انتقال صفات از والدین به فرزندان را وراثت میگویند. امروزه علم وراثت تنها به مباحث ژنتیکی میپردازد. مندل در قرن نوزدهم پایهگذار علم ژنتیک شد. در این دوره بسیاری از مباحث مربوط به ژنتیک مبهم بود. اما مندل با آزمایشهای مختلفی که در مورد این مسئله انجام داد به قطعیت در برخی مسائل وراثتی رسید. در آن زمان مسائل مربوط به ژنتیک بسیار مورد استقبال قرار گرفت و آزمایشهای مختلفی در رابطه با کروموزومها صورت گرفت. سالها بعد یک دانشمند دیگر به نام ایوری، کروموزومها را بعنوان ماهیت اصلی ژنتیک معرفی کرد. طرز انتقال صفات از والدین به فرزندان سالها مورد تحقیق قرار داشت تا به یک نتیجهی واحد و علمی رسید.
اصلی ترین عامل وراثت
اصلیترین عامل وراثت، ژنتیک است. ژنتیک به تفاوتهای آفرینشی که میان دو جاندار وجود دارد میپردازد یا بعبارتی ژنتیک به دانشهای زیستی که در وجود هر جاندار وجود دارد و میتواند به فرزندش منتقل شود میپردازد. ژنتیک دستهبندیهای مختلفی دارد برای مثال ژنتیک مندلی، ژنتیک جمعیت، ژنتیک رفتاری، ژنتیک پزشکی، ژنتیک کمی، ژنتیک اصلاح دام که در هر کدام به یک مسئله خاص اختصاص دارد. انتقال ژنتیکی به تغییرات پایداری که در ساختمان اسیدهای نوکلئیک سلولهای بنیادین اتفاق میافتد گفته میشود. در میان مسائل مربوط به وراثت بسیاری از مفاهیم غیرعلمی مطرح میشود که پایهی علمی ندارد.
بیشتر بخوانید: مهندسی ژنتیک چیست؟
وراثت چه کارکردی دارد
وراثت همچنان که میتواند بسیاری از صفات مثبت والدین را به فرزند منتقل کند، توانایی این را دارد که مواردی مانند بیماریهای خطرناک و انواع سرطانها را منتقل کند. این اختلالات ژنتیکی میتواند در ابعاد بزرگی خیلی زود متوجه فرد شود. در بسیاری از موارد بیماریها در حد چند کروموزم در فرد وجود دارد و اگر در بستر مناسب رشد قرار بگیرد میتواند منجر به تغییراتی در ساختمان سلولها شود. روشهای متفاوتی برای انتقال سلول سرطانی در ژنتیک وجود دارد. برای مثال روش مولکولی، روش بررسی توالی ژن، روش سیتوژنتیکی، روش ریز آرایه و ... که در هرکدام به نوعی سلول سرطانی منتقل میشود.
وراثت چگونه صفات را انتقال می دهد؟
هر کروموزوم از یک زنجیرهی بهم پیوسته از دی ان ای تشکیل شده است. در واقع در انتقال ژن تعدادی کروموزوم به فرزند یک خانواده منتقل میشود. این ژن از زمان جنینی در فرد وجود دارد و ممکن است هرلحظه صفات ژنتیکیاش بروز پیدا کند. در پدر و مادر به هنگام لقاح از هرکدام تعدادی کروموزوم خارج میشود و در ترکیب با کروموزم همسر به ترکیب نهایی میرسد. در هنگام جفتگیری وراثت انتقال یافته در کروموزمها در پدر و مادر فرق میکند و ممکن است ژن غالب بچه ژنتیک پدر یا مادر شود.
وراثت پذیری
بسیاری از عواملی که به وراثت یک فرد نسبت میدهند تعریفهای غیرعلمی است که مورد توجه اکثر مردم است. برای مثال خصوصیات اخلاقی مانند زود عصبانی شدن، مهربان بودن، صبور بودن و ... در هر انسانی را در اکثر موارد به ژنتیک و وراثت پذیری آن انسان نسبت میدهند و این در حالی است که اکتساب با ژنتیک یکسان گرفته میشود. وراثت و محیط دو عامل مجزا و دور از یکدیگرند. بخشی از صفات ظاهری در مسئلهی وراثت به ژنتیک بستگی دارد و بخشی از صفات دیگر عامل اکتسابی است و مواردی است که فرد در طول زندگیاش از محیط دریافت کرده است.
وراثت جنین
در مرحلهی جنینی علاوه بر وراثت مسائل بسیار حیاتیای وجود دارد که تاثیر مستقیم روی کودک میگذارد. این مسائل در بسیاری از موارد با وراثت ژنتیکی یکسان پنداشته میشود اما بیماریهایی مثل دیابت و قندخون، نارساییهای قلبی، کند ذهنی کودک و اختلال نقص توجه به مراحل بارداری مادر بستگی دارد. اگر جنین در شرایط محیطی و سلامت جسمانی مادر قرار نداشته باشد بسیاری از بیماریهای خطرناکی که در آینده به آنها دچار میشود را در این دوران بصورت سلولهایی نهفته پیدا میکند. پس توصیه میشود به دور از علم ناقصی که نسبت به ژنتیک داریم همهی مشکلات را به گردن آن نیندازیم.
