آخرین کتاب یا مجله ای که مطالعه کردید چه زمانی بوده است؟ آیا عادت روزانه مطالعه برای خود دارید؟ اگر نتوانستید پاسخ این دو سوال را بدهید احتمالا تا کنون فرصت های ویژه ی زیادی را از دست داده اید. مطالعه ی مداوم و عادت به کتابخوانی مزایای بیشماری برای افراد دارد. کاهش استرس، افزایش اعتماد به نفس، تقویت حافظه، افزایش قدرت تصمیمگیری صحیح، افزایش تمرکز و توجه از هزاران فایدهی مطالعهی کتاب های گوناگون هستند. اثرات کتابخوانی بر جنبهی روانی و روحی انسان پرواضح است.
چگونه یک کتابخوان حرفهای شویم: در سال های اخیر، توجه به موضوع کتاب و کتابخوانی در کشورمان بیشتر شده است. حتما سرانه 2 دقیقه مطالعه در یک شبانه روز برای هر ایرانی را شنیده اید. کاری به صحت و سقم این آمار نداریم. ولی به وضوح شدت این نیاز را در جامعه حس میکنیم. برای رهایی از بسیاری از مشکلات خود در جامعه باید به کتابخوانی به عنوان یک فرهنگ نگاه شود و برای علاقمند کردن افراد به مطالعه گام های جدی برداشت.
به همین دلیل در این بحث به صورت کوتاه سعی شده راه حل هایی کاربردی را برای این که یک کتابخوان حرفه ای شویم بررسی کنیم. راه هایی که به ما کمک میکند انگیزه ی کتابخوانی را در خود تقویت کرده و با عادت به مطالعه ی منظم از مزایای بسیار آن بهره ببریم.
بیشتر بخوانید: آیا موسیقی کلاسیک بر جسم و روان انسان تاثیر میگذارد؟
هفت راهکار برای شروع یک کتابخوانی حرفه ای
1- اولین و مهم ترین نکته این است که بتوانیم موضوع و کتاب مورد علاقه خود را پیدا کنیم. پیدا کردن کتاب مناسب مهم ترین گام کتابخوانی است. برای این که کتاب مناسب خود را پیدا کنید راه های متعددی وجود دارد؛ برای خرید کتاب از کتابفروشی ها میتوانید به تیراژ کتاب توجه کنید، قطعا کتاب های با تعداد چاپ بالا، کتاب هایی هستند که توانسته اند مخاطب بیشتری را جلب کنند. هم چنین میتوانید به سایت ها و برنامه های کتابخوانی مراجعه کنید و کتاب های پرفروش یا مورد علاقه ی مخاطبان دیگر را ببینید و خلاصه ای از آن ها را به صورت رایگان بخوانید و از نظرات دیگر افراد راجع به کتاب مورد نظر خود بهره ببرید. هم چنین در مراجعه به کتابخانه ها نکته ای که افراد آشنا با کتاب مدنظر قرار میدهند این است که هر چقدر کتاب کهنه تر شده باشد نشان دهنده این است که افراد بیشتری آن را مطالعه کرده اند و اقبال بیشتری بر آن بوده است. هم چنین امروزه به راحتی میتوان با عضویت در گروه های کتابخوانی که در فضاهای مجازی و حتی اپلیکیشن های مختص کتابخوانی وجود دارند از نظرات دیگران و دوستان خود در مورد کتاب های مختلف استفاده کرده و با توجه به نظرات افراد کتاب مناسب خود را پیدا کنیم.
در هر صورت اگر خواندن کتاب را آغاز کنید به مرور زمان علایق خود را بهتر و بیشتر پیدا میکنید و با تجربه ای که به دست میآورید راحت تر میتوانید کتاب های خوب و مناسب را پیدا کنید.
2- سعی کنید همیشه چیزی برای خواندن همراه داشته باشید. همانطور که قبل از خارج شدن از خانه همراه داشتن کلید، عینک آفتابی و گواهینامه را چک میکنید از همراه داشتن کتاب نیز اطمینان حاصل کنید. چه یک کتاب کوچک داخل کیف یا یک کتاب دیجیتال در گوشی خود. همراه داشتن کتاب، انگیزهی مطالعه را در شما تقویت میکند و باعث میشود از فرصت های مختلف خود در طول روز برای کتابخوانی استفاده نمایید. برای مثال به جای این که با موبایل خود مشغول بازی شوید یا صفحات مجازی را برای بار چندم نگاه کنید چند صفحه از کتاب دیجیتال موجود روی موبایل خود را بخوانید.
3- هر کاری که میتواند که مطالعهی شما را لذت بخشتر کند انجام دهید. اکثرا توصیه میکنند که برای مطالعه یک مکان ثابت را در خانه یا محل کار در نظر بگیرید. مکانی که در آن آرامش داشته باشید و راحت باشید. مانند یک صندلی راحتی در گوشه ای از خانه که نور مناسبی دارد اما سعی کنید دراز نکشید مگر قبل از خواب. هم چنین مکانی که عوامل حواس پرتی از از آن دور هستند مانند سیستم های صوتی، تلویزیون و رفت و آمد اعضای دیگر خانواده.
البته این بدان معنی نیست که مطالعهی خود را فقط به آن مکان محدود کنید. خواندن کتاب در محیط های مختلف هم میتواند جذاب باشد مثل زمانی که در یک اتوبوس یا زمانی که در سالن انتظار هستید. این استفاده از وقت میتواند حس مثبت و لذت بخشی ایجاد کند.
