست مانند سایر سیارات منظومه شمسی. به مرور زمان، گرانش این سیاره شروع به کشیدن سنگهای بیشتر کرد و هسته سنگی آن به اندازهای متراکم شد که شروع به کشیدن مقادیر زیادی گاز از فواصل دور، به ویژه هلیوم و هیدروژن باقی مانده از تولد خورشید کرد تا به یک جو گازی دست پیدا کرد.
در کنار ایده جمعآوری میلیاردها سنگ برای تشکیل هسته سنگی، پژوهش جدید میگوید که مشتری احتمالا برای اینکه بزرگ و بزرگتر شود، سیارههای دیگر را بلعیده است. این سیارهها توسط مشتری جذب شدهاند و در نهایت هسته متراکم آن را تشکیل دادهاند. پس از آن هم با جذب گازها، به یک غول گازی تبدیل شده است.
با وجود این ادعای تازه، هنوز نمیتوان بطور قطعی درباره تشکیل سیاره مشتری اظهارنظر کرد. باید منتظر بمانیم تا ببینیم بررسیهای علمی چه اطلاعات جدیدی در اختیارمان قرار میدهند.