وراثت گروه خونی
افراد دارای گروههای خونی متفاوتی هستند. تقسیمبندی گروههای خونی براساس وجود آنتیژنهای متفاوتی است که روی گلبولهای قرمز هر انسان وجود دارد. لندشتاینر با تحقیق و بررس روی گروه خونی انسانها دریافت که ترکیبات شیمیایی در خون افراد متفاوت است. نوع چینش سلولهای خونی در هر فرد با تفاوت محسوس در کنار یکدیگر قرار میگیرد. وراثت گروه خونی از انتقال ژن فراتر میرود و به انتقال خون در افراد نیز میرسد. این انتقال در میان برخی از گروههای خونی غیرممکن است و سلولهای خونی در فراگیری برخی از آنتی ژن های خود واکنش نشان میدهند.
وراثت ژن
ژنتیک عامل اصلی تفاوتهای میان دو انسان است. مهمترین امر در وراثت، ژنتیک است که از والدین به فرزندان انتقال پیدا میکند. خصوصیات ظاهری مثل رنگ مو، پوست و چشم عواملی هستند که از طریق وراثت انتقال پیدا میکنند. بطور خاص تنها دلیل تفاوت دو انسان ژنتیک آن دو محسوب میشود. قوانین ژنتیکی درمورد همهی جانداران صدق میکند و جالب است بدانید که مندل برای اولین بار قانون وراثت را از طریق یک گیاه متوجه شد. امروزه قوانین مندل جزو محکمترین قوانین علمی درمورد وراثت و ژنتیک است.
تاثیر وراثت بر رفتار
در بسیاری از مواقع وراثت و ژنتیک با صفات اکتسابی یکی گرفته میشوند. در این وضعیت بسیاری از رفتارهای اکتسابی فرد با مسئلهی وراثت اشتباه گرفته میشوند برای مثال نسبت دادن صفاتی مثل خشم، عصبانیت،محبت و ... به ژنتیک اشتباه است. زیرا که این صفات در محیط زندگی شخص آموزش داده میشود. همچنین رفتارهای خانواده در رشد فرزند بسیار موثر است. دانشمندان در مورد اینکه برخی از صفات اخلاقی از طریق ژنتیک قابل انتقال است یا خیر هنوز به جواب علمی درستی نرسیده اند، اما چیزی که قابل درک است این است که بیشترین تاثیر در رفتار یک انسان را محیط زندگی یک شخص بر او میگذارد.
وراثت دو ژنی
در هنگامی که یک صفت بوسیله چند ژن منتقل شود، وراثت چندژنی بوجود میآید. در این نوع وراثت یک سلول ژنتیکی به تنهایی نمیتواند یک صفت را منتقل کند. برای مثال بسیاری از صفات ظاهری مثل رنگ چشم و رنگ مو از این دسته از چند ژنیها هستند. برای رنگ چشم چندین ژن باید ترکیب بشوند. اگر از یک فرد چشمرنگی بخواهید تا علت رنگ چشمش را برای شما بگوید قطعا به ژنتیک و وراثت اشاره میکند اما این در حالی است که بسیاری از افراد چشم رنگی پدر یا مادر چشم رنگی نداشته اند. در این موارد به نسل آن انسان باید توجه کرد.
رابطه وراثت با محیط
قطعا با ترکیب جهش ژنتیکی آشنایی دارید. این کلمه در مورد انتقال صفاتی متفاوت با والدین فرد است. ژنهایی که در پدر وجود دارد در هنگام ترکیب با ژن مادر دارای تعداد مشخصی سلول است. گاهی این سلولها در فرد به ناگاه ترکیبات متفاوتی را ارائه میدهد که در نسل قبلی به ندرت یافت میشود. جهش ژنتیکی در وراثت عموما اتفاق خوبی نیست و در بسیاری موارد موجب بیماریهای خطرناک روانی و جسمی میشود. محیط در رفتار و ظاهر شخص موثر است. برای مثال شخصی که دارای قد بلند است در بسیاری مواقع ژنتیک اثری بر ظاهرش نداشته است و تنها با ورزش توانسته تا به رشد قد خود کمک کند.
وراثت روحی
بخشی از خلقیات هر شخص همراه با سلولهای ژنتیکی که از سمت پدر و مادرش بر او وارد میشود، انتقال مییابد. در برخی موارد این انتقال ژنتیک در محیط رشد بر یکدیگر تاثیر میگذارند و به پررنگ شدن یک صفت کمک میکنند. اما درمورد بسیاری از رفتارهای انتقال یافته هنوز به نتیجهی مشخصی نرسیدهاند. اما شواهد نشان میدهد که یک اصل رفتاری خاص در بسیاری مواقع در هنگام انتقال ژنتیک و وراثت به فرزند منتقل میشود و این صفت در نسل بعد یا حتی در نسلهای بعد پدیدار میشود.
خاستگاه وراثت
مهمترین اصل در انتقال یک ژن، دی ان ای و ساختار سلولی یک ترکیب است که در اصطلاح به آن وراثت میگویند. ترکیبات ژنتیکی و ماهیت آن در هر شخص متفاوت است حتی در افرادی که با شما رابطهی درجه یک دارند این ترکیبات متفاوت است. اصول چیدمان سلولی یکسان است و اما تفاوتهای محسوسی در این ترکیبها دیده میشود. اگر این تفاوتها در ژنتیک دیده نمیشد ما شاهد حضور افرادی در جامعه بودیم که از نظر ظاهری و رفتاری و اخلاقی عینا شبیه به هم بودند.
چه جالب که وراثت در همه ی ابعاد وجودی انسان میتونه تاثیر گذار باشه.تا به حال چنین چیزی رو نشنیده بودم.بسیار بسیار ممنون از مطالب مفید و مخاطب مدارتون.