تشخیص سرطان در مراحل اولیه آن اغلب بهترین فرصت برای درمان است. با توجه به این موضوع، با پزشک خود صحبت کنید که کدام نوع از غربالگری سرطان ممکن است برای شما مناسب باشد. برای برخی از سرطان ها، مطالعات نشان دادند که آزمایشهای غربالگری با تشخیص زودرس سرطان، میتوانند جان های بسیاری را نجات دهند. برای سایر سرطان ها، آزمایش غربالگری فقط برای افرادی با خطر بالا توصیه میشود. انواع سازمان های پزشکی و گروه های مدافع بیمار توصیهها و دستورالعملهایی را برای غربالگری سرطان ارائه میدهند. دستورالعمل های مختلف را با پزشک خود مرور و بررسی کنید و در کنار یکدیگر میتوانید تعیین کنید که چه چیزی برای شما، بر اساس فاکتورهای خطر خودتان برای سرطان، مناسبترین است.
بیشتر بخوانید: بررسی اجمالی سرطان پستان
تشخیص سرطان
پزشک شما ممکن است از یک یا چند رویکرد برای تشخیص سرطان استفاده کند:
- معاینه بدنی. پزشک شما ممکن است قسمتهایی از بدن شما را برای تودههایی که ممکن است نشان دهنده تومور باشند، لمس کند. در طی معاینه بدنی، او ممکن است به دنبال ناهنجاریهایی مانند تغییر رنگ پوست یا بزرگ شدن اندامی که ممکن است نشاندهنده وجود سرطان باشند؛ باشد.
- تستهای آزمایشگاهی. تستهای آزمایشگاهی مانند آزمایش ادرار و خون ممکن است به پزشک شما در تشخیص ناهنجاریهای ناشی از سرطان کمک کنند. به عنوان مثال، در افراد مبتلا به لوسمی، یک آزمایش خون رایج به نام شمارش کامل سلول های خونی، ممکن است تعداد یا نوع غیرمعمول گلبول های سفید را نشان دهد.
- تست های تصویربرداری. تست های تصویربرداری به پزشک شما اجازه میدهد استخوانها و اندامهای داخلی شما را به روشی غیر تهاجمی بررسی کند. تست های تصویربرداری مورد استفاده در تشخیص سرطان ممکن است شامل توموگرافی کامپیوتری (CT)، اسکن استخوان، تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)، اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET)، سونوگرافی و اشعه X باشد.
- بیوپسی. در طی یک بیوپسی (نمونه، بافت برداری)، پزشک شما نمونهای از سلولها را برای آزمایش در آزمایشگاه جمعآوری میکند. چندین روش برای جمعآوری یک نمونه وجود دارد. اینکه کدام روش بیوپسی برای شما مناسب است بستگی به نوع سرطان و محل آن دارد. در بیشتر موارد، بیوپسی تنها راه برای تشخیص قطعی سرطان است. در آزمایشگاه پزشکان نمونههای سلولی را در زیر میکروسکوپ مشاهده میکنند. سلول های عادی با اندازههای مشابه و سازماندهی منظم یکنواخت به نظر میرسند. سلول های سرطانی با اندازههای متفاوت و بدون سازماندهی ظاهری کمتر منظم به نظر میرسند.
مراحل سرطان
به محض تشخیص سرطان، پزشک شما برای تعیین مرحله سرطان شما اقدام خواهد کرد. پزشک شما از مرحله سرطان شما برای تعیین گزینههای درمانی و شانس شما برای درمان استفاده میکند. آزمایش ها و روش های تعیین مرحله، ممکن است شامل تست های تصویربرداری مانند اسکن استخوان یا اشعه X باشد تا ببیند که آیا سرطان به سایر قسمتهای دیگر بدن گسترش پیدا کرده است یا خیر. مراحل سرطان به طور کلی توسط اعداد رومی نشان داده میشوند - I تا IV، عددهای بالاتر نشاندهنده سرطان پیشرفتهتر هستند. در بعضی موارد مرحله سرطان با استفاده از حروف یا کلمات مشخص میشود.
درمان سرطان
امروزه بسیاری از درمان های سرطان موجود هستند. گزینههای درمانی شما به فاکتورهای مختلفی از جمله نوع و مرحله سرطان شما، سلامت عمومی و ترجیحات شما بستگی دارد. شما و پزشکتان با یکدیگر، میتوانید مزایا و خطرات ناشی از هر درمان سرطان را برای تعیین اینکه کدام یک برای شما بهترین است، سنجش کنید.
