برای گرفتن بهترین تصمیمات در نهایت سرعت و درکمترین زمان ممکن، بهتر است قبل از رقم زدن هر اتفاقی، خودمان را بشناسیم. خودشناسی به معنای تحقیق و جستجو در خودمان و به دست آوردن مهمترین ویژگی، بدترین و بهترین خصایل و پاسخ دادن به بسیاری از سوالات است. خودشناسی به ما راهی را نشان میدهد که به خوشبختی بیشتر میرسد. این موضوع به این معنی نیست که افرادی که به خودشناسی نپرداختند، زندگی بدی دارند اما قطعا به معنای این است که خودشناسی به بهتر شدن زندگی و گرفتن بهترین تصمیمات کمک میکند.
چرا خودشناسی اهمیت دارد؟
خودشناسی باعث میشود که شما در خودتان و ویژگیهای شخصیتیتان دقیقتر شوید و با دقت بیشتری به جستجو در خودتان بپردازید. گاهی اوقات آدمی در شرایط دشوار تصمیماتی میگیرد که تا قبل از آن به نظرش غیرممکن میرسید، اما در شرایط نامشخص و غیرقابل پیش بینی ممکن است آدم تصمیمات غیرقابل پیشبینی بگیرد. برای آنکه همیشه در میان گزینههای موجود که در اختیار داریم به انتخاب به بهترین دست یابیم، لازم است که تمامی ویژگیهایمان را بشناسیم و در اینکار لازم است به مطالعه و مشورت با افراد با تجربه بپردازیم.
ساده ترین راه های خودشناسی
اگر به درک موضوع اهمیت خودشناسی رسیدید، بهتر است قدم به قدم راههای آن را امتحان کنید. یکی از سادهترین راههای خودشناسی، انجام تستهای خودشناسی است که در فضای مجازی و اینترنت موجود است. سوالات خودشناسی شما را در موقعیتهایی قرار میدهد که مجبور به انتخاب گزینهی موجود هستید و با انتخاب هر یک از پاسخها شما را در دسته بندی خاصی قرار میدهد. در برخی مواقع شما بین دو جواب کاملا متفاوت شک میکنید. این موضوع خود میتواند روانشناسی خاصی داشته باشد و به شما در انتخاب شخصیتتان کمک کند. راه بعدی مشاوره گرفتن از افراد معتمد و دوستان شماست که میتوانند آیینه شما باشند.
آیا تست های خودشناسی در شناخت خودمان موثر است؟
قطعا یکی از بهترین راههای خودشناسی انجام تست است. تستها توسط افراد متخصص طراحی شده است و بهترین راه برای قرار گرفتن در موقعیتهای غیرقابل پیش بینی و پاسخ دادن به سوالهایی است که ممکن است هیچگاه در زندگی عینا تجربهاش نکنیم. تستهای خودشناسی را خودمان نیز میتوانیم طرح کنیم و پاسخ آن را با یک کارشناس در جریان بگذاریم. شناخت خودمان میتواند باعث شود که ما خودمان را در شرایط ناشناخته قرار دهیم و بدانیم که در موقعیتهای خاص چه واکنشی را انجام خواهیم داد. اگر سطح مطالعهمان را بالا ببریم، میتوانیم برای دیگران نیز سوالاتی از جنس خودشناسی را طرح کنیم و با تحلیل پاسخ آنها به دیگران نیز کمک کنیم.
خودشناسی برای ازدواج مهم است؟
خودشناسی برای ازدواج قطعا یکی از قدمهای مهمی است که باید برداشته شود. هنگامی که شما مایلید وارد زندگی مشترک شوید، دیگر به تنهایی خودتان زندگی و تصمیمات آن را اداره نمیکنید و باید بدانید که به اندازه شما، شخصی که با آن ازدواج میکنید نیز در زندگی نقش دارد. وقتی قبل از ازدواج خودتان را بصورت کامل بشناسید و با بسیاری از نقطه ضعفها و نقطه قوتهای خودتان آشنا شوید، میتوانید بهتر تصمیم بگیرید و بهتر از قبل در شرایط خاص خودتان را مدیریت کنید. بر هرکسی لازم است که قبل از هر تصمیم مهمی مثل ورود به یک شغل تازه، ورود به یک جمع بعنوان تازه وارد، ورود در کار گروهی، عضویت در یک سیستم خاص، دوستیابی، ازدواج و ... خودش را بصورت کامل بشناسد و با توجه به ویژگیها و تواناییهایش بخشی از ماجرا را صاحب شود و بخشی از کار را جلو ببرد. برای مثال در مبحث ازدواج اگر شما انسان زودرنجی هستید باید قبل از ازدواج به این موضوع رسیدگی کنید و شریکتان را از معضل خودتان آگاه کنید تا در هنگام تصمیمگیری، او به این موضوع توجه داشته باشد.
