تاریخچه بازی شاید به زمان غارنشینی برگردد. حتی در آن دوران نیز نیاز به بازی در میان کودکان وجود داشت. انسانهای اولیه برای ارتباط برقرار کردن با افراد از راههای جالبی استفاده میکردند. برای مثال میلیونها نقاشی در آن دوران در غارها وجود دارد که نیاز به ارتباط میان انسانها را شرح میدهد. کیفیت این نقاشیها به مرور بهتر و بهتر شد. بازیها در آن زمان حیاتی محسوب میشدند. انسانها سرگرمیای به اسم نقاشی داشتند اما از آن استفاده میکردند و بدون آن قادر به ارتباط بخشی نبودند. در ادامه انسانها توسط سنگها اشیایی بوجود میآوردند که توسط آنها شکار میکردند اما امروزه شکار که نیاز غارنشینان بود به یک تفریح تبدیل شده است. بازی به مرور تغییر کرد و انواع مختلفی از آن پدیدار شد.
از بازی در کوچهها تا کامپیوترها
تکنولوژی علاوه بر اینکه مزایای فوقالعادهای در زمینه ارتباطات داشته است اما از مضرات آن نمیتوان چشم پوشی کرد. اینترنت، کامپیوترها، لپ تاپها و انواع کنسولهای بازی هر چه بیشتر کودکان را در خودشان غرق میکنند آنها را از موضوعی به اسم انسانیت دور میکنند. دیگر بازی کردن برای کودکان در یک ضفحه کوچک دیجیتالی خلاصه شده است و این در حالی است که کودکان در نسل گذشته بازی را در کوچه و خیابان و با توپ و ترقه معنی میکردند. قطعا ضرر آنی بازی در نسل قبل بیشتر بود. اما نکتهای که وجود دارد این است که ضرری که این تکنولوژی به نسل امروز زده است بسیار شدیدتر و خانمانسوز تر از شیشهای است که در اثر اصابت توپ در گذشته شکست. ضرری که تکنولوژی به نسل جدید زده است در ریشه او را مورد اصابت قرار داده و تا نسلهای بعد این اثر در انسان باقی میماند.
بازی مورد علاقه کودکان
بازیها در زمانهای مختلف، در شرایط مختلف تغییر میکنند. شاید بازی مورد علاقه کودکان امروز دیگر بازیهای مورد علاقه نسل گذشته نباشد. علت آن قطعا شرایط ویژهای است که کودک در آن رشد کرده است. نسل امروز به نسبت اینکه باهوشتر و خلاقتر است، از نظر بدنی ضعیفتر است. همین ضعیف بودن که خود علل مختلفی دارد، باعث میشود تا کودک دیگر قادر به جنب و جوش بیش از حد نباشد. کودکان با همدیگر متفاوت اند اما در اینکه هر کدام سرگرمی مورد علاقهی متفاوتی دارند، شکی نیست. یک کودک نیاز به سرگرمی و بازیای دارد که هیجانش را برانگیخته کند. دیگری بدنبال سرگرمیای است که معماهایی ذهنیاش را به پاسخ برساند. دیگری بدنبال ارضای میل به جنب و جوشش است و به همین میزان توقعات کودکان درمورد بازیها متفاوت است.
مهمترین المان برای بهترین بازی
بازیهای موفق روشهای مختلفی را برای موفقیت در نظر میگیرند. برای مثال یک بازی موفق مثل کلش آف کلنز المانهایی مثل ثروت، پول، طمع، زمینخواری و استعمار را در نظر دارد و برای مخاطبانش جذابیت میآفریند. بازی دیگری مثل انواع مختلفی بازیهای فوتبالی با شبیه سازی فضای بازی برای مخاطبان، آنها را در فضایی واقعی قرار میدهند که برایشان بسیار جذاب است. بازی دیگری مثل جی تی ای با شناخت طیف کودک و نوجوان، المانهای مورد علاقه آنها را در فضای بازیاش قرار میدهد، طراح این بازی با ماشینهای مدل بالا و فضاهایی که برای یک نوجوان مثل رویا به نظر میرسد، طیف مخاطبینش را راضی میکند. بازیها رازهای مختلفی برای موفقیت دارند که طراح با توجه به شرایط سنی و نوع تفکر مخاطبش بازی را طراحی میکند.
