در حالتی که پردههای محافظتی مغز و نخاع ملتهب شده باشند مننژیت اتفاق میافتد. بیماری مننژیت بیشتر در کودکان و نوزادان به دلیل حساسیتهای بدنیشان اتفاق میافتد. بدلیل نزدیکی این پردههای محافظتی به مغز و نخاع این بیماری بسیار خطرناک است و در ابتدا با نوعی سرماخوردگی یا آنفولانزا اشتباه گرفته میشود. این بیماری منشا باکتریایی یا ویروسی دارد. در ابتدا به دلیل نشانههایی مثل سردرد، تب و خواب آلودگی به نظر بیماری جدیای نمیآید اما به مرور و با گرفتن آزمایش در زمانی که این بیماری مشخص شد، بیمار خیلی زود باید تحت مراقبتهای ویژه قرار گیرد.
علائم مننژیت
علائم مننژیت در افراد به اشکال متفاوتی خودنمایی میکند. در عدهی زیادی این بیماری به شکل گوش درد، سردرد، گلو درد و تب خودش را نشان میدهد. به همین علت والدین با دیدن این نشانهها در فرزندشان به اشتباه شروع به نسخهپیچیهای سرخود میکنند. اما اگر مننژیت به سرعت درمان نشود در آینده منجر به مشکلات مغزی، ناشنوایی، صرع و هیدروسفالی میشود. در برخی افراد این بیماری با بروز بیماریهای پوستی که منشا آن باکتری مننگوکوک است به سراغ فرد میآید.
مننژیت در کودکان
یکی از بیماریهای شایع در کودکان مننژیت است که اغلب برای کودکان بالای 5 سال اتفاق میافتد. مننژیت نوزادان کمتر از کودکان دیده میشود. یکی از علتهای این بیماری احتیاط نکردن کودک در مقابل ویروسهایی است که در هوا پخش شده است. کودک که در سن کودکی مشغول بازیگوشی است به شدت عرق میکند و با بی اطلاعی والدین نسبت به وضعیت کودک، او را در مقابل باد مستقیم قرار میدهند. سرمایی که به سرعت داخل مجرای بینی و گوش کودک میرود به شکل ویروسی ناشناس در آنجا رشد میکند و در مقابل پردههای محافظ مغز به آن نفوذ میکند و موجب بیماری مننژیت میشود.
تشخیص مننژیت
مننژیت ویروسی با نوع دوم آن متفاوت است. علائم این بیماری در بزرگسالان و کودکان فرق میکند. مننژیت در کودکان گاها بصورت استفراغ، تب، بی اشتهایی، گریه، بی حالی نشان داده میشود. در مقابل برای بزرگسالان این بیماری بصورت سردرد بسیار شدید و حساس شدن نسبت به صداهای بلند و نورهای خیلی شدید مثل میگرن نشان داده میشود. گاها این بیماری بصورت تشنج، اختلال هوشیاری و حواس پرتی بروز پیدا میکند. برای تشخیص مننژیت بهتر است تا با یک آزمایش نخاعی از بیماری خود مطمئن شوید و سریعا به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کنید.
علل مننژیت
عفونتهای ویروسی که بیشتر در فصل تابستان و پاییز در هوا پخش شدهاند در برخی افراد به شکل سرماخوردگی، حساسیت، آنفولانزا و در درصد کمی از مردم به مننژیت تبدیل میشود. آنتروویروسها بیشترین تاثیر را در بیماری مننژیت دارند. از طریق تماس با این ویروسها و تماس با فردی که این ویروس را در بدنش دارد میتوانیم به مننژیت مبتلا شویم. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مثل کودکان، افراد پیر، بیمارانی که بدنی ضعیفی دارند و خانمهای باردار با داخل شدن کمترین ویروس ها به بدنشان، پتانسیل تبدیل این ویروس را به بیماری مننژیت دارند.
چگونه مننژیت نگیریم؟
با کمترین امکانات تنها با مراقبتهایی که از خودمان در مقابل ویروسها انجام میدهیم میتوانیم در مقابل بسیاری از بیماریها و ورود ویروسها به داخل بدنمان جلوگیری کنیم. با شستن مداوم دست و صورت، استحمام و گاها بخور گرفتن میتوانیم ویروس مننژیت را تا حد امکان از بدنمان دور نگه داریم. مصرف میوههای تازه، خوردن آبمیوه و قرار نداشتن در محیطهای آلوده، استفاده از ماسک برای رفتن به خیابانها در هوای آلوده از مواردی است که به محافظت بدنمان کمک میکند.
مننژیت در کمین چه افرادی است؟
افرادی که سیستم دفاعی بدنشان ضعیف است و کسانی که در محیطهای آلوده بیشتر قرار میگیرند بیشتر در معرض بیماری مننژیت هستند. بسیاری از افرادی که به سفر حج میروند پس از برگشت مبتلا به بیماری مننژیت میشوند. علت این امر برخورد نزدیک و انتقال ویروس از راه تماس نزدیک با افراد است. معمولا در محیطهای شلوغ مسائل بهداشتی به درستی رعایت نمیشود. مننژیت به افرادی که مراقب سلامتشان نیستند و در فصل پاییز و زمستان از پوشاندن کامل مجراهای تنفسیشان جلوگیری میکنند، به راحتی سرایت میکند.
