معمولا بیماری صرع را با حملاتش میشناسیم. بر اثر حمله این بیماری به افراد در برخی از آنها قفل شدن دندان، کف دادن دهان و درشت شدن چشمها دیده میشود. در برخی از افراد حملات ضعیف و در برخی دیگر حملات بسیار شدید است. بیماری صرع که نوعی اختلال عصبی به حساب میآید یک بیماری بلند مدت یا مزمن است و درمان مشخصی ندارد. تنها دارو است که میتواند تا درصد بالایی از حملات این بیماری پیشگیری کند. بیماری صرع جزو بیماریهایی است که نمیتوان دلایل قاطعی برای درگیری به آن نام برد اما حملات مغزی و سرطان مغز جزو علل شکل گیری این بیماری محسوب میشود.
علائم صرع
در بیماری صرع مهمترین علامت حمله است که معمولا با تشنج همراه میشود. در این تشنج فرد فشار زیادی به زبان و دندانهای خود وارد میکند. پریشانی، تنش در ماهیچهها و در برخی موارد از دست دادن کنترل مثانه دیده میشود. معمولا بیماران صرعی پس از حمله و تشنج، لبهایشان را گاز میگیرند. این علائم در هنگام دریافت بو، صدا، احساس و یا شکل خاصی در فرد ایجاد میشود و بنابر این که حمله کجای مغز را نشانه گرفته است، این حملات طولانی یا کوتاه، قوی یا ضعیف هستند.
بیشتر بخوانید: عسل معجون سلامتی
عصب شناسی در بیماری صرع
در بیماری صرع نورونهای مغزی بیش فعال شده و در هنگام حمله در بالاترین سطح از فعالیتشان قرار دارند. تغییرات الکتریکی در مغز باعث میشود تا نرونهای فعال مغزی در برابر تعدادی نرون مقاومت نشان دهند و فعالیت مغزی از حالت طبیعی خودش خارج میشود. در چنین حالتی کانون تشنج در مغز ایجاد میشود که باعث شده تشنجها شکل بگیرند. در برخی موارد نیز رگهای خونی سدی درست میکنند که اجازه فعالیت و خون رسانی طبیعی مغزی را میگیرند. تشنجها باعث میشود تا به مرور ساختار مغزی تغییر یابد.
نوع حملات در صرع
وقتی صحبت از حمله در صرع میشود، بسیاری از افراد آن را با تشنج یکسان میدانند اما صرع شامل طیف متفاوتی از حملات است که یکی از آنها حملات غایب است. در حمله غایب سطح هوشیاری انسان بسیار پایین است و تصمیمگیری آنی بسیار سخت انجام میگیرد. پرشهای ماهیچهای در مقابل تحریکات صرع از انواع دیگر حملات آن است. از دیگر حملات بیماری صرع کنترل نداشتن بر مثانه است که باعث میشود فرد در زمان این حمله قابلیت تشخیص مکان درست برای ادرار را از دست بدهد. حملههای انعکاسی از انواع دیگر حملات صرع است. در این نوع حمله، فرد با عناصر خاصی تحریک میشود و مورد حمله قرار میگیرد.
عوامل صرع
بیماری صرع به عوامل زیادی بستگی دارد. بسیاری از بیمارانی که به صرع دچارند در کودکی دچار ضربههای مختلف مغزی شدهاند. همچنین این بیماری در افرادی که به الکل اعتیاد دارند زیاد دیده شده است. سرطان مغز از دیگر دلایل محکم بیماری صرع است. پس از سرطان مغز، ساختار مغز دچار تغییراتی میشود که مغز را در حالت انعطاف پذیری برای بیماری قرار میدهد. مشکلات عصبی و افسردگیهای شدیدی که باعث روانپریشی میشود میتواند باعث شیوع این بیماری شود. افرادی که به صرع دچارند باید در شرایط بسیار آرام روحی و روانی، به دور از تحریکات قرار داشته باشند.
آیا صرع بیماری خطرناکی است؟
بیماری صرع تاثیرات مختلفی روی افراد دارد. تشنجها و حملات ناشی از صرع موجب میشود تا تاثیرات روانی اعم از افسردگی، اضطراب، اختلال نقص توجه و ... باعث عدم اعتماد به نفس فرد بیمار شود. بیماری که صرع دارد از ترس حملات صرع کمتر در مکانهای عمومی مثل مدرسه، دانشگاه و جلسات مختلف حضور پیدا میکند. حملات صرع وقتی بیش از حد اتفاق بیفتد موجب میشود تا مغز کاربرد قبلیاش را از دست بدهد و نتواند مثل سابق فعالیت کند. پس از حملات، فرد دچار نخوت، سردرد و گاها فراموشی میشود.
