بشر از هزاران سال قبل وقتی به خوراکی بودن شیره برخی از درختان همچون صنوبر و یا مانیلکارا پی برد، بدون آن که خود متوجه شود شروع به جویدن آدامس کرد. اما آیا او میدانست با این کار چه فواید و یا مضراتی را متوجه بدن خود میکند؟ آیا شما به عنوان بشر مدرن و پیشرفته امروزی میدانید با جویدن آدامس چه فواید و مضراتی را متوجه بدن خود میکنید؟ اگر دوست دارید در این زمینه اطلاعات بیشتری کسب نمایید میتوانید تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید تا با هم به پاسخ سوال های بالا برسیم.
آدامس از چه موادی تشکیل شده است؟
قبل از آنکه به این نکته بپردازیم که آیا جویدن آدامس برای بدن مفید است یا مضر، بهتر است ابتدا با مواد تشکیل دهنده آدامس آشنا شویم تا بدانیم این مواد چه هستند و چرا باید در تولید و ساخت آدامس به کار روند؟
همانطور که میدانید آدامس مادهای نرم و پلاستیکی است و جهت جویدن به کار میرود. این ماده توسط برندهای مختلفی تولید میشود که همگی در تولید آن مواد اولیه زیر را به کار میبرند:
* صمغ: پایه لاستیکی و غیر قابل هضم آدامس است.
* پرکنندهها: موادی همچون تالک یا کربنات کلسیم هستند که به محصول یا همان آدامس بافت آدامسی میدهند.
*رزین: مادهای است که جهت نگه داشتن و محکم شدن آدامس به کار میرود.
* مواد نگهدارنده: ترکیب آلی همچون هیدروکسی تورولین هستند که جهت افزایش طول عمر آدامس مورد استفاده قرار میگیرند.
* شیرین کننده: الکلهای شکری همچون زایلیتولیا و شیرین کننده های مصنوعی همچون آسپارتام هستند که به عنوان شیرین کننده به خصوص در آدامسهای بدون قند مورد استفاده قرار میگیرند.
* نرم کننده: مومهایی همچون پارفین و یا روغن های گیاهی هستند که جهت حفظ رطوبت آدامس و جلوگیری از سفت شدن آن مورد استفاده قرار میگیرند.
* طعم دهنده: طعم دهندهها که میتوانند طبیعی یا مصنوعی باشند جهت اضافه کردن طعم مورد نظر به آدامس مورد استفاده قرار میگیرند.
هر چند که تمامی تولید کنندگان آدامس، مواد اولیه دقیق خود را بنا به دلایلی مخفی نگه میدارند اما همه قریب به اتفاق مواد پایه آدامس را همان مواد بالا ذکر میکنند. این در حالی است که تمام آن ها موظف هستند در تولید آدامس موادی را به کار برند که خوراکی و برای مصرف انسان مناسب باشد. با این اوصاف باید دید ترکیب این مواد و به عبارت دیگر جویدن آدامس چه فواید و مضراتی برای بدن دارند.
بیشتر بخوانید: سه نکته کلیدی دربارهی جراحی ایمپلنت دندان
جویدن آدامس چه فوایدی برای بدن دارد؟
جویدن آدامس برای بدن انسان فواید زیر را به دنبال دارد:
افزایش تمرکز
جویدن یکنواخت آدامس و تکرار آن باعث میشود ذهن هوشیاری خود را حفظ کند. از طرفی باعث افزایش تمرکز میشود و به افراد کمک میکند در به یاد آوردن حقایق بهتر عمل نمایند.
کمک به کنترل و کاهش وزن
زمانی که فرد از آدامسهای بدون شکر استفاده میکند، هنگام جویدن آن، به غذا خوردن نیاز کمتری پیدا میکند. چرا که آدامس به عنوان یک اسنک غذا که عاری از کالری است عمل مینماید. از طرفی فرد با جویدن آدامس میتواند میزان مقاومت خود را در برابر خوردن وعدههای غذایی ناسالم افزایش دهد و از این طریق به کنترل و کاهش وزن خود کمک نماید.