بیشتر بخوانید: چگونگی جراحی سرطان؛ از بین بردن فیزیکی سرطان به زبان ساده
اهداف درمان سرطان
درمان های سرطان اهداف مختلفی دارند، از جمله:
- معالجه. هدف از درمان، دستیابی به معالجهای برای سرطان شما است که به شما امکان میدهد طول عمر عادی داشته باشید. بسته به موقعیت خاص شما، این امر ممکن است یا ممکن نیست.
- درمان اولیه. هدف از یک درمان اولیه این است که به طور کامل سرطان را از بدن شما خارج کرده یا سلولهای سرطانی را از بین ببرد. هر درمان سرطان، میتواند به عنوان یک درمان اولیه استفاده شود، اما متداولترین درمان اولیه سرطان برای شایعترین سرطانها جراحی است. اگر سرطان شما به طور ویژه به پرتودرماني يا شيميدرماني حساس است، ممكن است به عنوان درمان اوليه يكي از آن روشهای درماني را دريافت كنيد.
- درمان کمکی. هدف از درمان کمکی این است که سلول های سرطانی را که ممکن است بعد از درمان اولیه باقی بمانند از بین ببرد، تا احتمال عود مجدد سرطان کاهش یابد. هر درمان سرطان میتواند به عنوان یک درمان کمکی استفاده شود. درمان های کمکی متداول شامل شیمی درمانی، پرتو درمانی و هورمون درمانی هستد.
- درمان تسکیندهنده. درمان تسکیندهنده ممکن است به تسکین عوارض جانبی درمان یا علائم و نشانههای ناشی از خود سرطان کمک کند. جراحی، پرتودرمانی، شیمیدرمانی و هورموندرمانی، همگی میتوانند برای تسکین علائم و نشانهها استفاده شوند. داروها ممکن است علائمی مانند درد و تنگی نفس را تسکین دهند. درمان تسکیندهنده میتواند همزمان با سایر درمان های در نظر گرفته شده برای معالجه سرطان شما استفاده شود.
درمان های سرطان
پزشکان در هنگام درمان سرطان ابزارهای بسیاری دارند. گزینه های درمانی سرطان شامل موارد زیر است:
- عمل جراحی. هدف از عمل جراحی، برداشتن سرطان یا هر چه بیشتر سرطان تا آنجا که ممکن است.
- شیمی درمانی. شیمی درمانی از داروهایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده میکند.
- پرتو درمانی. پرتودرمانی از پرتوهای پر انرژی مانند اشعه X، برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده میکند. درمان با پرتو، میتواند از دستگاهی خارج از بدن شما (پرتودهی خارجی) ناشی شود، یا این دستگاه میتواند در داخل بدن شما قرار گیرد (براکی تراپی، نزدیک درمانی).
- پیوند مغز استخوان. پیوند مغز استخوان همچنین به عنوان پیوند سلول های بنیادی شناخته میشود. مغز استخوان شما مادهای در استخوانهای شما است که سلول های خونی را ایجاد میکند. یک پیوند مغز استخوان میتواند از سلول های شخصی شما یا یک اهداکننده استفاده کند. پیوند مغز استخوان به پزشك شما اجازه میدهد که از دوزهای بالاتر شیمی درمانی برای درمان سرطان استفاده كند. همچنین ممکن است از آن برای جایگزینی مغز استخوان آسیب دیده و بیمار با مغز استخوان سالم استفاده شود.
- ایمونوتراپی. ایمونوتراپی (ایمنیدرمانی)، که به عنوان درمان بیولوژیکی (زیستی) نیز شناخته میشود، از سیستم ایمنی بدن شما برای مبارزه با سرطان استفاده میکند. سرطان میتواند بدون بررسی در بدن شما زیست کند، زیرا سیستم ایمنی بدن شما آن را به عنوان یک متجاوز شناسایی نمیکند. ایمنیدرمانی میتواند به سیستم ایمنی بدن شما کمک کند تا سرطان را شناسایی و به آن حمله کند.
- هورمون درمانی. برخی از انواع سرطان توسط هورمون های بدن شما تقویت میشوند. مثال ها شامل سرطان پستان و سرطان پروستات است. حذف آن هورمونها از بدن یا مسدود کردن اثرات آن ها ممکن است باعث توقف رشد سلول های سرطانی شود.