تمرین های خودشناسی را در خانه انجام دهید
خودشناسی در روانشناسی برای شناخت عمیقتر خود به منظور دانش و آگاهی بیشتر برای تصمیمات غیرقابل پیشبینی و مهم است. تمرینهای خودشناسی زیاد و متفاوت است. برخی از سوالاتی که در خودشناسی مطرح میشود برای مثال قرار دادن شما در موقعیتهای زیر است: اگر در مسیرتان به یک کلید برخوردید، آیا آن را برمیدارید یا خیر؟ اگر پاسخ شما مثبت است به نشانه این است که شما انسان موقعیت طلبی هستید و اگر شانس در خانه شما را بزند به راحتی در را به رویش میگشایید و اگر پاسخ شما منفی باشد به نشانه این است که شما انسان محافظه کاری هستید و بی مهابا به انجام عملی دست نمیزنید.
نکات و توصیههای مهم برای خودشناسی
هر انسانی قابلیت تغییر دارد. این موضوع به این معناست که اگر تستهای روانشناسی شما را به این نتیجه رساند که برای مثال شما انسان بی مهر و سادیستیکی هستید، به منظور قطع امید برای شما نیست. بلکه این موضوع باید برای شما به مثابه یک زنگ خطری باشد که شما را به یک انسان خوب تبدیل کند و بخشهایی از شما که مورد تایید کل اجتماع هست را مورد تقویت قرار دهید. یکی از حسنهایی که خودشناسی به همراه دارد این است که شما را به مشکلاتی که گریبانتان را میگیرد، آگاه میکند. برای مثال شما ممکن است همواره از اینکه در جمعهای مختلف طرد میشوید، غمگین باشید، خودشناسی باعث میشود که دلیل این تنهایی را متوجه شوید و به خودتان کمک کنید.
ضرورت وجود تست های خودشناسی در مدارس
اگر سیستم آموزشی، خودشناسی را بصورت جدی در مدارس رواج میداد، مشکلاتی که امروزه در انتخاب رشته و شغل پیش میآید، هیچ وقت پیش نمیآمد. اگر شما با پرسش چگونه به خودشناسی برسیم در اوایل دوره تحصیلتان در مدارس دست به یقه بودید، در شرایط بحرانی دیگر نیاز به فشار و تلقین نبود. در سیستم آموزشی کشورهای پیشرفته دانشآموزان از سنین بسیار پایین راه زندگی برایشان مشخص بود و همواره از دانش و آگاهی خودشان نسبت به یک رشته خاص و مشخص آگاه بودند. اما در کشور ما متاسفانه بسیاری از مناسبات نادرست مثل کنکور و فشار مدرسه، دانشآموزان را به انتخاب یک رشته و یک شغل معیت رهنمون میکنند که این موضوع بدون شک در آینده پشیمانی به بار خواهد آورد.
اهمیت خودشناسی برای تعیین رشته و شغل
تعیین رشته برای شما به مثابه تعیین آینده است. بسیاری از افراد با چشم و گوش بسته دست به انتخابی اشتباه میزنند که در بیشتر مواقع در این اشتباه خانوادهها دست دارند. اهمیت خودشناسی برای تعیین رشته و شغل به منظور تعیین آینده، بسیار بالاست. فرض کنید که شما از طریق صحبتهای اطرافیانتان و تعریف و تمجید جامعه، دست به انتخاب رشته پزشکی میزنید اما در زمانی که وارد دانشگاه میشوید و برای اولین بار یک کالبد را میشکافید، متوجه میشوید که به هیچ وجه تحمل چنین وضعیت وخیم و پر از خونی را ندارید، اینجا شما دیگر راه برگشت ندارید، یا از ادامه تحصیل دست میکشید و یا بدون عشق تا انتهای راه ادامه میدهید که بهرحال هیچ کدام آینده خوبی را نخواهد داشت.
