از جمله مشکلات رایجی که هر از چند گاهی گریبان گیر افراد جامعه میشود، هالیتوسیس یا بوی بد دهان است. مشکلی که میتواند اعتماد به نفس را از افراد گرفته و آنها را گوشه گیر و منزوی کند. اگر خواهان کسب اطلاعات در این زمینه هستید و میخواهید راه درمان هالیتوسیس را فرا بگیرید تا انتهای این نوشتار ما را همراهی نمایید.
هالیتوسیس چیست؟
هالیتوسیس یک وضعیت پزشکی است که در آن دهان فرد به طور مداوم بوی بد میدهد و او را با مشکلاتی همچون عدم اعتماد به نفس، گوشه گیری، انزوا و ... مواجه میکند. بوی بد دهان یا همان هالیتوسیس بعد از پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه، سومین علتی است که افراد را به سمت رعایت بهداشت دهان و دندان سوق میدهد. طبق آمارهای منتشر شده از سوی مراکز بهداشتی و درمانی از هر 4 نفر یک نفر به بوی بد دهان یا همان هالیتوسیس مبتلا است.
چه عواملی باعث ایجاد هالیتوسیس می شود؟
بوی بد دهان یا هالیتوسیس میتواند به دلایل مختلفی گریبان گیر فرد شود که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
مهمترین عاملی که در ایجاد هالیتوسیس موثر است، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان میباشد. باکتریهایی که روی دندان، زبان و لثه ها ایجاد میشوند، گازهای بدبویی را تولید میکنند. بنابراین برای جلوگیری از تولید این گازهای بد بو باید به طور مرتب مسواک زد و از نخ دندان استفاده کرد. تمیز کردن روی زبان نیز میتواند به کاهش بوی بد دهان کمک نماید.
بیشتر بخوانید: یک مسواک خوب چه ویژگی هایی دارد؟
خشکی دهان
بزاق دهان میتواند باکتریهای موجود در دهان را از بین ببرد. بنابراین زمانی که دهان فرد خشک است و یا زمانی که فرد در خواب است چون بزاق دهان ترشح نمی شود، دهان بد بو شده و فرد دچار هالیتوسیس میشود. البته پوسیدگی دندان، عفونت دهان و بیماریهای لثه نیز به نوبه خود در ایجاد بوی بد دهان موثر خواهند بود.
مصرف برخی از غذاها و نوشیدنیهای خاص
مصرف غذاهایی همچون پیاز، سیر و پنیر که بوی تندی دارند و نیز نوشیدن نوشیدنیهایی همچون قهوه و نوشیدنیهای الکل دار نیز در ایجاد هالیتوسیس موثر هستند. البته بوی بدی که به خاطر مصرف این گونه مواد در دهان ایجاد میشوند موقتی هستند. بنابراین با کاهش مصرف این گونه مواد و یا با مسواک زدن بعد از مصرف این گونه مواد میتوان بوی بد ایجاد شده در دهان را از بین برد.
مصرف دخانیات
یکی از مهمترین عاملی که در ایجاد بوی بد دهان موثر است مصرف دخانیات و سیگار کشیدن است. سیگار کشیدن نه تنها دهان را بد بو میکند بلکه دندانها را سیاه و خراب کرده و بیماریهای لثه را به وجود می آورد. بنابراین برای از بین بردن بوی بد دهان باید از مصرف دخانیات خودداری کرد.
بیشتر بخوانید: ویژگیهای خمیر دندان خوب
مصرف برخی از داروها
مصرف برخی از داروها همچون نیترات ها که هنگام گلو درد و درد قفسه سینه مصرف میشوند، انواع مسکنها با فرمول فنوتیازین و برخی از داروهای شیمی درمانی نیز باعث ایجاد هالیتوسیس میشوند. جایگزین کردن این داروها با داروهایی با اثرگذاری یکسان بهترین کار برای جلوگیری از ایجاد بوی بد دهان است.
علائم هالیتوسیس چیست؟
از جمله علائم هالیتوسیس میتوان به پوشش سفید روی زبان، مزه تلخ فلزی، بزاق غلیظ و ترشحات پشت بینی اشاره کرد.
روشهای درمان هالیتوسیس
برای درمان هالیتوسیس روشهای مختلفی وجود دارد. برای استفاده از این روشها باید دید که چه عاملی باعث ایجاد بوی بد دهان شده است. با این حال برای از بین بردن بوی بد دهان روشهای زیر توصیه میشود:
مسواک زدن به طور مداوم و استفاده از نخ دندان
عدم استعمال سیگار و دیگر دخانیات
استفاده از آبنبات ها و آدامس های بدون قند که خشکی دهان را از بین میبرند.
مصرف آب کافی
استفاده از دهان شویه مناسب که باکتریها را از بین میبرد.
جویدن سبزیجات تازه همچون نعناع و جعفری
هالیتوفوبیا چیست؟
هالیتوفوبیا یک شرایط روانی است که در آن فرد فکر می کند که دهانش بوی بد میدهد و به هالیتوسیس مبتلا شده است در حالی که واقعاً اینگونه نیست. این فرد در جمع از صحبت و اظهار نظر کردن خودداری می کند و به طور مداوم از خوشبو کننده دهان، آدامس و ... استفاده میکند. حضور در دوره های رفتار شناختی (CPT) میتواند به این فرد کمک کند تا توهم بد بو بودن دهان را از خود دور کند.