دانشمندان بریتانیایی از ماه آینده میلادی تولید آزمایشی گوجهفرنگی اصلاحشده ژنتیکی حاوی ویتامین D3 را تولید میکند. هر گوجهفرنگی تولیدشده به این روش به اندازه دو تخممرغ بزرگ یا ۲۸ گرم ماهی تن حاوی ویتامین D3 خواهد بود.
در صورت موفقیت آمیز بودن این پروژه، گوجه فرنگیهای تولیدی میتوانند به عنوان منبع غذایی مهمی از ویتامین D مورد استفاده قرار گیرند.
دادههای آماری نشان میدهد که تقریبا 13 تا 19 درصد از بریتانیاییها از فقر ویتامین D که برای حفظ سلامت استخوانها، دندانها و ماهیچهها لازم است، رنج میبرند. منبع اصلی این ماده مغذی از قرار گرفتن پوست در معرض نور خورشید تامین میشود.
بیشتر بخوانید: محققان: آلودگی تنها در یکسال جان 9 میلیون نفر را در جهان گرفته است
فقر ویتامین D و تولید گوجه فرنگی اصلاح ژنتیکی
با این وجود، در برخی کشورها که امکان قرارگیری در معرض نور خورشید به صورت منظم وجود ندارد، فقر ویتامین D دیده میشود و نیاز به تامین آن از طریق منابع غذایی مانند روغن ماهی، گوشت قرمز، زرده تخم مرغ و قارچ یا مصرف برخی مکملها وجود دارد. این فقر ویتامین به خصوص در گیاه خواران بیشتر دیده میشود.
«گای پاپی»، پروفسور بوم شناسی در دانشگاه ساوتهمپتون میگوید:
«گوجه فرنگی اصلاح ژنتیکی برای تامین پرو ویتامین D3 توصیه میشود و میتواند به بهبود سلامتی شود. خصوصا تولید چنین ماده غذایی در دسترس تعداد افراد بیشتری قرار خواهد گرفت و راحتتر میتوانند نیاز خود را با مصرف آن تامین کنند.»
دانشمندان برای تولید این گوجه فرنگی از تکنیک تغییرژنتیکی با نام Crispr-Cas9 استفاده میکنند. در این روش، تمرکز دانشمندان روی آنزیمی است که در گیاهانی همچون گوجه فرنگی وجود دارد و به صورت معمول پروویتامین D3 را به کلسترول تبدیل میکند. با تغییر این آنزیم، محققان موفق شدند این مسیر، یعنی پروویتامین D3 را که در میوهها و برگهای گوجه فرنگی انباشته شده است را متوقف کنند.
محققان متوجه شدند که مقدار پروویتامین D3 یک میوه گوجه فرنگی اصلاح ژنتیکی در صورتی که به ویتامین D3 تبدیل شود، معادل ویتامین موجود در دو تخم مرغ متوسط یا 28 گرم ماهی تن خواهد بود.