کمک به تولید بزاق بیشتر و جلوگیری از خشکی دهان
جویدن آدامس منجر به تحریک غدد افراد برای تولید بزاق بیشتر میشود و در نتیجه میتواند از خشکی دهان جلوگیری نماید. البته بهتر است از آدامسهای ساده و عاری از قند استفاده شود.
کمک به بهبود هضم و گوارش غذا
زمانی که فرد آدامس میجود، به تولید بیشتر بزاق دهان کمک مینماید. زمانی هم که بزاق دهان بیشتر شد، اسید در معده فرد ایجاد شده و در نتیجه عمل هضم و گوارش غذا بهتر انجام میشود.
محافظت از دندان ها
جویدن آدامس منجر به تولید بیشتر بزاق در دهان میشود. بزاق تولید شده ذرات غذا را که بین دندان ها و یا در دهان وجود دارد را شسته و از بین میبرد و از این طریق طول عمر دندان ها را افزایش میدهد. ذکر این نکته لازم و ضروری است که جویدن آدامسهای شیرین میتواند اثرات منفی بر روی دندان ها و در نتیجه سلامتی آن ها داشته باشد.
خوشبو شدن نفس و دهان
جویدن آدامس سادهترین و موثرترین راه برای برخورداری از نفسی خوشبو و دهانی تازه است. چرا که آدامس هم با تولید بزاق بیشتر به طور طبیعی به شست و شوی دهان کمک کرده و هم این که با دارا بودن انواع طعم دهندهها بوی بد دهان را از بین میبرد. آدامس با طعم نعنا بهترین گزینه برای داشتن نفس و دهانی خوشبو و تازه است.
کمک به هوشیاری
زمانی که فرد آدامس میجود، به تحریک ماهیچههای صورت خود کمک مینماید. زمانی هم که ماهیچههای اطراف صورت تحریک شد جریان خون در اطراف بدن افزایش یافته و از این طریق حالت آماده باش بدن حفظ میشود. به همین دلیل است که هنگام رانندگی طولانی مدت و خسته کننده و یا انجام کارهای طولانی جویدن آدامس مفید است چرا که باعث افزایش تمرکز و هوشیاری در افراد میشود.
مبارزه با رفلکس اسید معده
آدامسهایی که با طعم نعنا هستند میتوانند برای درمان تهوع بسیار مفید باشند. از طرفی آدامس های استاندارد با تولید بزاق بیشتر به دفع مواد غذایی که میتوانند منجر به رفلکس اسید معده شوند کمک میکنند. البته این گونه آدامسها برای درمان سرگیجه نیز مفید میباشند.
تقویت حافظه
همانطور که پیشتر نیز بیان شد، جویدن آدامس به تحریک ماهیچههای بدن و در نتیجه افزایش جریان خون کمک میکند و این به این معناست که به مغز خون بیشتری میرسد.
کاهش استرس
آدامس جویدن میتواند منجر به کاهش هورمون استرس همچون کورتیزول شود. بنابراین کسانی که از استرس رنج میبرند میتوانند با جویدن آدامس از مقدار آن هر چند به میزان کم بکاهند.
کمک به ترک برخی از عادت ها و اعتیادهای خاص
جویدن ناخن، سیگار کشیدن و ... از جمله عادت های بدی هستند که مرتبط با نیازهای دهانی میباشند. افرادی که دارای این گونه عادتهای بد دهانی هستند میتوانند نیازهای دهانی خود را به شکلی دیگر و مفیدتر برطرف کنند. آدامس جویدن از جمله این راهکارهاست که میتواند پاسخگوی نیاز دهانی افراد با عادت های بد باشد.