به طور کلی همهی سعی خود را بکنید که ساعات کتابخوانی برایتان لذت بخش باشد مثلا میتوانید با درست کردن یک فنجان قهوه یا یک دمنوش آرامش بخش نیز کیفیت و لذت مطالعه ی خود را افزایش دهید.
4- برای مطالعه هدف گذاری کنید. هدف گذاری یعنی این که در روز یا هفته چند صفحه بخوانیم. برای شروع باید این هدف را کوچک کنیم مثلا از چند صفحه در روز، تا با عمل کردن به آن انگیزه ی بیشتری هم پیدا کنیم. این هدف گذاری به مرور زمان باعث ایجاد عادت مطالعه میشود. هم چنین بسیاری از افراد از روش هایی مانند اختصاص دادن ساعات مشخصی از روز برای مطالعه یا روزهایی مشخص در هفته برای رفتن به کتابخانه استفاده میکنند.
یکی از روشهای دیگری که میتواند انگیزهی بیشتری برای مطالعه ایجاد کند در نظر گرفتن یک هدف طلایی است مثلا تصمیم بگیرید در یک سال 50 کتاب را مطالعه کنید و با توجه به این هدف گذاری بزرگ هر روز متناسب با آن به مطالعه بپردازید.
بیشتر بخوانید: راهکارهایی برای افزایش مهارت اجتماعی و برقرای ارتباط موثر
5- از رها کردن و کنار گذاشتن کتابی که شما را به خود جلب نکرده هراسی نداشته باشید. این طبیعی است که حتی با خواندن نیمی از یک کتاب به آن علاقمند نشویم. شاید در فرصت های بعدی تمایلی برای مطالعه آن کتاب ایجاد شود. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که کتابی نتواند شما را صد در صد به خود جذب کند اگر کتاب را نخوانده رها کنید ممکن است احساس بدی به شما دست دهد و باعث دلسردی از مطالعه شده و در تثبیت روند مطالعه اثرات منفی خود را نشان دهد، بنابراین خود را سرزنش نکنید و خواندن کتاب های دیگر را آغاز کنید.
6- همیشه لیستی از کتاب هایی را که دوست دارید، داشته باشید. تا با تمام شدن کتابی که خوانده اید دچار سردرگمی نشوید و در عادت مطالعه شما وقفه ای پیش نیاید. یادداشت کردن عناوین کتاب هایی که برای مطالعه انتخابشان کردهاید بسیار کمک کننده است.
هم چنین تهیه ی لیستی از کتاب هایی که مطالعه کرده اید نیز بسیار کمک کننده است. نوشتن عنوان کتاب مطالعه شده در کنار چند خط از خلاصه ی کتاب و جملات برگزیده ی آن میتواند در آینده بسیار کمک کننده باشد تا در مرور زمان محتوای کتاب هایی را که مطالعه کردید فراموش نکنید هم چنین دیدن این که چه تعداد کتاب را مطالعه نموده اید خود انگیزهای مضاعف ایجاد میکند.
هم چنین در فضاهای مجازی میتوانید با به اشتراک گذاشتن عنوان کتابی که خوانده اید با دیگر دوستانتان حس لذت بخشی در خود ایجاد کنید و از نظرات آن ها در مورد کتاب ها بهره گیرید.
7- نگران سرعت مطالعهی خود نباشید هر چند راه حل هایی برای مهارت تندخوانی پیشنهاد میشود با این وجود، این مهارت به مرور زمان و تجربهی بیشتر خود به خود به دست می آید. از خواندن لذت ببرید و به کمیت آن توجه نکنید. تنها مقید شدن به تعداد صفحات خوانده شده مفید نخواهد بود. باید کیفیت مطالعه ی خود را از جنبه های دیگر نیز مورد بررسی قرار دهید، مثلا توجه به این که توانسته اید چه مهارت های دیگری را در خود تقویت کنید.
راهکارهای متعدد دیگری هم برای لذت بخشتر کردن مطالعه و ایجاد عادت کتابخوانی وجود دارد. راهکارهایی که باعث بالا بردن کیفیت مطالعه میشود مانند در دست گرفتن یک مداد یا خودکار با رنگ زیبا و علامت زدن قسمت هایی از کتاب که توجهتان را جلب کرده است که میتواند تمرکزتان را در مطالعه افزایش دهد. یا راهکارهایی که در ایجاد و حفظ انگیزه کمک کننده هستند مانند عضو شدن در گروه های کتابخوانی که امروزه در فضاهای مجازی گسترش یافته اند، در این فضاها میتوانید تجربیات خود را با دیگران در میان گذارید و از تجربه دیگران نیز بهره ببرید. اما مهم ترین نکته شروع کتابخوانی است و این که اقدام برای مطالعه را به اندازه برنامه ریزی برای آن جدی بگیرید. مطمئنا به مرور زمان روش ها و راهکارهای مختص خودتان را پیدا میکنید که حتی مفیدتر نیز هستند.
به یاد داشته باشید که ایجاد یک عادت جدید در هر زمینه ای زمانبر است. بنابراین از تلاش دست نکشید و کتابخوانی را به عنوان مهم ترین و اثربخش ترین عادت و سبک زندگی در خود تقویت کنید.
در آخر همین که این مقاله کوتاه را تا پایان مطالعه کردید نشان دهنده ی علاقه ی شما به کتابخوانیست و قطعا در این مسیر موفق خواهید بود.