بازیهای کامپیوتری از کجا آمدند؟
در هنگامی که اولین کامپیوترها بوجود آمدند، این دستگاهها برای رسیدگی به حساب و در حکم یک چرتکه و ماشین حساب پیشرفته به حساب میآمد. اما دیری نگذشت که در این دستگاهها بازیهای بسیار ابتدایی قرار گرفت. این گزینه صرفا برای افزودن یک جذابیت به کامپیوترها اضافه شد که در ادامه با پیشرفت تکنولوژی و کامپیوترها بازیها پیشرفته تر شدند و هر روز باکیفیتتر در اختیار مخاطبین قرار گرفتند. گرافیکی که در کامپیوترها امروزه استفاده میشود، بسیار پیشرفته و جذاب است. امکاناتی که این نسل برای طراحی بازی در اختیار دارد، قابل مقایسه با امکانات نسل گذشته نیست.
بهترین بازی موبایل
هر ساله یک بازی با توجه به تعداد دانلودی که دارد بعنوان برترین بازی انتخاب میشود. طی این سالها در چند سال متوالی بازی کلش آف کلنز بعنوان برترین بازی انتخاب شد. رمز موفقیت این بازی پکیج جذابی هست که در اختیار دارد. مسائلی مثل درست کردن صفر تا صد یک محدوده با تمام اختیاراتی که دارد، خرید و فروش محصولاتی عجیب مثل تمام اکسیرهایی که در این بازی استفاده میشود، این بازی را جزو محبوبترین بازیها قرار داده است. یا مثلا بازیای مثل کوئیز آف کینگز یک بازی پرسش و پاسخ است که قابلیت چت کردن نیز دارد. این بازی برای محک زدن اطلاعات مخاطب در تمام زمینهها پرسشهایی را مطرح میکند که برای مخاطب جذاب است.
مهمترین کنسولهای بازی
در سالهای گذشته کنسولهای مختلفی برای بازی وارد بازار شد که هرکدام مزایای مخصوص به خودشان را دارند. برای مثال پلی استیشن 4 و ایکس باکس امروزه جزو مهمترین وسایل سرگرمی کودکان، نوجوانان و جوانان به حساب میآید و این اتفاق در نسل گذشته برای سگا افتاد. سگا کنسول بازیای بود که جهان را برای رقابت با خود برانگیخت. امروزه کنسولهای پیشرفته بازی قابل مقایسه با کنسولهای گذشته نیست. بازیهایی که برای این دستگاهها تعبیه شده نیز با گرافیک بسیار بالا عینا به واقعیت شباهت دارند. بازی کودکان امروز بسیار متفاوت تر از قبل شده است و طبعا توقع کودکان از بازیها به مراتب بالاتر رفته است.
تاثیر بازی روی ذهن کودکان
امروزه کودکان دسترسیهای زیادی به بازیها دارند. برای مثال بازی موبایل اتفاقی است که هر لحظه که کودک اراده کند در اختیار او قرار دارد. بازیها روی ذهن و عملکرد کودکان به شدت تاثیر گذار هستند. بازیهای جنگی پس از مدت کمی کودکان را به موجودات جنگجو و پرخاشگری تبدیل میکند و بازیهای معمایی کودکان را به سمت حل کردن معماهای زندگی سوق میدهد. بازیهای اینترنتی که در قالب بازیهای شرطی قرار گرفتهاند مثل انواع کازینوها باعث میشود تا ریسک پذیری در کودکان زیاد شود و کودک در آینده بسیار حریص و طماع شود. بهتر است در انتخاب بازی مناسب کودکتان را راهنمایی کنید.
