نقرس نوعی بیماری است که از تجمع بیش از اندازه اسید اوریک در خون ایجاد میشود. اسید اوریک، کریستال تولید میکند، در هنگامی که اسید اوریک به مقدار بیش از حد در بدن وجود داشته باشد، کریستالها در نقاطی از بدن رسوب میکنند. معمولا کریستالها در مفاصل، تاندونها و بافتهای اطراف آن ایجاد میشود. نقرس در جاهای مختلفی از بدن شکل میگیرد که معمولا با التهاب، خارش و قرمزی همراه است. درمان این بیماری معمولا با داروهای غیر استروئیدی صورت میگیرد که موفقیت یا عدم موفقیت در درمان به حاد بودن یا خفیف بودن این بیماری بستگی دارد.
علائم نقرس
نقرس یکی از بیماریهایی ست که گستره علائم آن بسیار زیاد است. یکی از مهمترین و بیشترین علائم آن آرتروز التهابی حاد است. در این نشانه، مفصل با درد شدید، سوزش، قرمزی همراه میشود. نقرس معمولا از التهاب انگشت شست پا شروع میشود. درد نقرس اغلب در شب شروع میشود. بعلت رسوب اوره در بدن در برخی مواقع این کریستالها خودشان را به شکل سنگ کلیه نشان میدهند و دردهای شدید شکمی را موحب میشوند. بغیر از انگشت پا، زانوها، مچها، پاشنهها و انگشتان به این بیماری دچار میشوند.
علل بیماری
هایپر اوریسمی دلیل اصلی بیماری نقرس است. این بیماری که از تجمع بیش از حد اوره در بدن ایجاد میشود، میتواند به علل مختلفی شکل گیرد. از دلایل مختلف ابتلا به این بیماریها میتوان به ژنتیک، سبک زندگی، رژیم غذایی (مصرف بیش از اندازه گوشت قرمز و الکل)، داروهای مصرفی خاص مثل داروهای ادرار آور، بیماریهایی که دفع اوره را با مشکل همراه میکنند و پاتوفیزیولوژی اشاره کرد. در برخی از افراد، مقدار اوره خیلی زیاد نیست، اما بدن پتانسیل زیادی برای کریستال کردن اوره در مقادیر معمولی دارد.
نقرس ارثی
در حدود ۶۰٪ از بیماری نقرس با ژنتیک انتقال مییابد. با وجود برخی از ژنها در بدن، احتمال ابتلا به نقرس تا چندین برابر بیشتر میشود. هایپر اوریسمی در برخی از خانوادهها نه بعلت رژیم غذایی ناسالم و مصرف داروهای خطرساز، بلکه بعلت ژنتیک غالب در آن خانواده نسل به نسل منتقل شده است. همچنین بیماریهایی مثل بیماری کلیوی کیستی مدولاری با نقرس مرتبط هستند. بوجود آمدن بیماری خاصی مثل نقرس در یک نسل قطعا از یک فرد شروع شده است و در فرد خاص به دلایل مختلف میتواند این بیماری شکل گرفته باشد و نسل به نسل منتقل گردیده است.
داروهای موثر در درمان نقرس
هدف اصلی درمان نقرس، کم شدن التهاب این بیماری و کم شدن دوز اسید موجود در بدن است که توسط برخی از داروها امکان پذیر است. برای کم شدن درد نقرس میتوانید از کمپرس آب یخ بر روی ناحیهی ملتهب استفاده کنید. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی که شامل کلشیسین و استروئیدها است برای درمان نقرس حاد موثر است. همچنین برای پیشگیری از این بیماری داروهایی مثل آلوپورینول، فبوکسوستات و بروبنسید موثر واقع میشوند. پگلوتیکاس و پروفیلاکسیس از دیگر داروهای موثر برای درمان نقرس به حساب میآیند.
تشخیص نقرس
در هنگامی که مقدار اوره در بدن زیاد شود، کریستالهایی تشکیل میشود که از جنس اوره است. این کریستالها در مفاصل شروع به رشد میکنند. بیمار پس از مدتی متوجه میشود که بخشی از مفاصلش ملتهب شده است. این التهاب با درد، کبودی، خارش و قرمزی همراه است. اغلب در مواقع خواب، درد به بیمار بیشتر فشار میآورد. گاهی کریستالهای اوره در نقرس خودشان را به شکل سنگ کلیه نشان میدهند. افرادی که دچار سنگ کلیه بودهاند باید بیش از بقیه مراقب خودشان باشند.
تاثیر نقرس در زندگی
نقرس با توجه به عادات بد غذایی و زندگی ما تغییراتی را در بدنمان ایجاد میکند. بهتر است قبل از ابتلا به نقرس برای پیشگیری از آن تمامی عوامل را بدرستی اجرا کنیم. از مصرف افراطی گوشت قرمز، چربی، روغنهای حیوانی، اضافه وزن، ورزش نکردن، کلسترول بالا، قرارداشتن در فضاهای سربی و ... بپرهیزیم. زیرا این بیماری براحتی میتواند شما را از انجام راحت ترین حرکات بدنی منع کند و با فشار و دردی که به شما وارد میکند، زندگی را بر شما سخت و دشوار کند.
