نرم افزار کنترل شبکه WireShark برای بررسی وضعیت شبکه و کنترل ترافیک آن بکار میرود. با استفاده از این نرم افزار کنترلی می توان شبکه مورد نظر را مورد تحلیل قرار داد و کنترل دقیقی بر روی ترافیک کاربران موجود در شبکه داشت. این نرم افزار کنترل از انواع پروتکل های شبکه پشتیبانی میکند و برای مدیران شبکه ابزاری بسیار کاربردی به حساب میآید. از این نرم افزار کنترلی میتوان در جهت عیب یابی و رفع مشکلات و عیوب موجود در شبکه استفاده کرد. این نرم افزار به عنوان ابزار جانبی در اختیار مدیران شبکه قرار دارد. ویژگی های عالی این نرم افزار و سادگی کار با آن باعث شده تا به پر طرفدارترین ابزار بررسی کننده ی ترافیک شبکه در بین متخصصین شبکه و امنیت تبدیل شود.
معرفی نرم افزار کنترل شبکه wireshark
در سال 1998 این نرم افزار با نام Ethereal ارائه شد و به صورت اختصاصی توسعه یافت. در سال 2006 این نرم افزار توسط پدیدآورنده ی آن، آقای جرالد کامبز (Gerald Combs) متن باز اعلام گردید و به Wireshark تغییر نام داد. نرم افزار کنترل شبکه Wireshark با استفاده از Pcap، پکت ها را دریافت کرده و مورد تحلیل و بررسی قرار میدهد. تیم سازنده ی Wireshark یک نسخه بدون محیط گرافیکی با نام Tshark، مخصوص سیستم عامل های ترمینال لینوکس و یونیکس، ارائه داده است. این نرم افزار از قابلیت ها و ویژگی های بسیاری برخوردار است.
بیشتر بخوانید: سیستم عامل اوبونتو
نرم افزار کنترل شبکه Wireshark ابزاری بسیار تخصصی است و نیازمند داشتن آشنایی قبلی با شبکه و مفاهیم شبکه همچون لایه های مدل OSI و پروتکل ها و ... میباشد. اما این بدان معنی نیست که اگر دانشی از قبل وجود ندارد، نمیتوان با این نرم افزار کنترلی کار کرد، اتفاقا wireshark یکی از بهترین ابزارها در یادگیری شبکه است و تازه کارانی که میخواهند شبکه یاد بگیرند با Wireshark بهتر، سریعتر و عمیق تر شبکه را خواهند فهمید. اگر واقعا میخواهید یاد بگیرید باید آن قدر با این نرم افزار کار کنید که تجربیات بسیاری کسب کنید که در ادامه راهتان کمکتان کند.
نرم افزار کنترل شبکه Wireshark یک تحلیل گر بسته های شبکه است. یک تحلیل کنندهی بسته های شبکه سعی در ذخیرهی بسته های آن شبکه دارد و برای بدست آوردن جزئیات آن بسته ها را تا جای ممکن تلاش میکند. به کمک نرم افزار Wireshark میتوانیم ترافیک شبکه را دریافت کنیم و درون ترافیک های در حال دریافت شدن، به جستجو بپردازیم. میتوان تحلیل گر بسته های شبکه را به مانند ابزار اندازه گیری فرض کرد که برای بازدید کردن آنچه درون یک کابل شبکه رخ میدهد به کار میرود، مانند یک ولت متر که توسط یک متخصص برای اندازه گیری آنچه داخل یک کابل برق وجود دارد استفاده میشود.
در گذشته، اینگونه ابزارها دارای قیمت بالایی بودند اما با پدید آمدن این نرم افزار، تمام آن شرایط تغییر کرد. با احتمال زیاد، امروزه نرم افزار Wireshark یکی از بهترین تحلیلگران بسته ی منبع باز موجود است. نرم افزار کنترل شبکه را می توان بر روی پلتفرم های Windows ,OS-X ,Linux ,Unix اجرا کرد. این نرم افزار را می توان به صورت رایگان از طریق سایت سازنده آن دانلود کرد. این نرم افزار متن باز (Open Source) بوده و بسیار پرکاربرد است. در ادامه مطالب، مواردی که در آنها از نرم افزار کنترل شبکه Wireshark استفاده میشود را ذکر خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: معرفی انواع نسخههای ویندوز 10
* متخصصین در امر امنیت شبکه از این نرم افزار برای بازبینی مشکلات امنیتی شبکه استفاده میکنند.
* بسیاری از افراد، برای یادگیری کارکرد داخلی پروتکل از این نرم افزار استفاده میکنند.
* توسعه دهندگان از این نرم افزار برای اشکال زدایی پیاده سازی های پروتکلاستفاده میکنند.
* مدیران و ادمین های شبکه از آن برای ازبین بردن مشکلات به وجود آمده در شبکه استفاده میکنند.
* بعضی از کاربران از این نرم افزار در انجام عملیات هک بهره برداری میکنند.
ویژگی های نرم افزار نظارت و کنترل شبکه Wireshark
1- جستجو برای پکت ها بر اساس معیار های مختلف
2- قابل استفاده برای UNIX و Windows
3- نمایش جزئیات داخل پکت های شبکه VOIP
4- رنگ آمیزی نمایش بسته ها براساس فیلترها
5- باز و ذخیره کردن پکت های ضبط شده
6- ضبط زنده ی بسته های داده از واسط شبکه
7- رمزگشایی کردن پروتکل های مختلف
8- نمایش بسته ها با جزئی ترین اطلاعات پروتکل
9- پشتیبانی از اکثر پروتکل ها
10- ایجاد مدل های آماری مختلف
11- Export و Import کردن پکت ها به نرم افزار های دیگر
12- تست مشکلات امنیتی
نرم افزار کنترل شبکه Wireshark سیستمی برای تشخیص نفوذ ها نمیباشد. این سیستم زمانی اعمال غیرعادی در شبکه رخ دهد اخطار نمیدهد. در هر صورت، به هنگام رخ دادن اتفاقات عجیب، Wireshark در دریافتن آنچه در حال روی دادن است کمک میکند.