مبارزه با کرم گوش
زمانی که آهنگی خاص ذهن فرد را به خود مشغول کرده به طوری که در سر او مدام تکرار میشود بیاختیار و بدون آن که خود بخواهد، جویدن آدامس میتواند برای خلاص شدن از آن مفید باشد. چرا که از طریق جویدن آدامس بخشهای مشابهی از مغز که این آهنگ را تکرار میکنند، گیج میشوند و در نتیجه آهنگ از سر فرد بیرون میرود.
کمک به درمان سوزش سر دل
با تولید بزاق بیشتر که توسط جویدن آدامس ایجاد شده است، غذا و مایعات به راحتی از مری عبور کرده و بنابراین بدن برای هضم غذا نیازی به تولید اسید بیشتر نخواهد داشت و در نتیجه سوزش سر دل از بین خواهد رفت. آدامسهایی با طعم نعنا و اکالیپتوس نیز بهترین گزینه برای درمان سوزش سر دل میباشند.
بیشتر بخوانید: ویژگیهای خمیر دندان خوب
جویدن آدامس چه مضراتی برای بدن دارد؟
جویدن آدامس با وجود فوایدی که برای بدن دارد با مضراتی نیز همراه است که برخی از آن ها به شرح زیر میباشند:
چاقی
آدامسهایی که دارای شکر تصفیه شده، افزودنی ها و مواد شیمیایی مختلف آن هم به میزان زیادی هستند، در طولانی مدت و در صورت استفاده مکرر میتوانند منجر به افزایش وزن و در نتیجه چاقی شوند.
پریشانی دستگاه گوارش و اسهال
قند الکلهایی که در آدامس های بدون قند جهت شیرین کردن آدامس به کار میروند هنگامی که در مقادیر زیاد استفاده شوند دارای اثری ملین هستند. به این معنا که جویدن مقدار زیادی آدامس بدون قند میتواند منجر به پریشانی دستگاه گوارش و اسهال در فرد شود.
ایجاد اختلال مفصل
در صورتی که فرد آدامس را بیشتر با یک طرف دهان خود بجود، جویدن آدامس میتواند منجر به عدم توازن ماهیچه فک و حتی اختلال مفصل فک نیز شود. گوش درد، سردرد و دندان درد نیز از عواقب جویدن آدامس در مدت طولانی هستند.
ایجاد مشکلات معده و مشکلات رودهای
فرد هنگام جویدن آدامس مقدار زیادی هوا را نیز میبلعد. این هوا میتواند باعث تولید نفخ و دردهای شکمی شود و حتی در مواقع حادتر سندروم روده تحریک پذیر را نیز به وجود آورد.
همچنین هنگام جویدن آدامس چون به مغز علائمی مبنی بر ورود غذا ارسال میشود، آنزیم و اسیدهای معده شروع به ترشح مینمایند در صورتی که واقعاً غذایی وجود ندارد که هضم شود. بنابراین اسیدی که غیرضروری تولید شده میتواند به معده آسیب وارد کرده و تولید نفخ نماید. این در حالی است که ممکن است بدن در مواقعی که واقعاً به اسید معده نیاز است دیگر توان تولید اسید را نداشته باشد.
ایجاد درد در فک، کرم خوردگی دندان ها در صورت استفاده از آدامسهای غیر استاندارد و سردرد نیز از دیگر مضرات جویدن آدامس هستند.
با این حال میتوان گفت هر چند جویدن آدامس مضراتی برای بدن دارد اما در حالت کلی برای بدن مفید است در صورتی که:
از آدامسهای استاندارد و سالم استفاده شود.
از آدامسها به اندازه مناسب استفاده شود.
بعد از استفاده از آدامس نیز دندان ها شست و شو داده شوند.
در هنگام انتخاب آدامس به نوع آن نیز توجه شود تا از بروز هر گونه مشکل و مسائل بهداشتی که در بالا به برخی از آن ها اشاره شد، جلوگیری شود.