بازی کردن تا چه سنی عادی است؟
بازی کردن در انسانها متفاوت است. بسیاری از نوجوانان وقتی وارد مرز جوانی میشوند دور بسیاری از بازیها را خطر میکشند و زندگی را بسیار جدی تر دنبال میکنند، اما این اتفاق در برخی افراد دیگر نمیافتد. معمولا افرادی که کمتر در کودکی به شیطنت پرداختهاند، در بزرگسالی بیشتر از بقیه به بازی کردن میل دارند، گویی که کودک درونشان هنوز سرکش است. بازی کردن برای فعال بودن ذهن بسیار شیوه مناسبی است، اما این بازی باید مناسب سن و به اندازه لازم در زندگی وجود داشته باشد.
آیا بازی مانع رشد مغزی است؟
بازی کردن اگر به اندازه باشد باعث فعالیت بیشتر مغز میشود اما اگر بازی کامپیوتری و سایر بازیها باعث شود تا ذهن کودک تنبل شود و دیگر اشتیاق کودک برای درس خواندن و فعالیتهای ذهنی کم شود، بهتر است تا شیوه برخورد عوض شود. بازیهای کامپیوتری در برخی موارد انسان را وارد منجلابی میکنند که هرچه دست و پا میزنی نمیتوانی از آن خارج شوی. بهتر است سعی کنید که هیچ وقت بردهی هیج بازی و دستگاهی نشوید.
بازیهای معمایی و هیجان انگیز
بازیها دستهبندیهای مختلفی دارند، در یک دسته مهم بازیهای معمایی و هیجان انگیز قرار میگیرند. بازیهای معمایی باعث میشوند که کودک در همان ابتدا به حل کردن معماهای زندگی و تلاش برای به پاسخ رسیدن عادت کند. بازیهای معمایی ذهن کودک را فعال میکند و پروش ذهن و مغز را صورت میدهد. اتفاقی که در مورد حل کردن معما میافتد، کم تر از کتاب خواندن و مطالعه نیست. بازیهایی معمایی را جدی بگیرید.
کدام بازی مناسب کودکان است؟
کودکان سلایق مختلفی دارند. برحسب سلیقه هرکدام به بازی خاصی گرایش پیدا میکنند. برخی از آنها که معمولا پسربچه هستند، شیفته بازیهای جنگی میشوند. کودکان دختر معمولا به بازیهای دخترانه گرایش پیدا میکنند. در این میان برخی از بازیها مثل سوپرماریو و سونیک میانه هستند و هم کودکان دختر و هم پسر را شیفته خودش میکند. بازی نباید خصلت بدی را در کودک پرورش بدهد. حتی همان بازیهای جنگی اگر به اندازه مناسبی استفاده شود، باعث تخلیه احساسی و عصبی کودک میشود و روش مناسبی است. اما بازیهای جنگی وقتی بیش از حد استفاده شود، خوی پرخاشگری را در کودک زیاد میکند.
بازی یا درس؟
بهترین روش در مورد برخورد با کودکان روش میانه است که در آن شما کودک را مجبور به امری نمیکنید و در او چیزی به نام اختیار را بصورت درستی پرورش میدهید. کودک تصمیم میگیرد تا درست فکر کند و بهترین گزینه را انتخاب کند. نباید فشار زیادی به کودکان برای درس خواندن آورد و باید بدانید به همان اندازه که یک کودک درس میخواند به بازی کردن هم نیاز دارد.
با کودکان بازی کنیم
والدین باید خودشان را موظف بدانند که نیمی از وقتشان را با کودکشان بگذرانند. هر آنچه در دوران کودکی به خورد کودکتان میدهید، در بزرگسالی آن را برداشت میکنید. پس اگر در کودکی وقت کافی برای کودکتان صرف نمیکنید توقع نداشته باشید که در بزرگسالی دوست خوبی برای او به شمار بیایید. با کودکتان به روش خودش بازی کنید.
مطالب بسیار مفیدی بود.درسته والدین باید برای بازی کردن با بچها حتما وقت بذارند بخصوص بازی های معمایی و هیجان انگیز و اونارو مجبور به درس خوندن نکنند!