افرادی که به خودشناسی اهمیت نمیدهند با چه مشکلاتی روبرو میشوند؟
افراد زیادی هستند که نسبت به خودشناسی جبهه خاصی دارند و اصولا توجهی به این مسئله ندارند. این افراد تا زمانی که وارد بحران نشوند از اهمیت این قضیه غافلاند. تصور کنید با شناخت اشتباهی که نسبت به خودتان بدست آوردهاید تصمیم به انتخاب یک راهی گرفتهاید که هیچ تصوری از آینده آن ندارید، تا زمانی که چوب اشتباهتان را نخورید هیچگاه متوجه نخواهید شد که راهتان درست است یا غلط. اهمیت ندادن به خودشناسی گاهی مارا با اشتباهات غیرقابل جبرانی روبرو میکند. همانگونه که به لباستان و خورد و خوراکتان اهمیت میدهید، باید به روح و نفستان هم اهمیت دهید.
با خودشناسی موفقیت خود را تضمین کنید
اگر از ابتدای دوران تحصیلتان با علایق و ارزشهای خودتان آشنا شوید، برای دروسی که مطابق علاقهتان هستند، بیشتر وقت میگذارید. برای بسیاری از دروسی که با آنها ارتباط برقرار نمیکنید، ارزشی قائل نمیشوید و تنها توجهتان به علاقمندیهای خودتان است. درواقع ارزشها برایتان مشخص میشود. برای مثال اگر درس عربی را دوست ندارید، ضعف شما در آن به شما فشاری نمیآورد، چون چیزی که مشخص است، این است که شما قرار نیست یک استاد عربی شوید و مطالعات عربی را بدون استرس و تنها به بهانه پاس کردن آن انجام میدهید. اما وقتی که عربی برای شما مورد علاقه نیست و معلمتان به شما انگ کم عقل بودن میزند، در شما تصوری ایجاد میشود که شما انسان به درد نخوری هستید و موفقیتتان به نمره خوب گرفتن در آن درس بستگی دارد. با خودشناسی تکلیفتان با خودتان مشخص میشود.
انواع تیپ های شخصیتی در خودشناسی
دسته بندی شخصیتها برای خودشناسی کار شما را راحت میکند. دستههای خودشناسی متفاوت است. بر طبق یک نوع شخصیت شناسی آمریکایی، شخصیتها در چهار دسته کلی جای میگیرند. این دستهها شامل دیپلماتها که شامل پیکارگر، قهرمان، میانجی، حامی است. این افراد باهمدیگر تفاوتهای محسوسی دارند اما به دلیل روح آزادیخواه و رهبر منشانه شان در یک دسته جای میگیرند. دسته بعدی تحلیلگران است که شامل مجادلهگر، فرمانده، منطقدان و معمار است. این افراد در ویژگیهایی مثل جسارت، شهامت و خلاقیت باهمدیگر مشترکند. دستهبندی بعدی شامل نگهبانان است که شامل سفیر، مجری، مدافع و تدارکچی است. این دسته در ویژگیهایی مثل روابط بالا و برخورد گرم باهم مشترکند. دسته بندی آخر شامل کاوشگران است که شامل سرگرمکننده، کارآفرین، ماجراجو و چیره دست است. این دسته در ویژگیهایی مثل هوشمندی، عملگرایی و انرژی بالا مشترکند.
چند تکنیک ساده و کاربردی برای خودشناسی
برای رسیدن به خودشناسی با پرسیدن سوالات آسان از خودتان شروع کنید. آیا اگر شما مورد آزار کلامی در خیابان قرار گرفتید، از خودتان دفاع میکنید و یا سعی میکنید محل را ترک کنید. آیا به اندازهای که یک شخص ممکن است با شما در خیابان درگیر شود و به شما ناسزا بگوید، شما هم به همان نسبت به ناسزای آن فرد واکنش نشان میدهید و یا قضاوت را بر عهده بقیه مردم میگذارید. پاسخ به این پرسشها شما را با وجهی از خلقیات شما آشنا میکند. همیشه ساکت ماندن و بی پاسخ گذاشتن توهینهای اطرافیان به معنای بهتر بودن شما نیست، بلکه گاهی اوقات باید پاسخ داد و باید واکنش نشان داد تا همیشه از ما بعنوان یک شخصیت ثابت قدم یاد کرد.
با خودشناسی به دیگرشناسی برسیم
اولین قدمی که با خودشناسی بر میدارید، این است که دیگران با مشاهده شما تشویق به خودشناسی میشوند و یک انقلابی در زمینه روانشناسی رخ میدهد. هنگامی که شناخت بهتری نسبت به خودتان پیدا کنید و اصول خودشناسی را یاد بگیرید، وقتی دیگران به شما مراجعه میکنند و میخواهند که به آنها مشاوره دهید، خیلی راحت و با علم و آگاهی این کار را انجام بدهید. دیگرشناسی و خودشناسی به شما زندگی با دغدغههای ذهنی کمتر و انگیزه بیشتر را هدیه میدهد. اصولا دانش و آگاهی نسبت به همه نوع روانشناسی در زندگی باعث باز کردن بسیاری از گرهها میشود و به شما زندگی خوبی را ارائه میدهد.