پیشگیری از نقرس
پیشگیری از هر بیماری نیازمند رعایت نکاتی ست که گاها با سختی به دست میآید. برای پیشگیری از نقرس، افراد باید به تناسب اندامشان اهمیت بدهند و برای چاق نشدن تلاش کنند. زیرا چاقی، کلسترول بالا، چربی بالا از عوامل اصلی ابتلا به نقرس است. افراد برای پیشگیری از نقرس باید تلاش کنند تا رژیم غذاییشان را بر حسب سلامت جهان تنظیم کنند. غذاهای گیاهی را جایگزین غذاهای گوشتی از نوع گوشت قرمز کنند. از مصرف بیش از اندازه ماهی و امگا سه خودداری کنید و تا حد امکان به ورزش خود اهمیت دهند.
تاریخچه نقرس
واژه نقرس توسط راندولفوس باکینگی اولین بار در سال ۱۲۰۰ میلادی به کار برده شد. نقرس بیماریای است که از عهد عتیق شناخته شده است. در ابتدا این بیماری در میان زنان یائسه بررسی شد و نتیجهگیری بر آن شد که این زنان بیش از زنان قبل از یائسگی به این بیماری دچار میشدند. این بیماری به بیماری ثروتمندان معروف شده بود، زیرا از مصرف بیش از حد گوشت و خوراکیهای چرب ناشی میشود. بسیار کمتر از افراد چاق، لاغرها به این بیماری گرفتار میشدند.
درمان نقرس
درمان نقرس پیشرفته به منظور کم شدن التهابهای پوستی و کاهش درد و سوزش نواحی بیمار باید با مصرف دارو صورت بگیرد. ایندومتاسین یکی از داروهای موثر در این بیماری ست که فرد پس از مصرف آن در مدت کمتر از پنج ساعت آثار بهبود را مشاهده میکند. اما این قرص به افرادی که مشکل معده، روده یا کلیه دارند توصیه نمیشود. ایبوپروفن از دیگر داروهای موثر در درمان است. کلشیسین جایگزین مناسبی برای ایندومتاسین است که تاثیر کمتری از آن دارد اما داروی موثری است. استروئیدها، بگلوتیکاس، پروفیلاکسیس از دیگر داروهای موثر در درمان نقرس اند.
رژیم غذایی مناسب برای افرادی که در معرض نقرس اند
اگر آزمایش نشان داد که شما به نقرس مبتلا هستید باید سریعا تغییرات اساسی ای در زندگی و بویژه رژیم غذاییتان ایجاد کنید. تا درمان کامل از مصرف گوشت قرمز، چربی، روغنهای حیوانی، کلسترول، امگا سه جلوگیری کنید. ورزش را با پیاده روی شروع کنید و کم کم زمان ورزش کردنتان را طولانی تر کنید. اگر اضافه وزن دارید، سعی کنید با استمرار در ورزش و رژیم غذایی از وزن تان کم کنید و سبزیجات و آب را جایگزین تنقلات چرب و چاق کننده کنید. تا حد ممکن از خوردن دانههای روغنی مثل بادام هندی، پسته و ... دوری کنید.
پاتوفیزیولوژی در نقرس
نقرس پا معمولا در طول خواب که دمای بدن پایین است به فرد حمله میکند و او را دچار التهاب و دردهای مفصلی میکند. کریستال شدن در بدن از طریق رسوب اوره در مفاصل درست میشود. اگرچه مقدار اوره در بدن زیاد باشد احتمال ابتلا به نقرس بیشتر است. در برخی افراد، بدن قابلیت بیشتری برای کریستال سازی دارد و حتی در حالی که مقدار اوره در بدن به حد نرمال است، بدن شروع به کریستال سازی کند. مقدار کریستال سازی در دمای پایین بدن افزایش مییابد، به این علت است که در هنگام خواب، فرد بیمار با درد بیشتری همراه است.
نقرس با بدن چه می کند؟
نقرس در مردان بیش از زنان اتفاق میافتد. اختلال در کبد، کلیه یکی از نشانه های نقرس است. نقرس دست در مفاصل میان انگشتان بصورت التهاب و سوزش خودش را نشان میدهد. توصیه میشود افرادی که در معرض نقرس قرار دارند از مصرف کله پاچه، دل و قلوه، سوسیس، کالباس، پیتزا، کنسرو ماهی، آبگوشت، دوغ ترش، خاویار خودداری کنند. همچنین لازم است از حضور در مکانهای پر استرس و اضطراب دوری کنند. بیماران نقرس نباید خوردن آب را فراموش کنند و ورزش کردن را در همه حال باید جدی بگیرند.
عدم آگاهي از اين بيماري عواقب جبران ناپذيري به همراه خواهد داشت. ممنون از مطالب آموزنده شما.