تشخیص بیماری صرع
معمولا بیماری صرع با حملات مختلفی قابل شناسایی است. در برخی افراد این حملات با درد و اسپاسم ماهیچهها همراه است. برخی از افراد در مدت حمله دچار فراموشی میشوند اما فراموشی زودگذر. باید توجه داشت که همهی حملات با حملات صرع یکسان نیستند. پس برای شناخت بیماری صرع فرد پس از حمله باید به دکتر مراجعه کند. با انجام آزمایشهای مختلف و ام آر آی و اسکن مغزی آسیبهای بافتهای مغزی، صرع را مشخص میکند. بافتهای آسیب دیده مغز به سختی ترمیم میشوند اما با مصرف دارو به بهبود این بیماری کمک فراوانی میشود.
طبقه بندی بیماری صرع
بیماری صرع در دو دسته از افراد بیشترین شیوع را دارد. دسته اول کودکان سه تا شش سال و دسته دوم افراد بالای ۶۰ سال است. بیماری صرع در مردان بیش از زنان دیده میشود. از نظر طبقه بندی صرع برخی آن را به دو دسته صرع خفیف و صرع حاد نیز طبقه بندی میکنند که به اشتباه صرعی را که دچار حملات غایب باشد را به صرع خفیف میشناسند. اما نوع ضربهای که هر کدامشان به مغز وارد میکنند به یک اندازه خطرناک هست.
انواع صرع
صرع انواع بسیار مختلفی دارد و هرکدام از آنها به عوامل مختلفی بستگی دارد. بسته به نوع ضربه و محل آن صرع در افراد به انواع مختلفی تقسیم میشود و حملات متفاوتی را شامل میشود. صرع خفیف یا جزئی حملاتی کم خطر و بی صدا را شامل میشود که کمتر از یک دقیقه به طول میانجامد. نوع دیگر از صرع همراه با درد ماهیچه، فریاد، تب همراه است. در نوع دیگری از صرع دهان قفل میشود و باز کردن آن بسیار دشوار است، در این حالت تنفس بسیار سخت صورت میگیرد.
صرع پنهان
صرع در خواب بصورت حملات حاد و خفیف میتواند بروز پیدا کند. معمولا این اتفاق در حین تحریکات کابوس گونه برای فرد اتفاق میافتد. نوع حملات و تشنجها در افرادی که در هنگام خواب دچار آن میشوند با حملات روزانه تفاوتی ندارد. افرادی که به بیماری صرع دچارند به هنگام تشنج و حمله ممکن است رفتار متفاوتی را از خودشان بروز دهند. برای مثال بسیاری بر این تصورند که به هنگام حمله بیماران دچار لرزش میشوند اما در موارد زیادی بیماران در هنگام حمله سکوت میکنند و در حالت توقف هوشیاری قرار دارند.
صرع و تشنج
تشنج یکی از عوامل بارزی است که نشان میدهد شخص به صرع دچار است. اما همهی حملاتی که بر فرد وارد میشود نشانگر بیماری صرع نیست. در بسیاری موارد شوکهای عصبی، بیماریهای روانی مزمن و اضطراب بیش از حد باعث میشود تا افراد با تحریکات حسی دچار حملههای عصبی شوند. تنها با مراجعه به دکتر و انجام آزمایش و اسکنهای مغزی متوجه نوع بیماری میشویم.
صرع جوانی
سن بیماری صرع پیری یا کودکی است اما اگر فردی در سنین جوانی دچار ضربههای مختلف مغزی، سرطان مغز، شوکهای عصبی و تحت فشارهای شدید روانی قرار داشته باشد طی مدتی ساختار مغزیاش متفاوت میشود و بیماری صرع در او رخنه میکند. صرع جوانی با حملات مختلف و تشنج همراه است و نوع خطرناکی از این بیماری است که در صورت مداوا نکردن آن، شخص دچار مشکلات جدی مغزی خواهد شد.
صرع در کودکان
صرع در کودکان یکی از شایعترین بیماریها است که معمولا با تشنج پنهان همراه است. این تشنج در کودکان به صورت توقف هوشیاری، خیره و مات شدگی خودش را نشان میدهد. تعداد حملات در کودکان متفاوت است و بسیاری از این حملات در خفا اتفاق میافتد. صرع در کودکان در برخی مواقع اختلالات شدید مغزی را شامل میشود و بر ذهن و عملکرد مغزی کودک تاثیر میگذارد. مواردی مثل تحریکات حسی در کودکان باعث حمله به آنها میشود که این حملات در ابتدا معمولا با تنفس عمیق همراه است. برای پیشگیری از تاثیرات منفی ای که صرع بر عملکرد مغزی کودک میگذارد لازم است تا این بیماری سریعا مداوا شود.
بسیار مطلب مفیدی بود.صرع بیماری خطرناکیه.من همیشه صرع رو با تشنج یکی میدونستم تا قبل خواندن این مطالب.ممنون از مطلب کاربردی و علمیتون.