- درمان دارویی هدفمند. درمان دارویی هدفمند بر ناهنجاریهای خاص درون سلول های سرطانی، که به آن ها امکان ادامه حیات میدهد؛ متمرکز است.
- آزمایشات بالینی. آزمایشات بالینی مطالعاتی برای بررسی راه های جدید درمان سرطان است. هزاران کارآزمایی بالینی سرطان در حال انجام است.
بسته به نوع سرطان شما ممکن است سایر روش های درمانی نیز برای شما موجود باشند.
بیشتر بخوانید: ریزش مو و حالت تهوع ناشی از شیمی درمانی
طب جایگزین سرطان
هیچ درمان جایگزین سرطانی، برای معالجه سرطان ثابت نشده است. اما گزینههای طب جایگزین ممکن است به شما برای مقابله با عوارض جانبی سرطان و درمان سرطان مانند خستگی، حالت تهوع و درد کمک کند. با پزشک خود صحبت کنید که گزینههای طب جایگزین چه فوائدی ممکن است داشته باشند. او همچنین میتواند در مورد اینکه آیا این روش های درمانی برای شما بیخطر هستند یا اینکه ممکن است در درمان سرطان شما اختلال ایجاد کنند، صحبت کند.
برخی از گزینههای طب جایگزین که برای افراد مبتلا به سرطان مفید هستند، عبارتند از:
- طب سوزنی
- هیپنوتیزم
- ماساژ
- مدیتیشن
- تکنیکهای آرامشبخش
- یوگا
مقابله و پشتیبانی در برابر سرطان
تشخیص سرطان میتواند زندگی شما را برای همیشه تغییر دهد. هر شخص روش مقابله خاص خود را با تغییرات عاطفی و جسمی که سرطان به وجود میآورد، پیدا میکند. اما هنگامی که شما برای اولین بار به سرطان مبتلا میشوید، گاهی اوقات تشخیص اینکه بعدا چه کاری باید انجام دهید دشوار است.
در اینجا چند ایده برای کمک به شما برای مقابله وجود دارد:
- در مورد سرطان به اندازه کافی یاد بگیرید تا در مورد مراقبت از خود تصمیم بگیرید. از پزشک خود در مورد سرطان خود، از جمله گزینههای درمانی خود و در صورت تمایل، پیش آگهی خود سوال کنید. با کسب اطلاعات بیشتر در مورد سرطان، شما ممکن است در تصمیمگیریهای درمانی مطمانتر شوید.
- دوستان و خانواده را نزدیک خود نگه دارید. حفظ روابط نزدیک خودتان به شکل قوی، به شما در مقابله با سرطان کمک خواهد کرد. دوستان و خانواده میتوانند پشتیبانی عملی را که شما به آن نیاز خواهید داشت، مانند کمک به مراقبت از خانه در صورت حضور شما در بیمارستان، فراهم کنند. و آن ها میتوانند به عنوان پشتیبان عاطفی در هنگام احساس ناراحتی و دستپاچگی شما از سرطان خدمت کنند.
- شخصی را برای صحبت پیدا کنید. شنونده خوبی پیدا کنید که مایل به گوش دادن به شما باشد و در مورد امیدها و ترس های خود صحبت کنید. این ممکن است یک دوست یا عضوی از خانواده باشد. ارتباط با یک مشاور، مددکار اجتماعی پزشکی، عضو روحانی یا گروه پشتیبانی سرطان نیز ممکن است مفید باشد. در مورد گروه های پشتیبانی در منطقه خود از پزشک خود سؤال کنید.
اگر علامت یا نشانههایی دارید که شما را نگران کردهاند، با قرار ملاقات با پزشک خانواده خود شروع کنید. اگر پزشک تشخیص دهد که شما مبتلا به سرطان هستید، به احتمال زیاد به یک یا چند متخصص ارجاع داده خواهید شد، مانند:
- پزشکانی که سرطان را درمان میکنند (انکولوژیست)
- پزشکانی که سرطان را با پرتو درمان میکنند (انکولوژیست پرتونگاری)
- پزشکانی که بیماری های خون و بافت های خون ساز را درمان میکنند (هماتولوژیست)
- جراحان سرطان (انکولوژیست جراحی)
ابتلا به سرطان همیشه به معنای نزدیک شدن به مرگ نیست، با تدبیر و اطمینان به وجود قدرتمند خود میتوان این دوره گذار را به سلامت طی کرد.