تصمیمات بهتر با خودشناسی آسان تر میشود
تصور کنید که شما از خودتان هیچ شناختی ندارید و در خودشناسی هیچ تجربهای ندارید. یعنی به رستوران دریایی میروید و نمیدانید که میلتان برای خوردن غذاهای دریایی چقدر است. به کتابفروشی میروید و نمیدانید کدام قفسهها را برای یافتن بهترین کتابی که میخواهید، بگردید. به فروشگاه لباس میروید و نمیدانید آیا عاشق پیراهن آبی هستید یا از آن متنفرید. بزرگتر میشوید، میخواهید ازدواج کنید و نمیدانید که با شخص متعصب میتوانید ازدواج کنید یا خیر. آیا تصمیمی برای بچه دار شدن دارید یا از بچه دار شدن میترسید. تمام این سوالات و پرسشهایی که همراه با آن مطرح میشود.
مهم ترین تست خودشناسی چیست؟
مهمترین تستهای خودشناسی را تستهایی تشکیل میدهند که شما را در موقعیتهایی قرار بدهند که در زندگی واقعی هیچگاه در آن موقعیتها قرار نگرفتهاید یا قرار نخواهید گرفت. برای مثال از شما سوالی بر مبنای اینکه آیا حاضرید یک گروه از آدمها را برای نجات جان یک پزشک حاذق بکشید یا نه. شما که در زندگی عادی تابحال با چنین موضوعی سر و کار نداشتید، با شنیدن این سوال وارد چالش جالبی میشوید و هرگونه پاسخ به این سوال از شما یک انسان با نوع خاصی از تفکرات میسازد. تستهایی هستند که درصد عشق شما به شخصی که با آن رابطه دارید را نشان میدهند و این تستها مشخص میکند که تا چه اندازه به خود ذهنیتان نزدیکید.
آیا با خودشناسی تغییری در شخصیت ما ایجاد خواهد شد؟
قطعا اگر کاری که انجام میدهیم را بصورت هدفمند دنبال کنیم و در میانه راه اعتقادمان را به خودمان از دست ندهیم، خودشناسی تغییرات بزرگی را در شخصیت ما ایجاد میکند. روزی که ما برای گرفتن تصمیمات مهم و غیرمهم زندگیمان دچار تعلل نشویم، زمانی است که به خودشناسی رسیدیم و خودشناسی توانسته است که در ما تغییر بزرگی را ایجاد کند. خودشناسی باعث میشود که بسیاری از ویژگیهایی که زمانی طولانی احساس میکردیم در ما وجود دارد یا وجود ندارد، رخ دیگری از خود را نشان دهند و برای بهتر زیستن به ما کمک میکند که بهترین تصمیم را در کمترین زمان ممکن بگیریم.
کنترل خشم با خودشناسی ممکن است؟
وقتی به ویژگیهای خودتان واقف باشید، میدانید که در موقعیت الف شما واکنش الف را انجام خواهید داد و با توجه به شناختی که از خودتان دارید، وقتی میدانید که در این موقعیت ممکن است شما واکنش بدی انجام دهید و این کار به آبروی شما لطمه بزند، اینکار را انجام نخواهید داد و از موقعیت فاصله میگیرید. اما اگر نسبت به خودتان شناخت کافی نداشته باشید، خودتان را در موقعیتهایی که بعضا موقعیتهای خطرسازی هستند، گیر میاندازید و نسبت به این موضوع و حواشی آن غافلید. اگر نسبت به واکنشهایتان در هنگام خشم آگاه باشید، سعی میکنید از موقعیتهایی که ممکن است دید بقیه را نسبت به شما و شخصیتتان تغییر دهد، دوری میکنید. بعضا خودشناسی و غرق شدن در مباحث روانشناسی بسیار زیبا و جذاب است و از این رو در شما تاثیری میگذارد که نخواهید هیچ وقت به سمت ویژگیهای منفی قدم بردارید و همواره مثبت اندیشی و بهتر زیستن را سرلوحه زندگیتان قرار دهید. خودشناسی با مطالعه، دیدن و غرق شدن در دنیا و تجربه اندوزی به دست میآید و شما را نسبت به دنیای اطرافتان آگاهتر میکند.
لطفاً در مورد افرادی که چند شخصیتی هستند و این عامل باعث میشه شناخت دقیقی از خودشون نداشته باشن هم مطلب بنویسید.