مننژیت خطرناک
مننژیت بیماری خطرناکی است که اگر شما را نکشد باعث تخریب دیواره عروق خونی و خونریزی در سیستم داخلی بدن و در نتیجه ناشنوایی، اختلالات مغزی و هوشیاری میشود. این بیماری مستقیما مغز و نخاع شما را نشانه میگیرد و با کمترین تحریکاتی پرده محافظتی مغز در اثر التهاب پاره شده که در مواردی باعث مرگ مغزی نیز میشود. ضایعات بنفش رنگ پوستی در صورت بروز پیدا کردن در سطح پوست شما اعلام بیماری مننژیت ویروسی است که بسیار خطرناک است.
آیا مننژیت منجر به مرگ می شود؟
بر اساس آمار به دست آمده مننژیتهای ویروسی در موارد زیادی به بهبود میانجامد اما نوع باکتریال آن میتواند منجر به مرگ شود. مننژیت ویروسی که از طریق انتقال ویروس فرد را به بیماری مننژیت دچار میکند مثل یک آنفولانزای شدید عمل میکند که با مراقبتهای ویژه و مصرف آنتی بیوتیک میتواند فرد را نجات دهد. بهترین راه تشخیص این بیماری با توجه به دامنه گسترده علائم آن گرفتن مایع نخاعی از فرد بیمار است که طی چند ساعت مشخص میکند بیمار به مننژیت دچار است یا خیر.
پیشگیری از بیماری مننژیت
مننژیت مغزی که مغز ما را مورد ضربه قرار میدهد میتواند بیمار را به خونریزی مغزی دچار کند. رعایت بهداشت فردی و تماس نداشتن با اشیای آلوده، تغذیه سالم و بهداشتی داشتن باعث میشود تا فرد سریعا علائم بیماری هرچند خفیفش را از دست بدهد و در معرض هیچ نوع بیماری ویروسی دیگری قرار نگیرد. مراقبت کردن از کودکان در فصلهایی که حساسیتهای ویروسی در فضا پخش است مثل تابستان و پاییز باعث میشود تا ویروسها در مقابل مقاومت بدنی ما حق نفوذ نداشته باشند.
چگونه از کسانی که به مننژیت دچارند مراقبت کنیم؟
قبل از هر نوع اقدامی نسبت به بیماری خودتان از نوع آن آگاه شوید. در صورتی که به مننژیت ویروسی دچار شدهاید احتمال بهبود شما خیلی بیشتر از نوع باکتریال آن است. افرادی که به مننژیت ویروسی گرفتار میشوند معمولا باید سیستم دفاعی بدنشان را قوی نگه دارند و درصورتی که سیستم دفاع بدنتان با مراقبتهایی که از قبل انجام شده است، قدرتمند باشد مننژیت شما طی چند روز مراقبت درمانی بهبود پیدا میکند اما در صورت باکتریال بودن آن با راهنماییهای کادر پزشکی حتی احتمال قرنطینه شدنتان در بیمارستان وجود دارد.
انواع مننژیت
مننژیت معمولا دو راه ورود به سیستم بدن را پیدا میکند. اولین راه که معمولا مننژیت خفیف را باعث میشود، مننژیت ویروسی است. از طریق انتقال ویروس از راه آلودگی و در فصلهای حساسیت زا مننژیت ویروسی شکل میگیرد. نوع دوم مننژیت که مننژیت باکتریال است خیلی زود بدن بیمار را فرسوده میکند و شدیدا سیستم دفاعی بدنش را مورد ضربه قرار میدهد. بیمار در صورتی که باکتری را به بدن خودش راه داده است دچار سردردهای بسیار شدید، کبودی در سطح پوست و در نهایت استفراغ، تشنج و خونریزی داخلی میشود.
مننژیت و خطراتش
بسیاری از افرادی که به مننژیت دچار میشوند در مرحله اول که گرفتن مایع نخاعی است تسلیم میشوند و مرحله درمان را ادامه نمیدهد. گرفتن مایع نخاعی کمردردی چند روزه دارد که علت آن هم فرو کردن سوزن نسبتا کلفتی در نخاع است. اگر بیمار این درد را تاب بیاورد در مراحل بعدی به کمک پزشکان و کادر درمانی و با خوردن آنتی بیوتیک و تغذیه سالم میتواند خودش را بار دیگر به زندگی سالمش برگرداند. در مدتی که به بیماری مننژیت دچار هستید در صورتی که بیماری سیستم دفاعی بدنتان را از کار نینداخته باشد درمان موثر واقع میشود. اما پیش از هرکاری لازم است تا برای بهداشت فردی و دوری از هر نوع آلودگی تلاش کنید.
بیماری مننژیت برای کودکان به خصوص در فصل سرما و گرما خطرناک است و باید نسبت به آن هوشیار بود